„Starea Naţiei“ în cifre: Cât de profitabil a fost parteneriatul lui Dragoş Pătraru cu TVR

„Starea Naţiei“ în cifre: Cât de profitabil a fost parteneriatul lui Dragoş Pătraru cu TVR

Dragoş Pătraru pleacă de la TVR, după ce a semnat cu un alt post pentru emisiunea „Starea Naţiei“ FOTO DOorin Constanda

Dragoş Pătraru, realizatorul emisiunii „Starea Naţiei“, a anunţat că va încheia contractul cu Televiziunea Română începând cu data de 1 iunie. Site-ul Supervizor.ro a scos la iveală cum a arătat în cifre parteneriatul cu TVR în anul 2015.

Ştiri pe aceeaşi temă

Săptămâna viitoare Dragoş Pătraru va realiza ultima ediţie a emisiunii „Starea Naţiei“ la postul public, iar site-ul Paginademedia.ro a anunţat miercuri că jurnalistul ar fi semnat cu televiziunea de ştiri Digi24, deţinută de compania RCS & RDS.
 
Supervizor.ro a făcut public bilanţul firmei ALTPHEL MEDIA CREATION SRL Ploieşti, sub care a fost desfăşurată activitatea emisiunii. Fondatorii societăţii înmatriculate pe 18 iunie 2008, al cărei domeniu principal este „activităţi ale agenţiilor de publicitate“, sunt Dragoş Iustinian Pătraru – 50% şi Radu Liviu Baicu (36 de ani) – 50%, Pătraru având calitatea de administrator.
 
Potrivit acestui bilanţ, cifra de afaceri raportată pentru anul 2015 este de 381.556 lei, cu 10,65% peste cea din 2014 şi cea mai mare de la înfiinţarea societăţii. În schimb, profitul net este de numai 2.736 lei, mult mai mic decât în 2014 când atingea 42.680 lei. Cu toate acestea, situaţia a stat şi mai rău în 2013, 2012 şi 2009 când profitul net a fost pe minus.
 
bilant starea natiei
 
Tot anul trecut, firma a înregistrat datorii totale de 281.075 lei, cele mai mari de la înfiinţare, însă conform site-ului ANAF, societatea ALTPHEL MEDIA CREATION SRL nu figurează cu obligaţii restante la bugetele de stat (la data de 31 martie 2016). Cei doi asociaţi nu mai deţin participaţii la alte firme, dar ambii au înfiinţat PFA (Pătraru în 2013, Baicu în 2014). Pentru acest tip de agent economic, datele financiare nu sunt publice. Marca „Starea Naţiei“ este înregistrată (din septembrie 2014) pe numele lui Dragoş-Iustinian Pătraru. 
 

Dragoş Pătraru: „Presiunile din interior au devenit imposibil de suportat“

Dragoş Pătraru a vorbit în repetate rânduri despre situaţia Televiziunii Române şi despre neregulile din instituţie, de multe ori chiar în timpul emisiunii, atrăgându-şi astfel multe critici, inclusiv din partea colegilor. 
 
Presiunile din interior la adresa noastră, concretizate în tot felul de ameninţări şi înjurături zilnice, au devenit aproape imposibil de suportat“, dezvăluia jurnalistul într-una dintre ediţiile „Starea Naţiei“. 
 
În ultimele luni, jurnalistul şi-a arătat de mai multe ori intenţia de a renunţa la colaborarea cu postul public, mai ales după ce emisiunea i-a fost mutată la o altă oră fără a fi consultat, dar şi pentru că, spunea el,  TVR „şi-a dat chiloţii jos“ în faţa politicienilor care au comandat angajaţilor postului să mute emisiunea pentru a oferi campaniei electorale mai mult timp de expunere.
 
De asemenea, Pătraru declara că echipa „Starea Naţiei“ nu-şi poate atinge obiectivele de performanţă întrucât nu există voinţă în interiorul TVR. „Plecăm. Decizia mea este luată. Îmi pare tare rău, pentru că am avut aici libertate totală, uneori ne-am luat chiar mai multă libertate decât era cazul, dar despre libertate ştii cum se spune, mai bine să fie decât să nu se ajungă. Nu e vorba de bani, nu e vorba nici măcar de oamenii cu care am lucrat, mulţi dintre ei profesionişti adevăraţi. E vorba de sistem. Care trebuie resetat. Nu poţi schimba la TVR lucrurile din mers. Rezistenţa la schimbare a grupului de aici, care crede că asta e fabrica angajaţilor, nu a românilor, e prea mare. Mult prea mare. Şi-atunci, mai bine plecăm noi“, şi-a motivat Pătraru decizia în urmă cu două săptămâni, într-un interviu pentru Paginademedia.ro.
 

Dragoş Pătraru: „Aceşti oameni nu pricep că ne aflăm la televiziunea publică, nu la dânşii în sufragerie“

La sfârşitul lunii aprilie, Pătraru a dezvăluit că i s-auimpus anumite condiţii pentru a rămâne la TVR 1, printre care şi să nu mai critice instituţia. „Contractul meu este deja plin de clauze abuzive, care-mi îngrădesc libertatea de exprimare. Desigur, n-am ţinut cont niciodată de ele. Practic, dacă s-ar fi aplicat acest contract, după prima emisiune trebuia să fiu dat afară. A pune încă o clauză care să-mi restrângă libertatea de exprimare, pentru două luni, este, ca să fiu elegant, o prostie. Cum spuneam, aceşti oameni nu pricep că ne aflăm la televiziunea publică, nu la dânşii în sufragerie“, a declara Pătraru la momentul respectiv. 
 
Plecarea lui Pătraru vine în condiţiile în care la conducerea TVR a fost instalată Irina Radu, care a declarat în repetate rânduri că emisiunea lui Pătraru este printre singurele care fac audienţă şi că va încerca să o păstreze în grilă. La rândul lui, realizatorul i-a mulţumit acesteia într-una dintre emisiuni „pentru câte a încasat în ultimii doi ani din cauza noastră şi pentru cum a avut grijă de noi până de curând.“
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările