Serialul „Hunters“, cu Al Pacino, criticat dur de Memorialul Auschwitz: „O prostie periculoasă, o caricatură“. Cum se apără creatorul

Serialul „Hunters“, cu Al Pacino, criticat dur de Memorialul Auschwitz: „O prostie periculoasă, o caricatură“. Cum se apără creatorul

Al Pacino şi Logan Lerman joacă în „Hunters“ FOTO Christopher Saunders/Amazon Studios

Platforma de streaming Amazon Prime este aspru criticată de Memorialul Auschwitz din cauza serialului „Hunters“, cu Al Pacino în rol principal, fiind acuzată că prezintă evenimentele într-o manieră prostească şi periculoasă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Serialul „Hunters“, cu Al Pacino în unul dintre rolurile principale, a avut premiera pe 21 februarie şi spune povestea unui grup din New York-ul anilor '70 care vânează nazişti integraţi în societatea americană.
 
O scenă în particular a atras furia reprezentanţilor Memorialului Auschwitz, care gestionează muzeul deschis în locul în care a funcţionat fostul lagăr nazist din Polonia. 
 
Este vorba despre un joc de şah dintr-un lagăr nazist în care în locul pieselor sunt folosiţi deţinuţi, iar aceştia sunt forţaţi să se ucidă pe măsură ce sunt eliminaţi din joc, notează CNN
 
„La Auschwitz a fost multă suferinţă şi durere, după cum a reieşit din mărturiile supravieţuitorilor. Inventarea unui joc de şah cu oameni pe post de pioni nu numai că este o prostie periculoasă şi o caricatură, ci îi invită pe cei din viitor să nege ce s-a întâmplat. Cinstim victimele păstrând acurateţea faptelor“, au scris reprezentanţii muzeului pe Twitter. 
 
În replică, David Weil, cratorul şi producătorul executiv al seriei „Hunters“, şi-a apărat abordarea: „Chiar dacă «Hunters» este o poveste dramatică în care apar, în cea mai mare parte, personaje fictive, ea este inspirată de evenimente reale. Dar nu este un documentar. Şi nici nu şi-a propus să fie“.
 
Creatorul seriei, care a precizat că bunica sa a fost prizonieră la Auschwitz, a explicat că scena de şah a fost concepută tocmai pentru că nu şi-a dorit să prezinte evenimente reale, care au provocat traume. 
 
„Prin acea scenă am vrut să arătăm în cel mai exagerat mod sadismul şi violenţa pe care le-au dezlănţuit naziştii asupra evreilor şi altor victime. Le sunt veşnic recunoscător celor de la Memorialul Auschwitz pentru activitatea lor esenţială pentru păstrarea vie a amintirii victimelor şi a supravieţuitorilor, cum a fost şi bunica mea Sara Weil. Cred că suntem în cea mai mare măsură de aceeaşi parte şi avem în vedere aceleaşi scopuri. Sper să putem continua discuţia privind atingerea acestor scopuri“, a notat cineastul.
 

Memorialul Auschwitz, precum şi Holocaust Educational Trust au criticat compania Amazon şi pentru anumite cărţi pe care le oferă utilizatorilor, volume pe care le-au descris drept „propagandă nazistă antisemită odioasă şi virulentă“. Cele două organizaţii au solicitat Amazon să oprească vânzarea cărţilor semnate de Julius Streicher, un membru al partidului nazist, fondator şi editor al ziarului antisemit Der Stürmer.
 
Criticile vin la doar o lună după ce liderii lumii s-au întâlnit pentru a comemora 75 de ani de la eliberarea lagărului Auschwitz, unde peste 1,1 milioane de oameni au fost ucişi. 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: