Soţii Săcărin au făcut plângere penală împotriva CNA: ce acuzaţii aduc privind modul în care a fost gestionat „cazul Sorina“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ramona Săcărin, alături de Sorina FOTO Arhivă personală Ramona Săcărin/Facebook
Ramona Săcărin, alături de Sorina FOTO Arhivă personală Ramona Săcărin/Facebook

Soţii Săcărin, care au adoptat-o pe Sorina şi au fost prinşi în mijlocul unui scandal naţional, au făcut plângere penală împotriva membrilor Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), pe care îi acuză că nu au luat nicio măsură privind modul în care televiziunile au reflectat subiectul, dând liber la dezinformare şi la instigarea urii.

Soţii Ramona şi Gabriel Săcărin, care au adoptat-o pe Sorina din Baia de Aramă, cer procurorilor DNA să deschidă o anchetă în cazul a zece membri ai CNA pentru abuz în serviciu şi complicitate la comunicare de informaţii false, potrivit ziare.com

Familia Săcărin îi acuză pe membri Consiliului că nu şi-au îndeplinit atribuţiile şi nu au intervenit în cazul emisiunilor TV în care s-a discutat adopţia Sorinei încălcându-se mai multe drepturi fundamentale. Aceştia susţin că prin pasivitatea CNA li s-a adus un prejudiciu moral în valoare de 1,2 milioane de euro. 

„Nu au transmis prompt o somaţie de intrare în legalitate a radiodifuzorilor, pentru a opri încălcarea drepturilor fundamentale la viaţa privată şi de familie, pentru a opri încălcarea drepturilor fiicei noastre minore şi pentru a opri denigrarea magistraţilor. Nu au luat niciun fel de măsură cu privire la oprirea scandalului public al cărui obiectiv a fost denigrarea profesiei de magistrat şi intimidarea magistraţilor“, se arată în plângerea penală.

De asemenea, soţii Săcărin spun că imaginea le-a fost grav afectată de acuzaţiile „fabricate şi propagate“ de televiziuni potrivit cărora ar fi traficanţi de organe şi persoane. 

În plus, familia susţine că prin „discursul urii acceptat de membrii CNA prin pasivitate“ le-a fost pusă în pericol inclusiv viaţa, povestind că un autoturism a încercat să scoată de pe partea carosabilă maşina în care se aflau împreună cu Sorina. „Acest lucru nu ar fi fost posibil dacă membrii CNA ar fi acţionat prompt şi ar fi determinat intrarea în legalitate a radiodifuzorilor“, subliniază soţii Săcărin. 

Simultan cu plângerea făcută la DNA, familia Săcărin cere CNA să retragă licenţele autodivizuale ale societăţilor care deţin televiziunile Antena 3, România TV, Realitatea TV şi B1 TV şi amendarea celor patru televiziuni cu câte 600.000 de lei.

Săptămâna trecută, în urma unei autosesizări din partea membrei CNA Dorina Rusu, forul a discutat cazul şi a stabilit că, exceptând Digi24, toate posturile au avut abateri, însă membrii CNA nu au reuşit să stabilească şi ce sacnţiuni se impun. 

În luna iunie, „Cazul Sorina“ a ţinut prima pagină a ziarelor şi a fost dezbătut pe larg pe micile ecrane, după ce fetiţa în vârstă de 8 ani, ţinută ilegal de familia de asistenţi maternali din Baia de Aramă deşi exista o hotărâre definitivă privind adopţia, a fost preluată brutal, acţiunea procuroarei fiind filmată de familie şi difuzată de toate televiziunile. Au urmat plângeri penale de tot felul, controale la instituţiile implicate în procesul de adopţie şi mai multe procese pe rol, unele în scopul de a-i împiedica pe soţii Gabriel şi Ramona Săcărin să-şi ducă fata adoptată în SUA, acolo unde locuiesc. 

„Serialul“ a luat sfârşit pe 21 iulie, când o instanţă, Judecătoria Slatina, s-a pronunţat cu privire la cererea procurorului general de emitere a ordonanţei privind interzicerea părăsirii ţării şi a respins această cerere, astfel că Sorina a plecat împreună cu părinţii săi în America. Au rămas în schimb pe rol mai multe procese, în care familia Săcărin va fi reprezentată de avocaţi.

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite