„Top Gear“ a rămas fără starul Jeremy Clarkson: BBC l-a concediat pe controversatul prezentator

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jeremy Clarkson FOTO Getty Images
Jeremy Clarkson FOTO Getty Images

Postul britanic de televiziune BBC a decis să-l concedieze pe Jeremy Clarkson, unul dintre prezentatorii show-ului „Top Gear“, după disputa violentă pe care a avut-o cu unul dintre producătorii emisiunii, potrivit „The Guardian“.

Deşi prim ministrul Marii Britanii David Cameron l-a susţinut pe Jeremy Clarkson, pentru directorul general al BBC, Tony Hall, au contat mai mult principiile după care se ghidează postul public, motiv pentru care a decis, cu „mare regret“, să-i încheie cariera la BBC controversatului realizator. Jeremy Clarkson a fost suspendat pe 10 martie de la cârma emisiunii „Top Gear“, după ce a fost acuzat că l-ar fi lovit cu pumnul pe Oisin Tymon, un membru al echipei de producţie. Imediat după acest episod, un tanc a dus la sediul BBC o petiţie semnată de peste un milion de oameni prin care se solicita revenirea lui Jeremy Clarkson pe micile ecrane. 

În urma anchetei interne derulate de BBC s-a ajuns la concluzia că Jeremy Clarkson a fost implicat într-o confruntare fizică cu respectivul producător, după aproximativ 20 de minute în care cei doi s-au certat. Altercaţia s-ar fi iscat după ce starul britanic ar fi fost informat, după o zi de filmare, că nu poate să mănânce friptură şi cartofi prăjiţi din cauză că bucătăria hotelului în care era cazată echipa era închisă.

Concedierea lui Jeremey Clarkson, o decizie grea

„Cu mare regret l-am anunţat pe Jeremy Clarkson că BBC nu-i va reînnoi contractul. Nu a fost o decizie uşor de luat. Am făcut acest lucru doar după o analiză foarte atentă a faptelor şi după o întrevedere atât cu Jeremy Clarkson, cât şi cu Oisin Tymon. Îi sunt recunoscător lui Ken MacQuarrie pentru modul în care a condus această anchetă a incidentului ce a avut loc pe 4 martie. Având în vedere interesul sporit al publicului, voi publica concluziile raportului său. Nu îmi face nicio plăcere să fac acest lucru. Le fac publice doar pentru ca telespectatorii să înţeleagă mai bine circumstanţele. Ştiu cât de popular este acest program şi, de asemenea, ştiu că această decizie va împărţi publicul în mai multe tabere. BBC impune standarde de respect şi decenţă pe care toţi angajaţii trebuie să le respecte. Pentru mine, a fost întrecută o limită. Nu poate exista o regulă pentru cineva şi o alta pentru altcineva, dictată de rang sau de considerente comerciale“, a mai declarat Hall.

Jeremy Clarkson, „un talent uriaş“

De asemenea, şeful BBC a precizat că postul are nevoie de „diferite voci, dar nu le poate avea cu orice preţ“ şi că Oisin Tymon ƒva continua să aibă un rol important în cadrul companiei. „Această decizie nu trebuie să umbrească în niciun fel contribuţia extraordinară pe care Jeremy Clarkson a adus-o postului BBC. Am fost dintotdeauna un mare fan al muncii lui şi al emisiunii. Jeremy este un talent imens. El părăseşte BBC, dar sunt convins că va continua să-şi distreze şi să-şi provoace publicul mulţi ani de acum înainte“, a mai adăugat Hall.

Iubiţi-l sau urâţi-l, oamenii se uitau la «Top Gear» în primul rând pentru Jeremy Clarkson Stig, pilotul „Top Gear“

Cât despre viitorul emisiunii „Top Gear“, şeful BBC a recunoscut că va fi o mare provocare: „BBC trebuie să se ocupe de o reinventare a Top Gear în 2016. Va fi o mare provocare şi nu are rost să ne prefacem.“ La rândul lui, Stig, pilotul de încercări al emisiunii, a declarat: „Iubiţi-l sau urâţi-l, oamenii se uitau la «Top Gear» în primul rând pentru Jeremy Clarkson.“ Acesta a mai precizat că Jeremy Clarkson are „mult mai multe opţiuni“ decât BBC: „Alte televiziuni se gândesc deja cum să pună mâna pe Clarkson.“

Reacţiile colegilor după concedierea lui Jeremy Clarkson

De asemenea, Oisin Tymon a reacţionat, declarând că a fost „un incident regretabil“: „Am lucrat la «Top Gear» aproape un deceniu, este un program pe care îl iubesc. În acea perioadă, Jeremy şi cu mine am avut o relaţie de lucru bună şi încununată cu succes. Este un talent unic şi sunt sigur că mulţi vor regreta că implicarea în acest show se încheie într-un asemenea fel.“

În schimb, Jeremy Clarkson nu a comentat decizia, mulţumindu-se doar să scrie pe Twitter că „a fost prezentator la BBC 2 al show-ului «Top Gear».“

James May, prezentatorul „Top Gear“, a catalogat decizia BBC de a-l concedia pe Jeremy Clarkson drept „o tragedie“. „Îmi pare rău că ceea ce ar fi trebuit să fie un mic incident s-a transformat în ceva imens“, a declarat realizatorul. Acesta a mai subliniat că este ferm convins că Top Gear va continua într-un fel sau altul, însă a refuzat să confirme dacă el şi Richard Hammond vor rămâne la cârma show-ului. „Cred că noi trei sunt un pachet complet. Acesta a funcţionat din motive foarte complicate pe care mulţi oameni nu le înţeleg pe deplin. Deci, această decizie necesită mult timp de gândire“, a mai declarat May, citat de BBC.

Motivul suspendării şi concedierii lui Jeremy Clarkson

Jeremy Clarkson a fost suspendat pe 10 martie de la cârma emisiunii „Top Gear“, după ce a fost acuzat că l-ar fi lovit cu pumnul pe Oisin Tymon, un membru al echipei de producţie. Totodată, BBC a anunţat la momentul respectiv că a demarat o anchetă în legătură cu acest incident. În urma anchetei interne derulate de BBC s-a ajuns la concluzia că Jeremy Clarkson a fost implicat într-o confruntare fizică cu respectivul producător, după aproximativ 20 de minute în care cei doi s-au certat. Altercaţia s-ar fi iscat după ce Jeremy Clarkson ar fi fost informat, după o zi de filmare, că nu poate să mănânce friptură cu cartofi prăjiţi din cauză că bucătăria hotelului în care era cazată echipa era închisă.

Emisiunea „Top Gear“ ar fi putut fi difuzată în continuare, însă colegii lui Jeremy Clarkson, James May şi Richard Hammond, au refuzat să prezinte show-ul fără el, potrivit „The Telegraph“. „Nu au vrut să facă nimic fără Jeremy, aşa că discuţiile au eşuat. Există sentimentul că ori vor fi toţi, ori niciunul“, a declarat o sursă din echipa „Top Gear“, citată de „The Telegraph“.

Fanii au plecat odată cu Jeremy Clarkson

Nu doar May şi Hammond l-au vrut înapoi pe Jeremy Clarkson, ci şi telespectatorii. Pentru a umple golul lăsat de cea mai urmărită emisiune din grilă, BBC a difuzat reluarea unui documentar despre Forţele Armate Britanice, „Red Arrows: Inside the Bubble“. Producţia, însă, a reuşit să ţină în faţa micilor ecrane doar 1,3 milioane de telespectatori, adică 5,7% din audienţă, cu aproape patru milioane de telespectatori mai puţini decât ultima ediţie a show-ului „Top Gear“.

Emisiunea despre automobile, prezentată de Jeremy Clarkson, James May şi Richard Hammond, este cea mai populară a postului BBC2, ultima ediţie fiind urmărită de 5,1 milioane de telespectatori.

Lansat în 1977, show-ul „Top Gear“ a început să fie difuzat în actualul format în anul 2002. „Top Gear“ este unul dintre cele mai profitabile programe ale BBC, aducând venituri de aproximativ 50 de milioane de lire sterline pe an radiodifuzorului public britanic. „Top Gear“ are o audienţă de aproximativ 350 de milioane de telespectatori la nivel mondial şi are 3 milioane de abonaţi la canalul dedicat pe platforma YouTube. Totodată, revista „Top Gear“ are un tiraj de 1,7 milioane de copii la nivel mondial, conform BBC.

Plecarea lui Clarkson, o „gaură“ în profitul BBC

Potrivit „Daily Mail“, BBC va avea pierderi estimate la 67 de milioane de lire sterline odată cu renunţarea la Jeremy Clarkson, „Top Gear“ fiind unul dintre cele mai de succes programe ale radiodifuzorului public britanic şi unul dintre cele mai vândute show-uri ale acestuia la nivel internaţional.

BBC Worldwide, „braţul comercial“ al corporaţiei BBC, câştigă o sumă estimată la 50 de milioane de lire sterline pe an din vânzarea drepturilor de difuzare ale show-ului, la nivel internaţional.

În plus, BBC Worldwide câştigă milioane de lire sterline din revista „Top Gear“, care este editată de asemenea în mai multe ţări din lume, dar şi din show-uri live care folosesc brandul „Top Gear“ şi care sunt realizate atât în Marea Britanie, cât şi în străinătate. Acestora li se adaugă vânzările de DVD-uri care folosesc de asemenea brandul „Top Gear“.

  

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite