Cu câteva zile înainte ca dl. Tănase să convoace o conferinţă de presă în cursul căreia a prezentat ruşinosul bilanţ, al său şi al unui Consiliu de Administraţie analfabet administrativ, diletant, iresponsabil, măcinat de orgolii politice, de ambiţii personale şi de incompetenţă cronică, o publicaţie online ne înştiinţa despre inimaginabila cădere a audienţelor Televiziunii publice. Pare incredibil că cele două principale canale ale SRTV au ajuns ca în cursul lunii martie a anului 2014 să aibă o audienţă medie cumulată de 3, 55 %. 

O cifră ce situează TVR sub audienţa imundului canal de propagandă pesedistă România tv. Incredibilul devine însă cum nu se poate mai credibil atunci când cercetezi paupera ofertă de programe a TVR. O ofertă în care reluările în exces, de-a dreptul obsesive, apelul disperat la arhivă se asociază cu producţii proprii noi, insipide, multe dintre ele decise, inspirate, controlate, supravegheate direct, chiar cu indicaţii preţioase date în casca moderatorilor de Stelian Tănase însuşi. Producţii care printr-o decizie abuzivă, mascată în basmul cu cocoşul roşu potrivit căruia vremelnicul şef din Calea Dorobanţi vrea să facă din SRTV ceva, nu prea se ştie bine ce, un fel de imitaţie a BBC, au fost încredinţate ori au ca invitaţi permanenţi amici apropiaţi ai d-lui Tănase, de la mereu crizatul Cornel Nistorescu la veşnic neinspiratul Sorin Avram.

Acestei uverturi cu rezonanţe lugubre i-a urmat luni o conferinţă de presă în cursul căreia Stelian Tănase însuşi a făcut cunoscut dezastrul financiar cu care se confruntă instituţia pe care habar nu are să o conducă. Trebuie să fim tare naivi şi să cădem în capcana întinsă de şmecherul închipuit Stelian Tănase. Să ne imaginăm că dezvăluirile făcute de domnia-sa ar marca începutul unei epoci de transparenţă pentru TVR. Nici vorbă. Dl. Tănase a invitat presa înainte ca aceleaşi cifre să fie aprobate de neputinciosul C.A. al TVR, ca parte a Raportului său de activitate pe anul 2014. Un raport care, fără doar şi poate, e de natură să îi aducă demiterea, dacă nu chiar cercetarea penală în bloc pentru neglijenţă în serviciu. Dacă nu cumva şi pentru alte fapte.

Amintindu-şi învăţătura conform căreia cea mai bună apărare e atacul, Stelian Tănase ne-a înştiinţat că, sub neghioaba lu conducere, TVR a înregistrat în anul 2014 o pierdere de aproape 18 milioane de euro, adică 81, 5 milioane de lei. Că SRTV are datorii totale de 700 milioane de lei. Făcând cunoscute aceste contraperformanţe care, dacă dl. Tănase ar mai avea o minimă doză de realism şi de bun simţ, l-ar determina să îşi depună urgent demisia şi să se retragă în munţi, şeful TVR urmăreşte un dublu scop. Acela de a-şi pregăti un alibi în clipa în care va fi zdravăn urecheat şi dat afară din mănoasa dregătorie de Parlament, dar şi acela de a-i preveni pe telespectatori că nu au prea mari speranţe să vadă la Televiziunea cu abonament nici Euro 2016, dar nici finala Eurovision din luna mai. 

Dl. Tănase anunţă apocaliptic că nu e exclus ca foarte curând ANAF să nu mai închidă restaurante, ci Televiziunea publică.

Dând toată vina pentru ceea ce s-ar putea întâmpla în viitor pe guvern. Care, fără doar şi poate, are numeroase bube-n cap în toate domeniile, deci şi în relaţia cu TVR. Începând cu indiferenţa faţă de soarta SRTV, condamnată la dispariţie din cauza unei administraţii numite politic, o administraţie care indiferent de compoziţia ei, din 2006 încoace nu a produs decât pagube, continuând cu dezinteresul pentru actualizarea Legii de organizare şi funcţionare a SRTV şi încheind cu forţarea desemnării lui Stelian Tănase în fruntea instituţiei. O forţare care pentru premierul Victor Ponta a însemnat o chestiune de imagine. Dar şi de autoamăgire. Un semn că USL trăieşte!

Machiavelismul domnului Tănase merge atât de departe încât domnia-sa se preface a nu şti că Executivul nu are baza legală pentru ştergerea datoriilor SRTV, că nu poate emite o scrisoare de garanţie către EBU căci aceasta înseamnă ajutor de stat şi contravine normelor Uniunii Europene.

O majorare a taxei lunare cu doar 50 de bani e echivalentă cu o frecţie la un picior de lemn. Dl. Tănase ne spune că TVR ar avea azi 2522 de salariaţi, că 75 de persoane concediate după „sortarea” din anul 2013 au fost reîncadrate ca urmare a unor hotărâri judecătoreşti, dar nu scoate o vorbă despre numeroşii colaboratori angajaţi pe contracte de drepturi de autor. Unii dintre aceştia aduşi de dl. Tănase însuşi, plătiţi iresponsabil din ordinul, chiar dacă nu şi ca urmare a semnăturii d-lui Tănase, pe funcţii de conducere, lucru profund ilegal. Specialist în anatomia mistificării, Stelian Tănase nu ne spune nici cum se face că după un an în care declinul TVR a fost stopat, îndată după ce conducerea a fost preluată de domnia sa, acesta a început să se manifeste din nou, agresiv şi periculos.

În realitate nu soarta TVR îi dă dureri de cap şi insomnii lui Stelian Tănase. Ci planurile de îndepărtare a celor ce îi fac opoziţie ( a se vedea în context complotul pus la cale împotriva şefului Ştirilor, dl. Claudiu Lucaci), planurile vizând salvarea de la propria demitere şi temeinica alimentare a conturilor personale, ale sale şi ale amicilor lui. 

Aşa că nu ne rămâne decât să sperăm noi, telespectatorii, dar şi angajaţii TVR, umiliţi zilnic de nevolnicul Stelian Tănase, că imediat după sărbătorile pascale, un Iepuraş întârziat le va aduce preşedintelui-director general al SRTV ca şi armatei de profitori şi ambuscaţi, desemnaţi politic în CA-ul SRTV, scrisoarea de mazil. În cazul în speţă debarcarea echivalează cu o igienizare. Problema e că TVR are nevoie de mai mult decât atât. Are nevoie de reconstrucţie. O operaţie ce nu se va putea realiza atâta vreme cât conducerea îi va fi pe mai departe desemnată politic. Abia atunci când SRTV îşi va dobândi independenţa se poate spera că a venit şi începutul sfârşitului patimilor sale.