Scrisoarea trimisă de CNA Jandarmeriei după ce Antena 3 s-a plâns că reporterii sunt agresaţi la proteste

Scrisoarea trimisă de CNA Jandarmeriei după ce Antena 3 s-a plâns că reporterii sunt agresaţi la proteste

Imagine de la mitingul Diasporei de pe 10 august 2018 FOTO EPA-EFE

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a trimis o scrisoare Jandarmeriei după ce reprezentanţii postului Antena 3 s-au plâns că reporterii sunt agresaţi de protestatari şi împiedicaţi să-şi facă meseria. Din nou, membrii forului au avut discuţii în contradictoriu.

Ştiri pe aceeaşi temă

După ce Antena 3 a cerut ajutorul acuzând că reporterii sunt agresaţi fizic şi verbal în timpul protestelor, membrii CAN au hotărât să trimită o scrisoare Jandarmeriei în care să solicite protecţia jurnaliştilor, potrivit Paginademedia.ro, care publică şi textul adresat inspectorului general al Jandarmeriei Române, colonelul Ionuţ-Cătălin Sindile. 
 
„Consiliul Naţional al Audiovizualului a luat act de înmulţirea cazurilor de agresare şi/sau împiedicare a activităţii jurnaliştilor aflaţi pe teren în interes de serviciu.
 
Ţinând cont de prevederile art. 8 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, conform cărora
 (1) Autorităţile publice abilitate asigură, la cerere: a) protecţia jurnaliştilor în cazul în care aceştia sunt supuşi unor presiuni sau ameninţări de natură să împiedice ori să restrângă în mod efectiv libera exercitare a profesiei lor; b) protecţia sediilor şi a localurilor radiodifuzorilor, în cazul în care acestea sunt supuse unor ameninţări de natură să împiedice sau să afecteze libera desfăşurare a activităţii lor.
 (2) Protecţia jurnaliştilor şi a sediilor sau a localurilor radiodifuzorilor, în condiţiile alin. (1), nu trebuie să devină pretext pentru a împiedica sau a restrânge libera exercitare a profesiunii ori a activităţii acestora;
precum şi de dispoziţiile art. (1) din Legea Jandarmeriei Române nr. 550/2004, conform cărora (1) Jandarmeria Romană este instituţia specializată a statului (...) care exercită, in condiţiile legii, atribuţiile ce ii revin cu privire la apărarea ordinii şi liniştii publice;
 
membrii Consiliului vă solicită să asiguraţi condiţiile pentru ca jurnaliştii sa-şi poată desfăşura activitatea în conformitate cu legislaţia în vigoare“.
 
Înainte de a fi supusă votului, propunerea de a trimite scrisoarea a stârnit, la fel ca data trecută, discuţii în contradictoriu între membrii CNA. Împotrivă s-au exprimat Dorina Rusu şi Alexandru Kocsis, care au considerat că o astfel de scrisoare nu este necesară, putând fi interpretată greşit, iar Jandarmeria trebuie să-şi facă oricum treaba. 
 
Monica Gubernat, vicepreşedinte interimar CNA şi cea care a venit cu ideea scrisorii, a explicat că solicitatarea este „pentru protejarea tuturor jurnaliştilor împotriva actelor de violenţă care se văd cu ochiul liber“.
 
„Eu le-aş răspunde celor de la Antena 3 astfel: Vă rugăm să vă adresaţi Jandarmeriei. Nu să ne adresăm noi jandarmeriei“, a motivate Alexandru Kocsis potrivit Paginademedia.ro. El a mai subliniat că nu consideră de competenţa CNA această problemă şi că tema politizării forului a apărut „tocmai pentru că ne băgăm în anumite subiecte care nu ne aparţin“.
 
Radu Herjeu a menţionat că oricum „în România orice e considerat politic şi orice ar face un membru CNA, oricâtă bună credinţă ar avea, se va găsi cineva care să-l acuze că o face politic“. 
 
„La nivel de ţară există o presiune din ce în ce mai mare la adresa jurnaliştilor locali, ea există pe fondul creşterii agresivităţii din societatea românească. Faptul că Antena 3 este cea care se plânge de aşa ceva, unul dintre motive ar putea fi şi modul în care Antena 3 i-a tratat pe cei din Piaţă. Dar ce a fost la gura Realităţii despre mitingiştii de la PSD şi totuşi niciun jurnalist de la Realitatea TV n-a fost agresat la mitingul PSD. Niciun jurnalist de la Digi24 nu a fost agresat la mitingul PSD. Poate că explicaţia stă şi în calitatea umană a celor care agresează şi nu doar în pretextele pe care cred ei că le au. Plus că aceşti jurnalişti sunt agresaşi pentru ce spun cei din platou, nu pentru ce fac ei. Jurnaliştii de la Antena 3 sunt agresaţi pentru ce spune Gâdea pe post sau pentru ce spune Badea. Ceea ce mi se pare total anormal, în afară de faptul că nu ar trebui să existe violenţă. Întâmplarea face ca în Legea audiovizualului este acel articol. (…) Eu cred că legiuitorul a vrut prin acest articol să dea totuşi CNA şi un statut de for, nu doar de amendare, ci şi unul de dezbatere a acestor probleme cu care se confruntă jurnaliştii. Acum ni s-a solicita acest lucru. Eu nu pot să-i spun că nu mă interesează că tu eşti agresat în piaţă şi du-te şi rezolvă-ţi cu Jandarmeria. Nu pot să fac acest lucru“, şi-a motivat Herjeu votul pozitiv pentru scrisoarea adresată Jandarmeriei.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: