The Terror, un serial fascinant

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
The Terror

În noaptea de 26 spre 27 martie, în aşteptarea Premiilor Gopo, pe la 4 dimineaţa, ora României, putem urmări, simultan cu Statele Unite şi alte peste 125 de ţări din lume, pe Canalul AMC, primul episod dintre cele 10 care ilustrează un roman-thriller extraordinar, din 2007, scris de Dan Simmons şi creat, cinematografic, de producătorii executivi Ridley Scott, David Kajganich şi Soo Hugh.

La prima difuzare va fi fără subtitrare, dar la reluarea din 29 martie, de la ora 22.00, ca de altfel şi următoarele 9 episoade vor fi traduse şi transmise în acelaşi interval orar.

„The Terror“ este o poveste adevărată care ajunge până în Ţinutul Îngheţat (de curând cucerit de un maratonist român, ce frumoasă coincidenţă!) după nişte aventuri absolut palpitante şi splendid ilustrate. Marea majoritate s-a turnat la Budapesta, dar şi în Croaţia. În cadrul mult râvnitei Berlinale de anul acesta au fost prezentate primele două episoade (o dovadă în plus a calităţii sale, căci au fost multe titluri care ar fi vrut să-şi facă debutul cu public la un Festival de o asemenea anvergură) în prezenţa a doi dintre actori: Jared Harris (fiul legendarului Ed Harris, care i-a fost partener Vanessei Redgrave în „Camelot“) şi Tobias Menzies (britanicul din „Urzeala Tronurilor“ - Edmure Tully şi din serialul „Roma“, unde era Brutus, sau din „Casino Royal“, James Bond-ul din 2006).

Jared l-a jucat pe Căpitanul Francis Crozier, iar Tobias pe Căpitanul James Fitzjames. Întâlnirea cu protagoniştii a avut loc la foarte elegantul Hotel Adlon din capitala Germaniei, acolo unde apartamentul regal poate costa până la 20.000 de euro şi unde au stat mari vedete ca Chaplin, Mary Pickford, Angelina Jolie, Brad Pitt sau Penelope Cruz, iar Michael Jackson a rămas celebru pentru scena în care şi-a legănat, spre oprobriul general, copilaşul de 9 luni de pe marginea balconului de la etajul 4, în 2002.

Cei doi actori au părut tentaţi de o călătorie la TIFF-ul transilvănean cu care i-am ademenit şi, fireşte, s-au interesat ce fel de filme se prezintă acolo. Au mărturisit de la început că i-a încântat scenariul de la „The Terror“, în speranţa că nu va fi un foileton cu monştri, pentru că aşa ceva chiar i-ar fi făcut mai circumspecţi. Intriga e uimitoare, mai ales că, deşi e o întâmplare adevărată, nu se studiază în şcoli în Marea Britanie. Originalitatea constă în faptul că sunt multe gesturi romantice de-a dreptul şi există dorinţa de a salva pe toată lumea, cu orice preţ. Călătoria devine una iniţiatică. Fitzjames pleacă la drum de dragul aventurii şi al gloriei, simţul datoriei îl determină să nu abandoneze, având în sânge respectarea unei ierarhii în care crede cu tărie şi descoperă că e în stare să se poarte frăţeşte, uitându-şi din când în când ambiţia nemăsurată. Cei doi artişti s-au pregătit mult, citind despre ceea ce înseamnă o misiune în Marina Regală din perioada respectivă, mai ales că trebuia respectat faptul că personajele chiar au existat în viaţa reală. Au văzut şi nişte documentare despre „Călătoria lui Scott în Antarctica“ de la începuturile cinematografiei. Uluitoare! Aşa au înţeles mai bine că au fost nişte vremuri feroce, o lume brutală, plină de cruzime şi totuşi câtă camaraderie! Existau foarte multe contraste în această societate în mic reorganizată pe vas, plus un peisaj total inospitalier. Şi asta poate că i-a şi tentat cel mai tare: o aventură la începutul perioadei victoriene, căreia au încercat să-i aducă cât mai multă sensibilitate, una nuanţată. Ceea ce a contat foarte tare: au vrut să respecte abordarea scriitorului. Pe platou a fost extrem de frig, noroc cu costumele care le mai ţineau de cald. Dar nici dacă ar fi fost cald ca în Croaţia nu ar fi fost bine, pentru că acolo au transpirat cumplit! Se schimbau de câte trei ori pe zi! Era nevoie de o temperatură cu multe grade sub 0, ceea ce avem şi noi acum la început de primăvară! După ce vor fi văzut, asemeni telespectatorilor români, produsul final, cei doi şi-ar dori să facă o călătorie în îndepărtata Antarctică, mai cu seamă că ar vrea să trăiască pe viu experienţa, după ce pe alocuri s-au confruntat cu scene care amintesc de „Revolta de pe Bounty“, mai ales în cazul Căpitanului Crozier. Cu siguranţă subiectul ne va trezi multe nostalgii mai ales nouă celor care am apucat extraordinarul „Onedin“, când nu speram că vom străbate vreodată globul!

În cazul lui „The Terror“, relaţiile celor de pe vas sunt foarte complicate, într-un amestec de frică şi izolare. Jared, care a demonstrat în timpul interviului că are mult umor, a mărturisit că personajul lui se temea cel mai tare să nu rămână fără… whisky. Dar lăsând gluma la o parte, cel mai important era să-şi salveze echipajul sau măcar pe cei mai mulţi dintre ei, mai ales că un căpitan nu-şi poate părăsi vasul, căci dacă ar fi făcut-o, adio carieră!

Şi o sugestie pentru privitori, oriunde s-ar afla ei: e bine să vă asiguraţi că în timpul vizionării aveţi la îndemână un pachet de ciocolată şi nişte apă, pentru că sigur o să vi se facă poftă, e o dorinţă subliminală care se înfiripă din script! Iar despre David şi Soo v-aş spune doar că sunt cei doi show-runneri, adică cei care se ocupă de producţie, casting, muzică, locaţie şi uneori chiar şi de sfaturi psihanalitice. Pe scurt: o nouă meserie ieşită din comun, dar şi solicitantă. Prin urmare, de luni noapte, şi, mai apoi, 10 joi la rând, vă aşteaptă nava care vă va purta într-o expediţie virtuală, plină de neprevăzut.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite