„Starea Naţiei“, la un pas de a nu mai fi difuzată de TVR 1. Pătraru: „Presiunile din interior, ameninţări şi înjurături, au devenit aproape imposibil de suportat“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dragoş Pătraru, realizatorul emisiunii „Starea Naţiei“ de la TVR 1, a declarat în direct că emisiunea se află la un pas de a nu mai fi difuzată de postul public, întrucât contractul expiră la sfârşitul lunii aprilie şi, în ciuda solicitărilor, nimeni nu l-a anunţat dacă se mai doreşte sau nu continuarea colaborării.

Contractul echipei „Starea Naţiei“ nu a fost reînnoit

În ediţia de marţi, 26 aprilie, a emisiunii „Starea Naţiei“, jurnalistul Dragoş Pătraru a mărturisit că s-ar putea ca săptămâna aceasta să fie ultima în care TVR 1 mai difuzează emisiunea, întrucât contractul expiră pe 30 aprilie şi, în lipsa unui preşedinte-director general, în TVR este „un haos total“, iar el nu a primit niciun răspuns la solicitările legate de viitorul producţiei. 

   

„Un act adiţional expiră la finele acestei săptămâni şi nimeni nu ne poate spune dacă există voinţa de a continua aici cu această emisiune. Mai mult, presiunile din interior la adresa noastră, concretizate în tot felul de ameninţări şi înjurături zilnice, au devenit aproape imposibil de suportat“, a dezvăluit jurnalistul la TVR 1. 

Dragoş Pătraru: „Nu suntem plătiţi de două luni“

Mai mult, Pătraru susţine că echipa sa nu şi-a mai primit salariul din luna martie, dar şi că nu există „o strategie clară şi o voinţă puternică pentru ieşirea TVR din faliment.“ 

„Situaţia se prezintă în felul următor. Aici, la TVR, e haos total. Există un Consiliu de Administraţie, dar nu funcţionează cum trebuie, pentru că nu există un preşedinte director general. Apoi, CA-ul este format din două tabere aproape ireconciliabile, care se porcăiesc între ele toată ziua, având drept scop preluarea puterii în TVR. Diferenţa dintre cele două tabere politice este de un singur vot. Nu poate exista în aceste condiţii o strategie clară şi o voinţă puternică pentru ieşirea acestei fabrici din faliment. În acest moment nu există un comitet director care să ia decizii editoriale legale, atenţie. Deci, pe scurt, eu nu mai am cu cine să vorbesc despre situaţia noastră, a echipei care face această emisiune. Nu suntem plătiţi de două luni, adică nu ne-am primit banii pe luna martie“, a declarat Dragoş Pătraru marţi seară în timpul emisiunii „Starea Naţiei“

Dragoş Pătraru: „Este practic imposibil să mai continuăm, spre bucuria unora“

„Cât despre performanţă, lăsându-ne seară de seară să începem emisiunea cu audienţă 0, TVR ne pune în imposibilitatea de a realiza obiectivele pe care ni le-am propus şi pentru care suntem plătiţi. Nu poţi face performanţă şi, mai ales, nu îţi poţi îndeplini misiunea publică într-o instituţie care nu-şi doreşte asta. (...) În aceste condiţii este practic imposibil să putem continua aici, spre bucuria celor care ne vor cât mai repede plecaţi din TVR. Începe acum şi campania electorală...o să fie foarte bine fără noi“, a mai adăugat realizatorul. 

De asemenea, Pătraru a ţinut să-i mulţumească Irinei Radu, fostul preşedinte-director general interimar al TVR, „pentru câte a încasat în ultimii doi ani din cauza noastră şi pentru cum a avut grijă de noi până de curând“, dar şi Monicăi Ghiurco, reprezentant al salariaţilor TVR în CA şi ultima propunere la şefia TVR, pentru că i-a transmis că „Starea Naţiei“ trebuie să continue la TVR. 

Televiziunea Română este îngropată în datorii de milioane de euro

Amintim că Televiziunea Română traversează o perioadă critică din cauza datoriilor de ordinul milioanelor de euro acumulate în ultimii zece ani. Criza e cu atât mai mare cu cât săptămâna trecută oficialii European Broadcasting Union (EBU), cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din lume, au descalificat România de la Eurovision 2016, din cauza unei datorii de 16 milioane de euro, şi au demarat procedurile de excludere a TVR din organizaţie, fapt ce ar atrage pierderea unei serii de avantaje, printre care dreptul de a difuza competiţiile sportive. 

Totodată, marţi, 26 aprilie, Irina Radu, fost preşedinte-director general interimar al Televiziunii Române, a renunţat la împuternicirea dată de Consiliul de Administraţie (CA) prin care asigura derularea activităţii curente şi urgente a instituţiei, invocând acţiuni şi cuvinte jignitoare ale unora dintre membrii CA.

TVR nu are un preşedinte de aproape o lună

În prezent, Televiziunea Română nu are un preşedinte, după mai multe încercări eşuate de a numi unul. Prima opţiune respinsă în plen a fost liberalul George Orbean. Ulterior, membrii CA au înaintat către Parlament numele Monicăi Ghiurco, dar şi ea a fost respinsă, după ce, în prealabil, primise aviz negativ din partea Comisiilor de Cultură reunite ale Parlamentului. 

Ca urmare, copreşedintele PNL Alina Gorghiu a anunţat că votul privind alegerea Monicăi Ghiurco la şefia TVR, din şedinţa plenului reunit, a fost valid, iar liberalii au depus o contestaţie prin care au cerut ca Parlamentul să dea o hotărâre privind validarea acestei decizii. Birourile Permanente reunite au refuzat să accepte cererea PNL de reinterpretare a votului, motiv pentru care liberalii au trimis Curţii Constituţionale sesizarea de neconstituţionalitate a hotărârii Parlamentului prin care se constată că Monica Ghiurco nu a obţinut suficiente voturi pentru a ocupa funcţia. 

De altfel, săptămâna trecută, când CA nu a reuşit să facă o nouă propunere pentru funcţia de şef, aproximativ 200 de angajaţi TVR au protestat în curtea instituţiei, denunţând situaţia în care se găseşte televiziunea.

TV



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite