TVR 2 va difuza nouă dintre cele mai frumoase filme cu Marlene Dietrich: când le puteţi vedea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Postul TVR 2 va difuza, în cadrul programului „Telecinemateca“, o selecţie a celor mai frumoase filme ale actriţei şi cântăreţei Marlene Dietrich.

Începând cu luna iulie, în fiecare săptămână, la „Telecinemateca“, o puteţi urmăriţi pe Marlene Dietrich într-un ciclu ce a programat, până la jumătatea lunii septembrie, o selecţie a celor mai reprezentative filme din cariera artistei.

Cele nouă filme marcante din cariera regretatei vor beneficia de o scurtă prezentare făcuta de Radu F.Alexandru şi vor fi difuzate după cum urmează:

6 iulie – „Dezonorata/ Dishonored“ (1931)

13 iulie – „Shanghai Express“ (1932)

20 iulie – „Viciul blond/ Blonde Venus“ (1932)

27 iulie – „Împărăteasa Roşie/ The Scarlet Empress“ (1934)

3 august – „Capriciu Spaniol/ The Devil is a Woman“ (1935)

24 august – „Dorinţă/ Desire“ (1936)

31 august – „Frumoasa din New Orleans/ The Flame of New Orlens“ (1941)

7 septembrie – „Linia vieţii/ Golden Earrings“ (1947)

14 septembrie – „Scandal internaţional/ A Foreign Affair“ (1948)

Considerată una dintre cele mai frumoase actriţe ale marelui ecran, Marlene Dietrich a aprins imaginaţia admiratorilor – bărbaţi şi femei deopotrivă – nu doar cu ochii ei de felină, pomeţii eleganţi şi buclele blonde, ci şi afişând o siluetă androgină, îmbrăcată adesea în costume bărbăteşti, sfidând preceptele morale ale societăţii. Debutând în cinema în Germania natală, după ce un accident i-a spulberat visul de a deveni violonistă, Dietrich îi atrage atenţia marelui regizor austriac Josef von Sternberg, care o distribuie în primul film german sonor, „Îngerul albastru/ Der Blaue Engel“ (1929). Succesul internaţional al acestuia le aduce amândurora un contract la Hollywood şi colaborarea cu Von Sternberg, care-i va fi mentor şi partener de viaţă.

De-a lungul carierei sale hollywoodiene, care a continuat până la sfârşitul anilor 1950, Marlene Dietrich a jucat alături de parteneri nu mai puţin celebri – John Wayne, Gary Cooper, Cary Grant, James Stewart – şi a fost muza unora dintre cei mai mari regizori ai secolului XX: Ernst Lubitsch, Rene Clair, Billy Wilder sau Alfred Hitchcock. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, a fost unul dintre cei mai activi susţinători ai trupelor americane; concertele ei ridicau moralul soldaţilor şi apariţiile ei în public au contribuit la strângerea de fonduri pentru armată. Când marele ecran nu i-a mai oferit roluri de protagonistă, Dietrich s-a întors definitiv la prima ei iubire, scena. În anii '60-'70, spectacolele ei de cabaret din Las Vegas sau Londra, în care apărea, conform obiceiului său, fie în rochii elegante, fie purtând frac şi joben, proiectau aceeaşi imagine a unui star incontestabil, provocator, în afara tiparelor.

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite