Stelian Tănase: Directorul TVR 1 „i-a făcut reclamă“ lui Ponta la „Viaţa satului“. Trebuia invitat şi Iohannis

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Stelian Tănase, preşedintele-director general al SRTv, a declarat că directorul TVR 1, Gabriel Gherghescu, „i-a făcut reclamă“ lui Victor Ponta în emisiunea „Viaţa satului“ şi nu a fost echidistant în campania electorală, întrucât nu l-a chemat şi pe Klaus Iohannis.

Andrei Muraru, Radu Carp şi Romina Surugiu, membri ai Consiliului de Administraţie (CA) al Societăţii Române de Televiziune (SRTv), au solicitat public, marţi, demiterea lui Gabriel Gherghescu de la conducerea TVR 1, din cauză că ar fi deturnat în scopuri electorale formatul unei emisiuni informative, „Viaţa satului“.

Muraru, Carp şi Surugiu, care sunt membri în CA, din partea PNL, PDL, respectiv Administraţia Prezidenţială, au declarat, încă din 27 octombrie, că Victor Ponta şi-a făcut publicitate electorală în ediţia din 26 octombrie a emisiunii „Viaţa satului“ de la TVR 1, deşi acest program nu era unul dedicat campaniei. Atunci, Carp şi Surugiu au cerut demisia directorului TVR 1, Gabriel Gherghescu.

În acest sens, Stelian Tănase a declarat că Gabriel Gherghescu „a încălcat normele şi obligaţia de a fi echidistant în timpul campaniei“. El a precizat că acest caz este analizat în prezent de Comisia de Etică şi Arbitraj din SRTv, urmând ca subiectul să fie discutat şi în Comitetul Director şi Consiliul de Administraţie. „Prin Comitetul Director şi Consiliul de Administraţie vom vedea dacă e cazul sau nu să luăm măsuri. Oricum a încălcat normele şi această obligaţie de a fi echidistant în timpul campaniei“, a spus Stelian Tănase.

Acesta a mai spus că Gabriel Gherghescu putea să îl cheme pe Victor Ponta în emisiunea „Viaţa satului“, dacă l-ar fi chemat şi pe Klaus Iohannis într-o ediţie a acestui program.

„Domnul Gherghescu putea să-l cheme pe domnul Ponta. În privinţa asta n-a încălcat legea, dar cu o condiţie. În ediţia următoare sau în ediţia precedentă trebuia să îl invite şi pe domnul Iohannis. Dacă nu l-a chemat, a încălcat regula aceasta a echidistanţei şi neutralităţii. El i-a făcut reclamă lui Ponta pe politicile agrare, pe care Guvernul le susţine. Era normal să-l invite şi pe domnul Iohannis şi să-l întrebe ce intenţii are, care e programul lui agricol, ceea ce n-a făcut. În plus, n-a anunţat pe nimeni că intenţionează să-l cheme pe domnul Ponta, pentru că noi avem nişte emisiuni electorale, anunţate la CNA, anunţate la Parlament. Domnul Ponta putea să vină în orice emisiune din acestea în care dorea să vină, nu era nicio problemă. L-am fi primit normal, ca o gazdă, ca o televiziune publică“, a mai spus Stelian Tănase.

„Era obligaţia lui, despre care se face că nu ştie“

Totodată, Tănase s-a referit la faptul că Gabriel Gherghescu a afirmat, într-o declaraţie că a respectat legislaţia audiovizualului privind campania electorală, întrucât Victor Ponta a fost invitat în respectiva ediţie a emisiunii „Viaţa satului“ în calitate de premier şi nu de competitor electoral.

Stelian Tănase a spus însă că această afirmaţie a lui Gabriel Gherghescu este „un tertip“. „Ăsta e un tertip. Ştim foarte bine de ce l-a chemat. Ca să-i facă publicitate. Eu nu am nimic împotrivă. Cred că să inviţi un premier care spune care este politica lui agricolă este foarte în regulă. Dar, fiind în campanie, trebuie să îl chemi şi pe celălalt, să fii balansat, să păstrezi echidistanţa. Despre asta este vorba. Asta era obligaţia lui, despre care el se face că nu ştie“, a mai zis Stelian Tănase.

Gabriel Gherghescu spune că a respectat regulile campaniei în audiovizual

În schimb, directorul TVR 1, Gabriel Gherghescu, a declarat că solicitarea publică privind demiterea sa făcută de trei membri ai CA al SRTv nu este întemeiată, precizând că emisiunea „Viaţa satului“, de la TVR 1, a respectat legislaţia audiovizualului în campania electorală.

Gabriel Gherghescu a mai spus că ediţia emisiunii „Viaţa satului“ în care a fost prezent Victor Ponta a respectat prevederile articolului 4, alineatul 2 din Decizia Consiliului Naţional al Audiovizualui numărul 528 din 11 septembrie privind regulile de desfăşurare în audiovizual a campaniei electorale pentru alegerea Preşedintelui României.

Conform acestui articol, „candidaţii, reprezentanţii acestora şi ai partidelor politice, alianţelor politice şi alianţelor electorale care susţin candidaţi şi care deţin funcţii în instituţii şi/sau autorităţi publice pot avea intervenţii, în direct sau înregistrate, şi în alte emisiuni decât cele prevăzute la articolul 5 (n.r. - emisiunile de promovare electorală, de dezbatere electorală şi cele informative), strict în probleme legate de exercitarea funcţiei lor; în aceste situaţii radiodifuzorii au obligaţia să ia măsuri pentru asigurarea echidistanţei şi a pluralismului de opinii“.

El a mai spus că, din punctul său de vedere, emisiunea respectivă a respectat şi regulamentele din TVR. Gherghescu a precizat că se va prezenta la Comisia de Etică, dacă va fi chemat în legătură cu acest subiect. Întrebat dacă, potrivit regulamentelor TVR, este posibilă demiterea sa de conducerea SRTv, Gabriel Gherghescu a spus că nu este posibil acest lucru.

Moraru, Carp şi Surugiu trebuiau ia reacţioneze şi la comentariile lui Tănase

De asemenea, Gabriel Gherghescu a spus că nu a discutat pe acest subiect cu Stelian Tănase, preşedintele-director general al TVR. „Cu domnul Tănase nu am discutat absolut nimic. Eu am fost şi plecat o perioadă. Dar, de când m-am întors, nu am avut niciun fel de discuţie legată de această temă“, a spus Gherghescu. Întrebat dacă el consideră că este întemeiată solicitarea privind demiterea sa făcută de Andrei Muraru, Radu Carp şi Romina Surugiu, Gabriel Gherghescu a spus: „Nu, din punctul de vedere al regulamentelor TVR“.

„Probabil, din poziţia pe care o au, pot face diverse solicitări. Nu înţeleg de ce nu fac şi solicitări legate de declaraţiile pe care le face domnul Tănase referitor la o parte a electoratului, ultimele declaraţii făcute pe blogul dumnealui şi alte lucruri“, a spus Gabriel Gherghescu.

El a făcut referire la faptul că Stelian Tănase, preşedintele-director general al TVR, a publicat, pe 13 noiembrie, pe site-ul personal, un comentariu intitulat „Cine a câştigat dezbaterile dintre candidaţi“, în care a spus, printre altele, că Victor Ponta este votat de „babe din sate părăsite şi beţivi de prin cârciumi rurale“.

Gherghescu a spus că acesta este un caz în care membri ai CA al TVR ar fi trebuit să reacţioneze.

„Din punct de vedere al regulamentelor noastre din televiziune, cam toate aceste declaraţii (n.r. - ale lui Stelian Tănase) se încadrează cel puţin într-o cercetare a Comisiei de Etică, ceea ce ar trebui să ducă, mă gândesc, şi la o poziţie din partea unor membri ai Consiliului de Administraţie. N-am văzut o asemenea poziţie până acum“, a spus Gherghescu.

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite