S-a depolititizat TVR?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elwis Claudiu Săftoiu, personaj cu nume caragialean, ajuns din întâmplare şi prin inabilitatea deja notorie a PNL şi a lui Crin Antonescu de a desemna omul potrivit la locul potrivit, acum vreo 12 luni şi cum altfel decât în anul Caragiale în fruntea TVR, a primit la aniversare cadoul pe care şi l-a dorit cel mai tare şi mai tare.

Consiliul de Administraţie, convocat intempestiv, a aprobat contractul mai mult decât dubios, extrem de costisitor şi absolut inutil, de vreme ce TVR are pe stoc o imensă cantitate de filme artistice, cu firma germană Prorom, încheiat toamna trecută în dispreţul legii şi chiar al respectivului Consiliu de către şeful instituţiei. Din octombrie 2012, de când a pus la cale ceva ce pare a fi propria lui afacere Skoda, de şapte ori s-a opintit Elwis Săftoiu să obţină trecerea dubiosului contract, însă speriaţi de sumele exorbitante, de-a dreptul suspecte, pe care TVR ar trebui să le plătească pentru anumite filme, de clauzele străvezii, net în favoarea Prorom şi înrobitoare pentru Televiziunea publică, majoritatea membrilor CA a refuzat să îi facă pe plac fostului lamentabil spion şef al României. Un spion cu alură de personaj de desen animat, mai comic decât eroii din Pantera roz, personaj despre care o ţară întreagă ştie că a fost propulsat în repectiva dregătorie, după mărturia celui ce i-a făcut hatârul, adică a preşedintelui Băsescu însuşi, prin protecţie de fuste.

În lunile care au trecut de la semnarea contractului, mai mulţi membri ai CA au făcut declaraţii publice prin care şi-au motivat refuzul de a-şi da votul, iar în presă au transpirat informaţii despre cât de tensionate, cât de pline de chiote şi strigături au fost şedinţele în care dl. Săftoiu şi comilitonii lui numai nu s-au dat peste cap, numai că nu s-au dus la vrăjitoare spre a vedea legalizat ceea ce nu prea pare deloc legal. Vigilentul nostru DNA, cel care se autosesizează din te miri ce, s-a făcut că nu aude şi nu vede, deşi firesc era să controleze dacă nu cumva prin Calea Dorobanţi creşte, infloreşte şi se dolofăneşte un nou Necolaiciuc.

A opta oară, însă, a fost cu noroc şi coşmarul lui Elwis Săftoiu a luat sfârşit. Contractul a trecut, iar Elwis poate pleca liniştit în concediu. Eventual chiar la Marea Neagră, de acolo de unde, începând din 6 iulie, TVR va transmite, şi pe 1 şi pe 2, emisiuni estivale de care se pare că nu e deloc străină Televiziunea NEPTUN controlată de primarul Constanţei, Radu Mazăre, o televiziune cu care mâna dreaptă a domnului Săftoiu, Cristian Zgabercea, a avut relaţii tandre şi raporturi comerciale dintre cele mai străvezii.

 Dar nu prosperitatea financiară pe care sunt indicii că ar vrea să şi-o asigure pe spinarea TVR dl.Săftoiu şi gaşca lui interesează acum. Extrem de interesant e modul în care au votat membrii Consiliului de Administraţie în cazul contractului Prorom. Nu mă gândesc, desigur, la inodorul şi incolorul Cristian Niţulescu care votează întotdeauna cum îi cere şeful, indiferent cine ar fi acest şef, iar atunci când trebuie se dezice de acesta. Nu mă gândesc nici la Lucia Hossu Longin care nu doar că a respectat disciplina de partid votând “pentru”, ci a  mai avut şi grija de a-şi conserva bunele relaţii cu domnul Săftoiu că doar aşa poate ea obţine prelungirea propriilor sale contracte de colaborare cu TVR.  Gândul nu îmi stă nici la Sorin Burtea care nu avea cum să nu voteze “da” de vreme ce persoane apropiate de domnia-sa şi de catastrofalele lui Revelioane, deşi concediate în urma evaluărilor din iarnă, au fost salvate şi transferate, aşa, de ochii lumii, la TVR Craiova.

Mă gândesc, în primul rând, la votul negativ dat de reprezentantul guvernului, dl. Gabriel Tufeanu, care a votat asemenea reprezentantei preşedinţiei, doamna Romina Gabriela Surugiu. Nu cred că dl. Tufeanu a votat cum a votat spre a mai parafa o dată succesul coabitării Băsescu-Ponta. Dacă e să speculăm şi să credem că dl. Tufeanu nu a acţionat doar aşa cum i-a dictat conştiinţa, mai plauzibil ar fi să credem că votul domniei-sale reflectă nemulţumirea premierului Victor Ponta faţă de TVR şi faţă de modul în care aceasta este condusă de Elwis Săftoiu, o nemulţumire certificată şi de carantina la care supune  instituţia din Calea Dorobanţi. O atitudine certificată de realitatea că, deşi extrem de iubitor de apariţii televizate şi adesea prezent prin studiouri, mai cu seamă la România TV, prim-ministrul nu a ajuns la Televiziunea publică decât o singură dată din ianuarie şi până acum.  Mă gândesc, de asemenea, la votul pozitiv acordat de reprezentantul UDMR, dl. Nagy Zoltan Levente, reprezentantul unei formaţiuni aflată în opoziţie şi care până acum, confirma prin acţiunile sale din CA, statutul politic al celor ce l-au trimis acolo.

Să fie oare acest vot în favoarea contractului Prorom şi pentru salvarea lui Elwis Săftoiu un indiciu că s-ar fi întâmplat minunea şi că TVR, cel puţin la nivelul Consiliului de Administraţie, s-ar fi depolitizat?

Nici vorbă. Haosul reflectat de el e doar indiciul dezorientării prefaţatoare de dure  lupte politice a căror pradă va fi în viitorul foarte apropiat TVR.

Dacă disensiunile dintre PNL şi PC vor atinge punctul critic al rupturii e cât se poate de limpede că liberalii nu vor mai avea acces necondiţionat în studiourile Antenelor voiculesciene, iar o televiziune săracă, falimentară, cu angajaţi neplătiţi cu lunile, mereu ameninţată de spectrul închiderii, aşa cum e Realitatea tv, căreia PNL a început să îi facă în vremea din urmă curte, va fi insuficientă pentru marile războaie din anul 2014. Mari războaie care înseamnă europarlamentarele şi alegerile prezidenţiale. TVR va redeveni brusc utilă şi interesantă, fapt anunţat deja de bătălia pe viaţă şi pe moarte ce se anunţă deja pentru şefia Ştirilor. Se pare că domnul Săftoiu chiar s-a plâns pe la partid că actualul director interimar al Departamentului de ştiri, dl. Claudiu Lucaci, care oricum va pleca în diplomaţie, nu e flexibil, drept pentru care va avea grijă să organizeze un concurs aşa cum se cuvine şi în urma căruia să câştige exact cine trebuie. Adică o persoană agreată de PNL. Sunt indicii că pentru a se asigura că totul va fi bine, adică pe placul domnului Crin Antonescu, atât de bine încât acelaşi Crin Antonescu să nu fie la fel de pasiv precum în cazul debarcării rapide a domnului Andrei Marga din fruntea ICR, Elwis Săftoiu vrea să împingă concursul de la Ştiri către mijlocul lui august, atunci când Claudiu Lucaci va trebui să aibă bagajele făcute pentru SUA şi să nu mai reprezinte nici un fel de primejdie pentru succesul operaţiunii.

Lupte acerbe se vor da şi pentru ocuparea celorlaltor posturi de conducere din TVR. Păstrarea sau nu a Irinei Radu, favorita lui Dan Voiculescu, în funcţia de responsabil cu strategiile editoriale pe care o ocupă acum cu titlu de interimar, va fi un alt indiciu pentru viitoarea orientare şi încatenare politică a TVR.

Vara 2013 se anunţă una toridă nu doar din punct de vedere meteorologic. Ci şi pe culoarele din Carrefour-ul din Televiziunea publică. Din păcate, indicele de confort termic deloc agreabil de pe culoarele TVR va fi resimţit şi de fiecare dintre noi, de telespectatorii pe banii cărora se fac jocurile politicienilor şi afacerile de tip Skoda ale lui Elwis Claudiu Săftoiu şi ale găştii sale.      

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite