Am reluat lectura fiindcă declaraţia d-nei Brumariu mi s-a părut absolut halucinantă. Produsul unui om care nu e chiar în toate minţile. Carevasăzică, TVR a tăcut până sâmbătă dimineaţa la ora 7 mai întâi fiindcă nu ar avea proceduri care să reglementeze condiţiile în care se intră în regim de Breaking news. Adică nu are instrucţiuni, nu are prospecte, nu are indicaţii preţioase. Iar, dacă nu există directive cu care cineva să se acopere la o adică, în TVR se tace prosteşte, munteneşte, criminal, vinovat. Dar oare simţ jurnalistic au Televiziunea Română şi angajaţii ei? Oamenii aceia, mulţi-puţini, care erau de serviciu în respectiva noapte, alţii decât reporterii aflaţi pe teren şi care şi-au făcut datoria, simt evenimentul? Au ei acel simţ în absenţa căruia nu poţi să fii jurnalist? Sau se mulţumesc să joace şeptică la cafelele prelungite, băute la barul de la Fântână?

 A simţit oare cetăţeanul diletant şi defectiv de orice urmă de profesionalism, munteanul despre care aflu că ar fi fost mai marele peste echipa de serviciu, că este îndrituit, prin înseşi obligaţiile sale de serviciu, să scoale şi morţii din mormânt atunci când TVR ar trebui să relateze despre o chestiune de viaţă şi de moarte. Că e obligat să facă şi imposibilul pentru a obţine ok-ul de a intra cât mai prompt posibil în direct? Ştie acest personaj care, firesc ar fi să fi fost deja concediat pentru culpa de a fi dormit în post, la fel de fără griji ca şi fosta lui şefă care şi ea ar trebui gonită urgent şi definitiv din instituţia din Calea Dorobanţi, un adevăr simplu? Şi anume că orice televiziune, cu atât mai mult Televiziunea publică, are obligaţia de a informa prompt, complet şi corect .Şi că pentru a-şi exercita aceste drepturi, misiunea şi obligaţia, el, în calitate de producător sau ce Dumnezeu o fi ori crede că este sau încă mai este, trebuie şi este îndrituit să se folosească de orice mijloc spre a lua legătură cu orice pretins factor responsabil din TVR pentru „a sparge emisia”?  Chiar şi atunci când şefa lor directă, care a fost Raluca Stroe- Brumariu, se comportă absolut iresponsabil şi îşi pune telefonul plătit de instituţie pe silent spre a dormi liniştită. Somnu-i fiind retribuit din banii abonaţilor TVR cu un salariu de aproximativ 10.000 de lei lunar.

Mai halucinantă, mai prostească şi mai scârboasă decât declaraţia Ralucăi Stroe-Brumariu este aceea prin care directorul general interimar al TVR, d-na Irina Radu, a justificat tăcerea TVR şi s-a făcut că îşi cere scuze pentru ea. De vină pentru tăcere şi întârziere ar fi faptul că TVR nu are canal de ştiri. Da, nu are. Nu mai are. Ei şi ce? TVR a avut de două ori astfel de canale. S-au numit TVR Info şi TVR News. Nu se uita nimeni la ele. Personalul care le deservea era de slabă calificare. Echipa Lăzescu-Culcer făcuse din TVR Info un canal de propagandă băsistă şi adusese acolo tot felul de propagandişti plătiţi cu lefuri mari. Tvr News era o umbră. Canalele în cauză aveau o audienţă ce tindea vertiginos spre zero. Lucrul acesta îl ştiau toţi angajaţii TVR, nu doar cei din corpul redacţional. Îl ştia până şi ultima femeie de serviciu.

Tocmai de aceea, de fiecare dată când era ceva cu adevărat important de comunicat, tot TVR 1, transformat de Stelian Tănase, pe vremea când era PDG, şi de chiar Irina Radu, pe când era director de programe, în canal de news &current affairs, era folosit. Acum de ce nu a fost? Şi de ce pentru această ruşine enormă, pentru această pagină neagră din istoria TVR lesne transformabilă în argument în favoarea închiderii instituţiei, plătesc doar inconştienta Raluca Stroe Brumariu şi habarnamistul director de programe Gabriel Gherghescu? De ce oare nu demisionează sau de ce nu este demis, aşa cum ar fi firesc, şi producătorul general interimar Liviu Nicolescu, numit de însăşi Irina Radu în locul lui Titi Dincă? Deşi dl. Nicolescu e paralel cu televiziunea şi mai are în plus câteva dosare penale pe rol. E un fel de Zgabercea 2. Fapt care spune multe despre politica de cadre şi înzestrările manageriale ale directoarei Irina Radu. De ce nu demisionează d-na Irina Radu însăşi? Ea unde a fost în noaptea cu pricina? Acasa? În pat? În braţele lui Morfeu? Pe altă planetă? În transă? În stare de hipnoză? La o şuetă cu prietenele? Se uita la alte televiziuni şi nu înţelegea ce se întâmplă?

Nu, Raluca Stroe Brumariu, munte de incompetenţă, şi Gabriel Gherghescu, exemplu de oportunism, individul care l-a chemat pe Victor Ponta la Viaţa satului în plină campanie electorală fentând legile, nu sunt nicidecum nişte acari Păun. Eliminarea lor din posturile din conducere, dar şi din TVR este, ar fi pe deplin îndreptăţită.

Însă perpetuarea în posturi şi în funcţii a Irinei Radu şi a lui Liviu Nicolescu este la fel de gravă şi de perniciosă. Este o ofensă adusă telespectatorilor. Ca şi profesioniştilor din TVR. Oare cum îi mai suportă respectivii pe aceşti indivizi? Nu simt ei nevoia unei igienizări? Sau chiar a unei deratizări de pe urma căreia să dispară odată pentru totdeauna şobolanii care parazitează de ani buni conducerea SRTV? Iar parlamentarii, guvernanţii, plagiatorul premier Victor Ponta nu se simt vinovaţi pentru starea în care se află acum Televiziunea publică?