Scandal la Realitatea TV. Dragoş Bucurenci, dat afară dintr-o emisiune pentru că l-ar fi contrazis pe purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consultantul în comunicare Dragoş Bucurenci susţine, într-o postare pe Facebook, că a fost dat afară dintr-o emisiune de la Realitatea TV, realizată de fiica lui Maricel Păcuraru, unul dintre patronii staţiei TV. Motivul ar fi fost faptul că l-a contrazis pe purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române.

Cum a motivat prezentatoarea Realitatea TV gestul de a-l da afară din emisiune pe Dragoş Bucurenci: „M-am simţit jignită“. Ce afirmaţii s-au făcut

„Nu-mi vine să cred că asta s-a întâmplat în România zilelor noastre. În pauza publicitară, Alexandra Păcuraru, prezentatoarea emisiunii «Acasă la oamenii Realităţii», mi-a cerut să plec din platou pentru că am îndrăznit să-l contrazic pe purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române şi s-o întreb de ce călătoreşte cu avionul duminica dimineaţă când credincioşii adevăraţi merg la slujbă. Revin cu detalii după ce-mi revin din şoc“, a scris Bucurenci pe pagina sa de Facebook, după ce a părăsit emisiunea prezentată de Alexandra Păcuraru, fiica unuia dintre patronii televiziunii de ştiri. Unul din subiectele discutate în emisiune a fost homosexualitatea.

Ulterior, jurnalistul a revenit cu explicaţii. Redăm postarea integrală:

„Mai mulţi prieteni m-au întrebat, pe bună dreptate, ce căutam acolo şi aş vrea să le răspund.

M-a căutat vineri un producător de la Realitatea şi m-a invitat duminică la ora 17 la o emisiune despre mitingul programat pe 10 august. N-am întrebat ce emisiune pentru că la Realitatea sunt multe talk show-uri şi nu le ştiu pe toate. Am întrebat, în schimb, aşa cum fac întotdeauna, cine mai vine. Mi s-a spus că vor fi mai mulţi invitaţi, între care şi tatăl unui supravieţuitor de la Colectiv şi Vlad Voiculescu . Mi s-a părut congruent cu talk show-urile la care particip de obicei la Realitatea şi am acceptat.

Când am ajuns în platou, am recunoscut-o pe prezentatoare. O văzusem într-o înregistrare pe Internet într-o dezbatere despre religie şi educaţie în care toţi invitaţii erau de aceeaşi părere. Nu mi s-a părut de bun augur. Am aruncat o privire în platou, l-am zărit pe purtătorul de cuvânt al BOR, d-l Bănescu, şi m-am întrebat dacă nu am greşit cumva ora. L-am sunat pe producător şi i-am spus că am ajuns. Omul a ieşit din regie şi m-a poftit la machiaj, apoi în platou. L-am întrebat, ca să nu fie niciun dubiu, dacă aceia sunt invitaţii „Domnul acela nu este purtătorul de cuvânt al BOR?” „Ba da.” „Şi discutăm despre mitingul din 10 august?” „Da”. OK. Chiar eram curios să aflu ce are biserica ortodoxă de spus despre acest miting. I-am şi spus d-lui Bănescu că mă bucur să-l cunosc, când am dat mâna cu dumnealui.

Din păcate, în loc să vorbim despre miting, emisiunea a început cu un lung solilocviu al d-lui Bănescu din care am aflat că românii pleacă din ţară pentru că le e dor de valorile bisericii ortodoxe, pe care se duc să le caute în Occidentul primitor. Când mi-a venit rândul, am povestit că eu ştiu români care au plecat din pricina valorilor conservatoare promovate de biserica ortodoxă. Intervenţia mea a stârnit nu numai mânia firească a d-lui Bănescu, ci şi urgia prezentatoarei, care şi-a abandonat complet rolul de moderator, exact cum o văzusem în înregistrarea de pe Internet, de care, de altfel, i-am şi adus aminte. La un moment dat mi-a spus că am greşit emisiunea, ceea ce era, deja, de domeniul evidenţei...

Îl respect pe d-l Bănescu şi nu-l invidiez pentru munca pe care o are, de a da o faţă umană, prietenoasă şi contemporană unei instituţii învechite, corupte şi anacronice. Dacă mi s-ar fi spus că va veni şi dumnealui, i-aş fi atras atenţia producătorului că va urma o dezbatere furtunoasă. Cel mai probabil, aş fi declinat invitaţia.

Dar nu înţeleg să-mi ţin opiniile pentru mine într-o emisiune în care am fost invitat şi în platoul unei televiziuni care susţine seară de seară prin toate vocile sale valorile statului de drept (de exemplu, libertatea de conştiinţă şi libertatea de exprimare).

Aş vrea să-mi cer iertare şi pe această cale d-lui Bănescu pentru că nu mi-am luat rămas bun la plecare (a trebuit să-mi atragă dumnealui atenţia, altfel aş fi plecat fără s-o fac). Eram absolut bulversat de ceea ce mi se întâmplase. Singura dată când am mai părăsit un platou de televiziune în timpul emisiei a fost pentru a nu continua o dezbatere cu Corneliu Vadim Tudor. Dar atunci, în 2006, am plecat eu, din proprie iniţiativă. Astăzi, în 2018, mi s-a cerut să plec. N-am exagerat când am spus că eram în şoc. Ceea ce s-a întâmplat astăzi la Realitatea este unul dintre motivele pentru care prietenii mei pleacă din România“. 

Dragoş Bucurenci, în vârstă de 36 de ani, este jurnalist, activist civic şi consultant în comunicare. În 2014, a făcut parte din cabinetul Comisarului European pentru Politică Regională Corina Creţu, dar a renunţat la colaborare după un an, invocând „diferenţe de stil de lucru“. Este una dintre primele personalităţi publice din România care au vorbit deschis despre sexualitatea lor. În mai 2008, Bucurenci şi-a făcut coming out-ul în revista Elle declarând că este bisexual.

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite