Situaţia financiară a Televiziunii Române s-a agravat: instituţia nu-şi mai poate plăti angajaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Situaţia financiară a Televiziunii Române s-a agravat, în prezent instituţia fiind în imposibilitatea de a-şi plăti angajaţii. În acest sens, preşedintele-director general interimar Irina Radu a adresat Parlamentului o scrisoare prin care trage un semnal de alarmă şi îl roagă pe Preşedintele Klaus Iohannis să se gândească dacă românii au sau nu nevoie de un serviciu public de televiziune.

Preşedintele-director general interimar al TVR, Irina Radu, i-a înştiinţat pe parlamentari că instituţia se află într-o situaţie extrem de gravă, după ce un grup de peste 700 de salariaţi au câştigat un proces cu postul public, urmând să primească suma de aproximativ 62 de milioane de lei. Mai mult decât atât, o parte din salariaţi au procedat la executarea silită a Societăţii Române de Televiziune (SRTV). 

„Dacă pe 15 februarie există o şansă de a plăti salariile, măcar parţial, pe data de 29 februarie vom fi în imposibilitatea de a le asigura, situaţie care se va prelungi în luna martie şi, posibil, în aprilie“, se arată în scrisoarea semnată de şefa TVR. Documentul conţine şi o listă de măsuri care ar putea pune capăt „agoniei financiare a SRTV“, printre care intrarea instituţiei în insolvenţă, închiderea TVR şi înfiinţarea unui nou serviciu public de televiziune şi reeşalonarea datoriilor fiscale. 

Irina Radu precizează şi că este datoria parlamentarilor de a hotărî dacă România mai are nevoie de un post public sau nu. 

Redăm în continuare scrisoarea integrală semnată de preşedintele-director general interimar al Televiziunii Române. 

Stimate domnule Preşedinte, 

Suntem nevoiţi să vă comunicăm că, în urma unor evenimente petrecute în ultimele zile, situaţia financiară a Socitetăţii Române de Televiziune s-a agravat considerabil, comparativ cu ceea ce v-am prezentat cu ocazia ultimei informări pe care v-am prezentat-o. 

Astfel, în data de 29 ianuarie 2016, într-un proces deschis de un grup masiv de 726 de salariaţi ai SRTV în virtutea unui Contract Colectiv de Muncă încheiat în 2008 şi valabil până în 2012, instanţa a decis definitiv şi executoriu indexarea salariilor cu indicii de inflaţie corespunzători anilor 2008-2012, precum şi plata diferenţei între salariul rezultat prin indexare, din 2012 până în momentul respectivei hotărâri judecătoreşti, adică, în principiu, până la sfârşitul lunii ianuarie 2016. Suma pe care SRTV va trebuie să o achite către salariaţi urmare a acestei decizii a instanţei şi a altora anterioare pe aceeaşi speţă, unele datând din 2014, se ridică la aproximativ 62 de milioane de lei. Dat fiind riscul de intrare în incapacitate de plată, am propus salariţilor în cauză eşalonarea plăţii pe o perioadă de cinci ani, dar salariaţii intimaţi şi sindicatele din SRTV nu au acceptat soluţia. Mai mult, un număr de aproximativ 640 de salariaţi (250 din acest dosar, 390 din dosarele mai vechi) au procedat deja la executarea silită a SRTV prin intermediul unor executori judecătoreşti, afectând drastiv cash flow-ul SRTV. 

Ca urmare, având în vedere şi executările silite aflate pe parcurs în aceste zile, este probabil să fim în imposibilitatea de a vira salariile pe data prevăzută, 15 februarie, ceea ce a r fi de natură să deterioreze suplimentar situaţia prin proteste sindicale.

Perspectiva de intrare în incapacitate de plată a SRTV a fost agravată suplimentar pe data de 8 februarie, când una dintre băncile cu care lucrăm în mod curent ne-a comunicat că nu va mai prelungi linia de credit care expiră pe 28 februarie 2016, întrucât, din punctul ei de vedere, SRTV a acumulat prea multe riscuri: seria de executări silite şi inexistenţa unei înţelegeri cu salariaţii în vederea eşalonării plăţilor, lipsa unui Consiliu de Administraţie care să aprobe prelungirea liniei de credit, precum şi un eventual plan de restructurare, lipsa eşalonării datoriilor fiscale faţă de ANAF, inexistenţa perspectivei de sporire a veniturilor, etc.

Ca urmare, dacă pe 15 februarie există o şansă de a plăti salariile, măcar parţial, pe data de 29 februarie vom fi în imposibilitatea de a le asigura, situaţia care se va prelungi în luna martie şi, posibil, aprilie. În această conjunctură aproape fără ieşire, vă rugăm  să aveţi în vedere adoptarea rapidă a unor decizii care să pună capăt agoniei financiare a SRTV, într-unul din următoarele sensuri:

- Modificarea cadrului legislativ referitor la insolvenţă, pentru a permite intrarea SRTV ân insolvenţă şi instituirea unui regim de administrare specială;

- Modificarea în regim de urgenţă a legii 41/1994 în sensul separării funcţiilor de Preşedinte al Consiliului de Administraţie/Director General şi desemnarea unui nou Cpnsiliu de Administraţie care să aibă drept mandat restructurarea din temelii a SRTV;

- O nouă lege care să înlocuiască Legea 41/1994, care să prevadă unificarea Societăţii Române de Radiodifuziune cu partea de broadcast a SRTV, astfel încât să se asigure serviciul public de televiziune prevăzut în Constituţia României, urmând ca vechiul SRTV să rămână cu producţia de televiziune şi...datoriile (soluţie aplicată în alte state europene care au trecut prin situaţii asemănătoare);

- Închiderea SRTV şi înfiinţarea, a doua zi, a unui nou serviciu public de televiziune (şi această soluţie s-a aplicat în unele state europene);

- Modificări legislative care să permită creşterea veniturilor SRTV;

- Reeşalonarea datoriilor fiscale ale SRTV;

- Intrarea SRTV sub incidenţa OUG 44/2015 şi facilitarea unui împrumut care să permită achitarea „principalului“ în termenul prevăzut;

Stimate domnule Preşedinte, 

Vă trimitem acest semnal de alarmă conştienţi fiind de faptul că gravitatea situaţiei financiare a SRTV a atins un punct de no-return. Evenimentele menţionate – plăţile către salariaţi decise de instanţă şi decizia băncii de a închide linia de credit – deşi regretabil, pun capăt lungii agonii a Televiziunii Române, agonie cunoscută de toată lumea. 

În zilele şi săptămânile următoare, dumneavoastră împreună cu colegii dvs., în calitate de decidenţi politici, va trebui să hotărâţi dacă România mai are nevoie de un serviciu public de televiziune şi, dacă da, ce fel de serviciu va trebui reconstruit pornind de la zero. Vă stăm la dispoziţie pentru a vă oferi informaţiile necesare, documentele pe care le-am elaborat în ultimele patru luni, precum şi pentru a definitiva detaliile oricărei dintre soluţiile pe care dvs. le veţi alege.  

Cum s-au împărţit banii în 2015: 

Datorii istorice – 14,5 milioane de euro datorii istorice

Plăţi cheltuieli curente – 49,3 milioane de euro (30 de milioane de euro – salariile angajaţilor de la Bucureşti, iar 5,6 milioane de euro – studiourile teritoriale)

Plăţi pentru realizarea programelor – 3,8 milioane de euro

Plăţi pentru studiouri teritoriale – 1,5 milioane de euro

Investiţii - 335.780 de euro

Titluri executorii şi alte despăgubiri – 2,2 milioane de euro

Cifrele estimative TVR în 2015: 

Venituri: 110,8 milioane de euro

Cheltuieli: 109,1 milioane de euro

Profit: 1,6 milioane de euro

Pierdere cumulată: 155 de milioane de euro

TV



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite