TVR şi Raportul EBU

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

SRTV a dezvăluit la începutul săptămânii Auditul referitor la starea Televiziunii publice din România, text întocmit la sfârşitul anului 2016 de reprezentanţii EBU. Un organism internaţional sub umbrela căruia sunt reunite televiziunile publice din Europa.

Documentul a fost lansat pe piaţă – cum altfel? – în cursul unei conferinţe de presă, ocazie pentru actuala conducere,tot mai compromisă a SRTV, de a debita iar verzi şi uscate. Făcându-se că nu observă că auditul, deşi redactat în termeni colegiali, amicali chiar, cu multă eleganţă, constată cât de deficitar a fost şi continuă să fie însuşi managementul exercitat de echipa de strânsură, supradimensionată, ce o are în frunte pe actuala pedegistă, d-na Irina Radu.

Sigur, starea de dezastru în care se află astăzi TVR nu a început în momentul în care la conducerea instituţiei a fost propulsată, mai întâi cu titlu de interimară, mai apoi printr-un simulacru de legalitate, d-na Radu. Degringolada, care nu este eminamente financiară, s-a declanşat îndată ce puterea politică instalată după alegerile din anul 2004 a forţat demisia din fruntea instituţiei a regretatului Valentin Nicolau. La rându-i numit politic, dar care a avut măcar ştiinţa de a identifica soluţii ce au asigurat o brumă de prosperitate instituţiei.

Să ne reamintim că în vremea lui Valentin Nicolau s-a îmbunătăţit dotarea, s-a modernizat parcul auto, s-a construit aşa-numitul Carrefour, adică un nou corp de clădiri, au crescut salariile. Şi, cel mai important, au fost avuţi în vedere şi telespectatorii.

După plecarea intempestivă a lui Valentin Nicolau, plecare forţată de mitocănia congenitală a lui Traian Băsescu, succesorii, pe nume Tudor Giurgiu, Alexandru Sassu, Alexandru Lăzescu, Elwis Claudiu Săftoiu, Stelian Tănase, ca şi Irina Radu au adus Televiziunea Română în vecinătatea colapsului. Simptomatice, din acest punct de vedere, fiind acumularea unor datorii în sume ameţitoare, blocarea conturilor ori instituirea popririlor asiguratorii. O astfel de poprire, ordonată de ANAF, fiind astăzi în vigoare, chiar dacă d-na Irina Radu s-a dat de ceasul morţii spre a o ascunde de ştirea presei. Lipsa de transparenţă instituţională, secretomania fiind doar două dintre specificităţile negative ale modului în care îşi exercită directoratul Irina Radu.

Nepriceperea managerială cruntă a inşilor desemnaţi politic la conducerea instituţiei, instabilitatea managerială devenită regulă de funcţionare s-au conjugat cu legislaţia învechită, cu indiferenţa Parlamentului, cu subfinanţarea, cu cuantumul redus al taxei, cu deficitara ei colectare. Dar şi cu intruziunea politicului ce a făcut ca TVR să-şi piardă însuşirea de serviciu public, devenind mai curând un fel de agenţie al cărei rost a fost acela de a respecta orientări şi strategii guvernamentale şi de a asigura publicitate şi timp de exprimare mai marilor politici ai ţării. Să ne amintim, de pildă, că în vremea conducerii lui Alexandru Lăzescu, puternic controlat de şefa Ştirilor, Rodica Culcer, TVR a devenit un loc de preamărire a fostului preşedinte Traian Băsescu. S-a mers chiar până acolo încât de acum defunctului TVR Info i s-a fixat menirea de a se metamorfoza în loc de aghezmuire zilnică a puterii băsiste. Aghezmuirea fiind asigurată nu doar prin angajarea, în dispreţul oricărei scheme de personal aprobate şi având finanţarea asigurată, a unor noi pretinşi jurnalişti aserviţi, ci şi prin încredinţarea de emisiuni câtorva ziarişti din presa scrisă cunoscuţi ca servanţi credincioşi ai lui Traian Băsescu.

Toate acestea şi multe altele sunt rezumate în analiza întocmită de EBU. O analiză ce pune degetul pe rană, afirmând negru pe alb că cea mai mare problemă a Televiziunii publice din România constă în incapacitatea instituţiei de a intra în rezonanţă cu cetăţenii ţării.Cu cei ce i-ar justifica funcţionarea. Excluderea interesului telespectatorilor dintre priorităţile manageriale se vede cu ochiul liber. De aici catastrofala audienţă, indiferenţa, chiar ostilitatea cu care românii tratează TVR. Cvasi-unanim socotită o instituţie inutilă, parazitară, fără performanţă, a cărei dispariţie ar trece, la o adică, absolut neobservată. Scăderea audienţei s-a amplificat dramatic în ultimul an şi jumătate de când pdg este d-na Irina Radu. Care din toamna trecută a forţat introducerea unor noi grile de program pentru principalele canale –TVR 1 şi TVR 2. Grile zise de criză, de subzistenţă, de supravieţuire care au îndepărtat şi mai mult telespectatorii de TVR.

După cum spuneam la începutul acestui comentariu, Raportul EBU a fost făcut public marţi, în cursul unei conferinţe de presă. Ocazie pentru d-na Radu de a încerca să se mai pună o dată bine cu guvernanţii care prin Bugetul de Stat pe anul 2017 ar stinge datoriile instituţiei, oferindu-i astfel SRTV şansa relansării.

Bine ar fi să fie cum pretinde d-na Radu. Sau cum susţine noul producător al TVR 1, un anume fost şomer pe nume Cristian Coman, căruia nu i s-au strepezit dinţii când a scos pe gură minciuna mare cât tot TVR-ul că politizarea ar fi cel mai mic pericol ce pândeşte instituţia.

Dl. Coman a debitat aceste lucruri chiar în ziua în care în emsiunea România 9 a nepriceputului Ionuţ Cristache s-a dat iarăşi în stambă dl. Mădălin Voicu, prezentat de moderatorul adunat la rându-i de pe stradă cu sarcina de a face din TVR 1 o subunitate a Antenei 3, drept cetăţean. Atât şi gata.

Trecem peste faptul că artistul Voicu are mari probleme cu justiţia. Nu putem însă trece cu vederea detaliul că dl. Voicu este secretar de Stat în Ministerul Culturii, carevasăzică face parte dintr-un guvern politic. Şi cum să nu ne simţim insultată inteligenţa când acelaşi domn Cristache are neobrăzarea de a susţine că dl. Teodorovici ar fi singurul reprezentant al PSD prezent în studioul emisiunii? Ce este dl. Voicu? Reprezentatul minorităţii rome pe care se pare că ar fi păgubit-o?

Şi cum ar putea să fie bine când parlamentarii României, în loc să se apuce serios de lucru şi să întocmească o lege complet nouă pentru serviciile publice de radio şi televiziune din România, îşi pierd vremea analizând modificările la vechea lege lăsate moştenire de fostul parlamentar Georgică Severin?

P.S. Miercuri, 22 februarie, în emisiunea România 9, realizată de Ionuţ Cristache, TVR şi-a dat măsura slugărniciei sale faţă de guvernarea PSD-ALDE. Cred că dacă experţii EBU ar fi văzut la ce grad de neprofesionalism şi partizanat politic a ajuns instituţia din Calea Dorobanţi nr. 191, şi-ar fi înghiţit Raportul. Tare aş dori să cunosc părerea despre respectiva emisiune a doamnei pdg Irina Radu, a producătorului general Cristian Zgabercea, a directorului Studiourilor, Corneliu Calotă, a producătorului TVR 1, Cristian Coman. M-ar interesa şi opinia Comisiei de etică şi arbitraj, condusă de dl. Horia Gruşcă.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite