Stela Popescu, monolog de excepţie în serialul Las Fierbinţi despre situaţia învăţământului românesc, „o corabie care se scufundă“ VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Stela Popescu, în rolul directoarei de şcoală din serialul Las Fierbinţi FOTO Pro TV
Stela Popescu, în rolul directoarei de şcoală din serialul Las Fierbinţi FOTO Pro TV

Actriţa Stela Popescu (79 de ani) a livrat, în episodul de joi seară al serialului „Las Fierbinţi“, difuzat de postul Pro TV, un monolog de excepţie cu privire la situaţia tragică a învăţământului românesc.

Stela Popescu „nu a ars-o pe comedie“, aşa cum s-ar fi aşteptat cei care au citit anunţul reprezentanţilor Pro TV potrivit căruia actriţa va juca rolul unei directoare de şcoală, din contră, aceasta a rezumat în câteva minute starea în care se află învăţământul din România, „o corabie care se scufundă“, după cum spune actriţa în monologul din „Las Fierbinţi“.

Celentano, interpretat de Adrian Văncică, şi Firicel, jucat de Toma Cuzin, se prezintă în biroul directoarei, rol ce-i aparţine Stelei Popescu, alarmaţi de pretenţiile exagerate ridicate de suplinitoarea orelor de Chimie, Gianina (Anca Dumitra).

Scena este folosită cu măiestrie de către regizorul Dragoş Buliga şi scenaristul Mimi Brănescu pentru a introduce un monolog tragic despre starea în care se află învăţământul românesc. 

„De unde să găsim noi cadre calificate de valoare care să primească un post la ţară? Nimeni nu mai vrea. Toţi profesorii pleacă la Bucureşti, pleacă în oraşele mari, nimeni nu mai vrea să predea aici. Am scris la Minister, am fost la Inspectorat, am vorbit cu toţi colegii mei...nu sunt soluţii. De parcă aici nu ar fi copii de valoare. (...) Pe una dintre profesoare abia am convins-o anul trecut să nu plece în Italia, ca menajeră. E foarte bună profesoară. Dar uneori mă gândesc de ce să stea aici să-şi piardă viaţa, când se poate duce în Italia să îngrijească pe cineva. De ce să rămână aici, pe o corabie care se scufundă? Despre învăţământul românesc vorbesc. Dacă nu s-a şi scufundat...Sunt încă mulţi copii buni aici. Mulţi copii foarte buni, nu buni“, spune Stela Popescu în începutul monologului din „Las Fierbinţi“.

„Lucrurile în ţara asta au luat-o pe un drum greşit, multe tentaţii, copiii se strică repede, se repară greu. Nu sunt bani, nu sunt bani, nu sunt bani. Peste tot aşa mi se spune. Primarul a umplut satul de cişmele, dar bani să se repare acoperişul şcolii nu se găsesc. Noi vorbim de pedagogi şi în curând o să cadă şcoala pe noi, la propriu“, mai spune actriţa. 

   

Monologul nu a rămas fără ecou în mediul online, oamenii felicitându-i atât pe creatorii serialului, dar mai ales pe actriţa Stela Popescu. „Nimeni nu a putut spune mai simplu şi mai clar ca Stela Popescu. Unde sunteţi cei ce ne conduceţi? Unde sunteţi voi primari şi parlamentari? Unde eşti Ponta? Unde eşti Iohannis?“, „O mare artistă ce ne arată cruda realitate din învăţământul românesc. Trist, foarte trist, dar adevărat“, „Foarte corect descrisă situaţia învăţământului! E de plâns! Jalea mare este că se nasc mulţi copii sclipitor de inteligenţi, dar «nu sunt bani», cum bine zice Stela, ca să fie încurajaţi la mai bine! Cred că mulţi se pierd, se amestecă cu gloata,e foarte uşor să o ia pe căi greşite!! Mare păcat!“, au fost doar câteva dintre reacţiile celor care au urmărit episodul sau au văzut înregistrarea monologului, care a fost distribuită de sute de ori pe reţelele sociale. 

De asemenea, copreşedintele PNL Alina Gorghiu a reacţionat, printr-un mesaj publicat pe Facebook, fiind de părere că un rol bine jucat într-un serial cu audienţe mari este mai util decât diverse demersuri oficiale: „Merită să vă rupeţi cinci minute să vedeţi acest monolog impresionant al actriţei Stela Popescu, care o interpretează pe directoarea unei şcoli de ţară confruntată cu lipsa fondurilor şi a interesului autorităţilor pentru învăţământ. Un rol bine jucat într-un serial TV cu audienţă e de multe ori mai util decât diverse demersuri oficiale pentru a atrage atenţia asupra unei situaţii grave din România. Dacă nu vom reuşi să îndreptăm lucrurile în educaţie, vom trăi în sărăcie mult timp. De la educaţie pornesc toate problemele ţării noastre. Acesta este un adevăr care trebuie spus.“

Momentul poate fi vizionat şi pe site-ul Ştirilor Pro TV.

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite