Televiziunea DD TV îşi poate relua emisia, însă fără a retransmite OTV

0
Publicat:
Ultima actualizare:
DD TV poate fi ridicat din nou la satelit de societatea Digital Sky SRL, însă DD TV nu are voie să retransmită OTV
DD TV poate fi ridicat din nou la satelit de societatea Digital Sky SRL, însă DD TV nu are voie să retransmită OTV

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a decis, în şedinţa de joi, că semnalul televiziunii DD TV poate fi ridicat din nou la satelit de societatea Digital Sky SRL, însă DD TV nu are voie să retransmită OTV.

CNA a reanalizat, joi, situaţia televiziunii Direct Digital TV (DD TV), care, începând cu data de 18 octombrie, ora 23.00, a retransmis pe frecvenţa sa OTV.

La propunerea Laurei Georgescu, preşedintele CNA, Consiliul a decis, în şedinţa de marţi, 22 octombrie, să sesizeze Parchetul pentru că OTV emite în România fără a avea licenţă audiovizuală. Totodată, CNA a decis, atunci, să sesizeze Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) şi societatea Digital Sky SRL, care ridică semnalul televiziunii DD TV la satelitul Eutelsat 16 grade Est, să suspende difuzarea televiziunii DD TV, "până la soluţionarea aspectelor de natură penală" în acest caz.

Dan Diaconescu a fost prezent, joi, la sediul CNA şi a precizat că a venit în calitate de reprezentant al televiziunii DD TV, de la care are o împuternicire.

La solicitarea membrilor CNA de a intra în legalitate cu televiziunea DD TV, Dan Diaconescu a cerut un răgaz de timp ca să poată depune în cursul zilei de joi documentele necesare la CNA.

Astfel, în partea a doua a şedinţei CNA a spus că a adus un atestat de la ANAF potrivit căruia DD TV nu are neachitată nicio amendă aplicată de Consiliu. De asemenea, CNA a solicitat schimbarea de grilă a DD TV, în sensul introducerii emisiunii cu denumirea OTV în grila sa de programe.

"Pe DD TV vom respecta grila de program pe care sperăm să ne-o acceptaţi astăzi. Noi voiam să respectăm proporţia de filme şi desene animate în timpul zilei, iar în timpul serii să difuzăm emisiunea «OTV», preluată de pe internet", a spus Dan Diaconescu.

El a mai spus că nu ştia că trebuie să depună la dosarul de la CNA şi certificatul fiscal, precizând că acesta va fi depus în câteva zile.

"Sperăm să acceptaţi cererea de schimbare a grilei DD TV, fără acest certificat constatator", a spus Diaconescu.

El a mai susţinut că deţine o licenţă audiovizuală şi pentru televiziunea OTV, eliberată de autoritatea de reglementare în audiovizual din Italia (AGCOM). "Autoritatea italiană emite asemenea documente. Asta este autorizaţia de difuzare prin satelit a programului de televiziune OTV", a spus el.

Membrii CNA nu au acceptat însă modificarea grilei DD TV, cu introducerea OTV. La propunerea Narcisei Iorga, membru al CNA, Consiliul va analiza documentele depuse de Dan Diaconescu şi va lua o decizie în privinţa modificării DD TV într-una din şedinţele viitoare.

În schimb, Cristina Trepcea, membru al Consiliului, a propus amendarea DD TV cu 10.000 de lei, pentru că, în data de 18 octombrie, a început să difuzeze o altă grilă de programe decât cea aprobată de CNA.

Pe de altă parte, Valentin Jucan, membru al CNA, a întrebat-o pe Laura Georgescu, preşedintele Consiliului, care este baza legală în care a transmis luni, 21 octombrie, o scrisoare societăţii Digital Sky SRL, care ridica semnalul la satelit al DD TV, cerând suspendarea difuzării acestei televiziuni.

Jucan a precizat că Laura Georgescu a transmis această scrisoare fără ca membrii CNA să fi dat un vot în acest sens, precizând că intenţionează să îi facă plângere penală preşedintelui CNA pentru acest document. Totuşi, membrii CNA au votat o zi mai târziu, pe 22 octombrie, cu unanimitate de voturi, să transmită societăţii Digital Sky să suspende emisia DD TV, până la clarificarea aspectelor "de natură penală" sesizate de Consiliu.

În schimb, Georgescu a spus că ea îşi asumă actele administrative în calitate de preşedinte al CNA. De asemenea, Georgescu a mai spus că rolul scrisorii transmise Digital Sky a fost de a stopa ilegalitatea făcută de DD TV, care a retransmis o televiziune care nu are licenţă - OTV.

"Ar trebui să adoptăm un text pe care să-l trimitem Digital Sky, în care să spunem că, în condiţiile în care DD TV revine la grila iniţială aprobată de CNA, semnalul poate fi ridicat din nou la satelit. Cred că ar trebui să facem acest gest, având în vedere noile documente depuse astăzi (de Dan Diaconescu, n.r.)", a spus Valentin Jucan.

Însă această propunere nu a fost supusă la vot, mai mulţi membri ai Consiliului - între care Răsvan Popescu - spunând că DD TV poate să fie difuzat pe satelit, dacă respectă grila veche, care este deja aprobată de Consiliu.

"Digital Sky poate să ridice semnalul DD TV, dar trebuie să corespundă grilei aprobate de CNA", a spus şi Lorand Turos. El a mai spus că, în privinţa modificării grilei DD TV, CNA poate să se pronunţe doar după ce va analiza documentele depuse de Diaconescu.

În cele din urmă, doar propunerea Narcisei Iorga - de amânare a discutării modificării grilei DD TV, ca urmare a documentelor depuse de Dan Diaconescu la CNA - a fost adoptată de Consiliu.

"Trebuie să vedem ce conţine acel dosar depus de domnul Diaconescu, apoi vom decide dacă este încadrare pe infracţiune, respectiv emitere fără licenţă (a postului OTV pe frecvenţa DD TV, n.r.), sau este doar o nerespectare a grilei de programe de către DD TV", a spus Iorga.

Propunerea a fost adoptată cu şase voturi "pentru" (Narcisa Iorga, Florin Gabrea, Valentin Jucan, Monica Gubernat, Laura Georgescu şi Radu Călin Cristea), în timp ce "împotrivă" au votat de Răsvan Popescu, Cristina Trepcea, Christian Mititelu şi Lorand Turos.

Pe de altă parte, în şedinţa CNA de joi, Laura Georgescu, preşedintele Consiliului, a spus în mai multe rânduri că Dan Diaconescu nu deţine o licenţă audiovizuală pentru postul OTV, aşa cum acesta susţine. Ea a precizat că acesta deţine, din pe 30 septembrie 2013, doar o autorizaţie de difuzare a unor programe de televiziune prin satelit eliberată de autoritatea în telecomunicaţii din Italia (AGCOM ).

Pe de altă parte, Dan Diaconescu a înfiinţat societatea OTV SRL, care are sediul în Roma şi a fost înscrisă la Registrul Comerţului din Italia, în data de 18 iulie 2013, potrivit unor informaţii furnizate de Consiliul Naţional al Audiovizualului.

Societatea OTV SRL a fost constituită pe 10 iulie 2013, fiind înscrisă oficial la Registrul Comerţului din Italia pe 18 iulie 2013, conform datelor obţinute de Consiliul Naţional al Audiovizualului din România de la Camera di Commercio Industria Artigianato e Agricoltura di Roma.

Capitalul social al societăţii OTV SRL este 10.000 de euro, obiectul de activitate al societăţii find distribuţie cinematografică, producţie video şi de televiziune.

Asociaţii societăţii sunt Dan Diaconescu (capitalul social vărsat de acesta este 9.500 de euro) şi Diana Voiculescu (500 de euro). Ambii figurează cu domiciliul în Roma, în acelaşi loc unde are sediul legal societatea OTV SRL, respectiv Roma (RM) Via Germanico 107.

Administratorul unic al societăţii este Diana Voiculescu.

Dan Diaconescu

Pe de altă parte, potrivit legislaţiei audiovizualului din România, o televiziune licenţiată în Uniunea Europeană poate să emită în România dacă respectă prevederile Deciziei numărul 199 din 2005.

Potrivit Deciziei CNA numărul 199 din 2005, serviciile de programe difuzate de radiodifuzori aflaţi sub jurisdicţia unui stat membru al Uniunii Europene pot fi retransmise în România fără o autorizare prealabilă. Reprezentanţii radiodifuzorilor ale căror servicii de programe se retransmit în România trebuie să pună la dispoziţia Consiliului Naţional al Audiovizualului copii legalizate, în limba originală şi în traducere, ale documentelor care atestă jurisdicţia şi autorizarea serviciului de programe.

Consiliul Naţional al Audiovizualului a decis, marţi, la propunerea Laurei Georgescu, preşedintele CNA, să sesizeze Parchetul privind faptul că, începând de vineri noaptea, OTV emite ilegal în România, fără a avea licenţă audiovizuală, programul televiziunii fiind retransmis pe frecvenţa de satelit a postului DD TV.

CNA s-a autosesizat cu privire la emisia televiziunii OTV pe frecvenţa Direct Digital TV (DD TV), începând cu data de 18 octombrie, ora 23.00.

Totodată, CNA a decis, atunci, să sesizeze Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) şi societatea Digital Sky SRL, care ridică semnalul televiziunii DD TV la satelitul Eutelsat 16 grade Est, să suspende difuzarea televiziunii DD TV, "până la soluţionarea aspectelor de natură penală" în acest caz.

Această decizie a fost luată cu unanimitate de voturi de membrii CNA (Laura Georgescu, Florin Gabrea, Lorand Turos, Valentin Jucan, Narcisa Iorga, Monica Gubernat, Viorel Vasile Buda, Christian Mititelu, Cristina Trepcea, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea).

CNA a retras, pe 22 ianuarie 2013, cu unanimitate de voturi, licenţa audiovizuală a televiziunii OTV, fapt care presupune că postul controlat de Dan Diaconescu nu mai poate emite.

Din 22 ianuarie, Dan Diaconescu, cel care deţinea OTV, a încercat de mai multe ori să reia emisia postului, însă fără succes, până în noaptea de vineri spre sâmbătă, când OTV a început să emită din nou pe satelit, pe frecvenţa televiziunii DD TV (Direct Digital TV), care este controlată tot de Diaconescu.

Retransmisia OTV pe licenţa DD TV este însă ilegală, a spus Laura Georgescu, preşedintele CNA. Potrivit Laurei Georgescu, DD TV are voie să difuzeze în grila sa filme, într-un procent de 67,5%, şi programe preluate de la televiziunea de muzică populară Inedit TV (32,5%). Laura Georgescu a mai spus că CNA nu a aprobat modificarea grilei de emisie a DD TV, astfel încât DD TV să poată să retransmită programe în direct ale OTV.

Televiziunea DD TV - care difuza în mod curent în special programe de desene animate - a început să transmită vineri, în jurul orei 23.00, o emisiune în direct cu Dan Diaconescu, pe ecran fiind postată pe lângă sigla DDTV şi sigla OTV, după cum au declarat, pentru MEDIAFAX, surse din industria media.

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite