TVR riscă să fie exclusă din EBU şi să nu transmită Olimpiada de la Rio şi Euro 2016: „Datoria reală este de 16,5 milioane de euro, s-a ajuns la fundul sacului“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Irina Radu, fostă şefă interimară a TVR, a explicat la Digi24 care sunt consecinţele excluderii României de la Eurovision 2016. TVR nu va mai difuza Campionatul European de Fotbal 2016 şi nici Olimpiada de la Rio, fiind pe punctul de a fi exlusă din EBU.

Care este datoria reală a TVR

„Datoria reală este de 16,5 milioane de euro, vă pot spune public acest lucru acum. Cerem de trei ani de zile o atenţie sportită pentru TVR, am avut întâlniri cu fostul ministru de finanţe, care nu s-au finalizat în niciun fel. La nivel înalt nu s-a luat o hotărâre ce să se întâmple cu TVR“, a declarat Irina Radu la Digi24.  

TVR nu va mai transmite Olimpiada de la Rio şi Euro 2016

„În acest moment, TVR îşi pierde dreptul asupra unor competiţii sportive deja contractate, cum ar fi Jocurile Olimpide de la Rio, şi a unor ştiri din reţeaua EBU. Strigătele noastre nu au fost luate în seamă. Mult mai grav e ce se întâmplă în televiziune, nu mai există bani de motorină să se ducă să se filmeze pe teren. S-a ajung la fundul sacului, dacă România nu vrea o televiziune publică ar trebui să se anunţe public acest lucru. EBU a propus eliminarea TVR din această organizaţie“, a mai declarat ea.

„Nu cred că trebuie luată o decizie politică, trebuie schimbată legea, trebuie redefinit ce trebuie finanţat de la buget şi ce teleleviziune are nevoie România. Pe oficialii EBU i-a supărat lipsa unor răspunsuri oficiale la nivel înalt“, a clarificat Irina Radu.

De altfel, pe site-ul Eurovision 2016 se specifică faptul că din cauza neplăţii datoriilor TVR nu va avea acces la semnalul transmisiunii de la Stockholm şi nu va fi capabil să difuzeze Eurovision 2016.

Pe de altă parte, în semn de respect, EBU a lăsat melodia lui Ovidiu Anton în CD-urile oficiale ale concursului Eurovision 2016.

Eurovision 2016. România exlusă din cauza datoriilor

România nu mai are dreptul de a participa la Eurovision 2016, a anunţat, vineri EBU, din cauza datoriilor neplătite de televiziunea publică. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, declarase, miercuri, că subiectul datoriilor TVR către Eurovision este în atenţia prim-ministrului, care poartă discuţii cu ministrul Finanţelor şi cu cel al Culturii, sperând să poată da un răspuns instituţiei până la finalul săptămânii. „Subiectul este în atenţia noastră. Nu am un răspuns să vă dau, dar este în atenţia noastră şi se discută. Premierul discută şi cu ministrul de Finanţe şi ministrul Culturii să vedem ce răspuns putem da acestei solicitări“, a spus Suciu, întrebat despre solicitarea EBU de a primi din partea autorităţilor precizări cu privire la situaţia datoriei.

Televiziunea Română a anunţat sâmbătă că a primit o notificare verbală din partea reprezentanţilor European Broadcasting Union, cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din lume, potrivit căreia, din cauza datoriilor acumulate în ultimii opt ani la EBU de către TVR, ce depăşesc zece milioane de euro, România riscă să nu fie acceptată pe scena Eurovision.

„Este regretabil că suntem forţaţi să facem asta. Suntem dezamăgiţi că toate încercările noastre de a rezolva această problemă nu au primit un răspuns din partea guvernului României. În ultimele săptămâni, EBU a luat act că Ministerul Finanţelor a sugerat TVR că poate intra în procedura de insolvenţă, fapt care poate duce la o retructurare profundă a radiodifuzorului. EBU este o asociaţie non-profit, care reprezintă 73 de de posturi publice din 56 de ţări. Gradul de îndatorare a TVR a continuat să pună în pericol stabilitatea financiară a EBU“, a declarat Ingrid Delentre, directorul general EBU. 

TVR, prima televiziune exclusă din asociaţie 

În acest context, reprezentanţii EBU - cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din lume - au anunţat managementul TVR că vor demara procedura de excludere a Televiziunii Române din organizaţie

Conducerea TVR a făcut numeroase apeluri şi a prezentat posibile soluţii către instituţiile abilitate, în vederea asigurării unei finanţări corecte a serviciului public de televiziune, însă nu a primit niciun răspuns pozitiv. În acelaşi sens, reprezentanţii EBU au transmis mai multe solicitări autorităţilor române în vederea susţinerii televiziunii publice. În ultima adresă, EBU a solicitat un răspuns din partea instituţiilor contactate până joi, 21 aprilie, ora 20:00, în caz contrar anunţând că vor demara procesul de excludere a României de la Eurovision şi a TVR din rândul membrilor organizaţiei.

Situaţia este fără precedent în istoria EBU, TVR fiind prima televiziune exclusă din asociaţie. De asemenea, excluderea unei ţări din concursul Eurovision este o premieră.

România are cea mai scăzută taxă tv din Uniunea Europeană şi una dintre cele mai mici din Europa - aproximativ 11 euro/an. Această taxă nu a fost indexată niciodată din anul 2003, în condiţiile în care costurile, inclusiv drepturile de televizare a evenimentelor majore contractate de la EBU şi ceilalţi parteneri au crescut în fiecare an. Această situaţie, coroborată cu un regim restrictiv de difuzare a spoturilor publicitare şi alte prevederi legislative (eliminarea scutirii de TVA pentru programe şi licenţe, introducerea contribuţiei pentru CNC de 15% din veniturile din publicitate - faţă de 3%, în cazul posturilor comerciale- etc) au afectat veniturile televiziunii publice. 

Încă din 2010 EBU a anunţat că au existat mai multe negocieri pentru reeşalonarea plăţii datoriei conform unui plan de redresare financiar, dar nu s-a ajuns la nicio înţelegere fiscală. EBU a adresat o cerere scrisă Guvernului României în patru ocazii în 2016, dar demnitarii români nu au dat niciun răspuns.

Într-o scrisoare oficială adresată Ministrului de Finanţe Anca Dragu, transmisă de EBU pe 15 aprilie, Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune cerea plata a 10 milioane de franci elveţieni, sumă ce ar fi trebuit virată de statul român printr-un act de finalizare a plăţii până la 20 aprilie 2016. Uniunea ar fi trebuit să primească, de asemenea, o garanţie bancară irevocabilă şi necondiţionată pentru suma restantă din datorie, 6 milioane de franci elveţieni. Acest rest de plată ar fi trebuit să fie plătit până la sfârşitul anului, conform unui act de previziune financiară.

Data limită pentru plata datoriei a fost extinsă până la 21 aprilie 2016, dar plata nu a fost efectuată.

Finala celei de-a 61-a ediţie Eurovision se va desfăşura în capitala Suediei pe data de 14 mai, având semifinalele pe 10 şi 12 mai. Reprezentantul României ar trebui să concureze în a doua semifinală, de pe poziţia 12.

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite