Romica Jurca, dată afară de la TVR: „Are deja un loc de muncă, este imoral să angajăm astfel de cheltuieli, mai ales că ANM oferă gratuit informaţiile meteo“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Romica
Jurca s-a angajat la TVR în 1987, în 1997 a încheiat colaborare cu
Televiziunea Română şi a început una cu Antena 1, dar s-a
reîntors în 2007 FOTO Arhivă
Romica Jurca s-a angajat la TVR în 1987, în 1997 a încheiat colaborare cu Televiziunea Română şi a început una cu Antena 1, dar s-a reîntors în 2007 FOTO Arhivă

Romica Jurca (60 de ani), prezentatoare rubricii Meteo de la TVR 1, a părăsit postul public de televiziune după opt ani neîntrerupţi de colaborare. Aceasta a explicat că, iniţial, cooperarea a încetat după ce conducerea staţiei TV a decis să nu mai aibă contracte cu colaboratori, ca mai apoi, Claudiu Lucaci, directorul ştirilor TVR, să nu o mai accepte.

Prezentatoarea arată că decizia conducerii TVR nu viza excluderea celor care lucrau deja în TVR, ci blocarea accesului persoanelor din afara staţiei. „Nu mai am contract cu TVR deoarece nu mai vrea directorul Direcţiei Ştiri, Claudiu Lucaci. Pe 22 septembrie 2014, jurnalistul Adrian Bucur a introdus în Consiliul de Administraţie al SRTv o hotărâre prin care se interzicea încheierea de alte contracte, până la 31 decembrie 2014. Această hotărâre nu îi excludea pe cei care lucrau în televiziune, ci bloca accesul altor persoane, din afară“, a declarat Romica Jurca, citată de paginademedia.ro.

Romica Jurca a lucrat fără contract

Aceasta a explicat că nici în luna octombrie 2014 nu avea contract de colaborarea, deşi alţi angajaţi ai TVR au putut să îşi reînnoiască angajamentele. Mai mult, susţine Romica Jurca, totul a fost pus în practică în aşa fel încât conducerea TVR să întrerupă colaborarea cu ea. Totodată, ea arată că directorul departamentului de ştiri de la TVR, Claudiu Lucaci, s-a folosit de iniţiativa lui Adrian Bucur pentru a o îndepărta, deşi aceasta a lucrat în plus şi fără contract pentru o perioadă de timp. „Claudiu Lucaci s-a prevalat de iniţiativa jurnalistului Adrian Bucur ca să scape de mine. Astfel de intenţii a avut de când a ajuns şef la Ştiri, iar de fiecare dată motiva că «nu se mai acceptă colaboratori», ceea ce era şi este o foarte mare minciună. Mai rău este că, la început de octombrie, am lucrat câteva zile, fără contract, pe care (n.r. - conducerea) refuza să mi le plătească; am mai lucrat în plus faţă de programul stabilit de şefi şi refuză să îmi plătească“, a mai declarat ea.

Claudiu Lucaci, director departament ştiri TVR: „Este imoral să angăjam astfel de cheltuieli, mai ales că ANM pune la dispoziţie gratuit informaţiile meteo“

În faţa acestor acuzaţii, Claudiu Lucaci a spus că Romicăi Jurca i s-a oferit un salariu de colaborator, pe postul de consultant meteo, doar că aceasta a refuzat oferta, cerând de trei ori mai mult. „În condiţiile financiare prin care trece televiziunea publică şi având în vedere că doamna Jurca are un loc de muncă, am apreciat că este imoral să angăjam astfel de cheltuieli, mai ales că ANM (n.r. - Administraţia Naţională de Meteorologie) ne pune la dispoziţie gratuit informaţiile meteo. În plus, ca urmare a faptului ca TVR are obligaţia legală să preia comunicările şi anunţurile ANM în baza unui acord, orice angajat al ANM abilitat de aceasta instituţie poate asigura gratuit, la solicitarea TVR, informaţiile despre starea vremii“, a zis Lucaci.

Afirmaţiile directorului secţiei de ştiri au fost negate de prezentatoare. „Am trimis un mail în care aş fi acceptat propunerea lor de a fi consultant, dar cu câteva condiţii: fie să încheiem contractul de consultanţă pe trei luni, în condiţii financiare propuse de ei şi să mi se plătească zilele restante, fie renunţăm la sumele restante, dar să se dubleze oferta financiară. Suma pe care a precizat-o nu era însă de trei ori mai mare, aşa cum spune domnul Claudiu Lucaci. Nu am primit niciun răspuns în legărură cu condiţiile“, a completat ea.

TVR trece printr-o reducere substanţială a bugetului

În acest context, conducerea TVR susţine că se află într-un proces prelungit de reducere drastică a cheltuielilor, iar prelungirea contractului prezentatoarei meteo nu a mai fost posibilă. „Consiliul de Administraţie al TVR a decis reducerea substanţială a bugetului destinat colaboratorilor, am fost nevoiţi să renunţăm la mare parte din personalul extern care nu este indispensabil producţiei de televiziune. În aceste condiţii, nu a mai fost posibilă prelungirea contractului doamnei Romica Jurca, domnia sa nefiind angajată a TVR“, a precizat conducerea postului public.

Romica Jurca s-a angajat la TVR în 1987. În 1997 a încheiat colaborare cu Televiziunea Română şi a început una cu Antena 1, dar s-a reîntors în 2007.

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite