Seria de reportaje „Izolaţi în România“ revine la TVR: poveştile oamenilor care trăiesc singuri, ca acum 100 de ani VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Izolaţi în România“, o serie de 12 reportaje filmate în fiecare lună a anului 2016, va debuta pe 17 martie la postul public TVR 1.

O nouă serie „Izolaţi în România“, realizată după zece ani de la prima producţie de acest fel, are 12 episoade a câte 25 minute şi va putea fi urmărită începând din 17 aprilie, de la ora 22.30, la TVR 1 şi online, pe TVR+. 

„Acum un an urcam prima potecă şi eram doi, cameramanul Marius Danci şi reporterul Dite Dinesz. Azi suntem 120, oameni care ne-am întâlnit la capătul a zeci de poteci din Alba, Maramureş, Suceava, Năsăud, Caraş-Severin, Mehedinţi, Tulcea, Vrancea, Neamţ, Harghita. Oameni care nu s-au întâlnit niciodată, dar au ceva în comun: trăiesc singuri cu aceleaşi rosturi ca acum 100 de ani, în mijlocul unor păduri“, îşi începe povestea Dite Dinesz, realizatoarea seriei de reportaje pe care TVR 1 o va difuza în fiecare luni.

TVR a petrecut anul aniversar 2016 alături de cei mai îndepărtaţi telespectatori ai săi. Oameni la capătul unor cărări pentru care TVR e în continuare, ca şi în urmă cu zece ani, imaginea lumii la care ei nu au acces. „Am mers pe aceleaşi drumuri ca acum 10 ani. Dar şi mai departe, astfel că, la final, voi putea spune că am povestit, în faţa camerei, cu peste 120 de izolaţi. Fiecare film îl duce pe telespectator în imaginile de acum 10 ani, pentru că timpul a avut răbdare cu aceste locuri, nu a schimbat nimic“, mai spune Dinesz.

În fiecare episod al seriei echipa prezintă o întâmplare inedită, fie că e vorba despre un bebeluş care vine prima dată acasă, unde îşi începe viaţa într-un cătun fără curent; fie că se vorbeşte despre un băiat de 18 ani, care trăieşte singur lângă borna de la graniţa cu Ucraina. Seria mai face cunoştinţă telespectatorilor şi cu un tânăr din Bucureşti care a ales izolarea şi s-a retras să trăiască într-un loc unde ajungi doar cu cizme de cauciuc, după ce treci cheiurile prin apă; un călugăr care a ridicat o mănăstire în mijlocul apelor, pe o fâşie de nisip; o tânără, care acum 10 ani învăţa într-o colibă fără curent, iar azi e elevă premiantă şi se pregăteşte pentru medicină; femei care se duc să nască mergând pe jos, prin zăpadă; un poştaş ce merge pe cal, pe drumuri de munte şi cu un sătuc în care nicio casă nu are curent.

   

În 2006, aceeaşi echipă a filmat în cătunele neştiute ale României prima serie „Izolaţi în România“. „Era o mirare pentru noi să găsim cătune la capătul unor cărări, fără niciun indicator care să ne ducă până acolo“, spune reporterul emisiunii. Ediţia 2006 a seriei „Izolaţi în România“ a primit două premii APTR, Premiul pentru imagine şi Premiul Condiţia umană, iar în 2015, Premiul Jubiliara, fiind considerată printre cele mai bune 25 de producţii de televiziune din ultimii 25 de ani din România. 

„Pentru mine, reporter, «Izolaţi în România» m-a răscolit profund şi m-a urmărit când am ajuns acasă. M-am simţit când neputincioasă, când fericită, când îngrijorată pentru ei. Pădurile lor mi-au făcut bine, înţelegând din fiecare gest şi cuvânt care e sensul omului pe pământ“, a adăugat Dite Dinesz.

Primul episod „Izolaţi în România“

În 2006, echipa a fost în cătunul Casa de Piatră din Munţii Apuseni. Atunci, în timp ce coborau muntele, noaptea, au fost prinşi de avalanşe. După 10 ani, echipa s-a reîntors să-i caute pe moţii din Munţii Apuseni. Sunt la fel de neajutoraţi, nu mai aşteaptă niciun ajutor, dar sunt conştienţi că sunt tot mai puţini şi că moţii care trăiau în munte vor deveni, peste alţi 10 ani, o poveste.

La şcoala din Sfortea mai sunt patru copii, dar învăţătorul urcă în fiecare zi la ei. Singurul copil din Huzureşti merge în fiecare zi două ore pe jos la şcoala din Gârda. „Acolo unde ne aşteptam să găsim doar pădure, am întâlnit-o pe Agaftea, o bătrână care ne-a spus că e de demult pe lume, dar că nu există trai mai bun ca al ei. După 10 ani, ne-am întors pe acelaşi drum. Nu s-a schimbat nimic. Doar pădurea ia locul caselor în care nu mai locuieşte nimeni“, povesteşte Dite Dinesz.

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite