„România frumoasă“ de la TVR: „Tindem să transformăm cultura într-o dihanie greu de atins, dar nu e aşa“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„România frumoasă“ este compusă din oamenii, locurile şi lucrurile care ne inspiră. FOTO TVR
„România frumoasă“ este compusă din oamenii, locurile şi lucrurile care ne inspiră. FOTO TVR

Andra Gavril şi Marius Constantinescu ne arată „România frumoasă“, o emisiune-magazin, difuzată în direct la TVR 2, de luni până vineri, de la ora 19.00. Cei doi moderatori discută despre importanţa unei emisiuni pe teme de actualitate culturală, în contextul televiziunilor tot mai tentate de modelul tabloid.

La ora la care posturile concurente difuzează jurnalele de ştiri, Andra Gavril şi Marius Constantinescu îşi asumă riscul unui format educaţional-informativ prin care aduc în prim-plan personalităţile marcante de pe scena românească. Autoarea blogului „Buzunarul de la piept“ şi moderatoarea de zece ani a „Jurnalului Cultural“ îşi reîncepe luni activitatea ce a consacrat-o, alături de Marius Constantinescu, realizatorul emisiunilor „V de la Vizual“ şi „Profil. Poveste. Personaj“, spre bucuria telespectatorilor care i-au urmărit şi la TVR Cultural. Cei doi profesionişti explică, pentru „Adevărul“, care sunt dificultăţile şi provocările acestei meserii şi, mai ales, ce înseamnă „România frumoasă“.

„Adevărul“: Ce aduce emisiunea de la TVR 2?
Andra Gavril:
Sperăm să aducă normalitate, prin lucrurile şi prin oamenii care nu apar atât de des la televizor. Sperăm să aducă alternativa pentru ora la care jurnalele de ştiri ne arată nenorociri din toată lumea, sărăcie, gri, lucruri rele şi urâte şi care, desigur, compun realitatea de care nu trebuie să ne despărţim, însă nu e numai asta, pentru că avem şi variante. Mi se pare absurd că trăim într-o ţară în care oamenii câştigă olimpiade, copiii foarte talentaţi se duc în alte ţări şi vin cu un milion de premii şi după aia pleacă pe neştiute şi sunt angajaţi în străinătate într-un anonimat total. România nu e numai ce vedem zilnic la televizor.

Dimineaţa, când te trezeşti, ai două variante: să zâmbeşti şi să zici că o să fie bine sau să-ţi tragi pătura pe cap. Să alegem prima variantă! Andra Gavril

Marius Constantinescu: E un alt tip de informaţie, pentru că mai vedem şi alte lucruri. Cred că asta trebuie să facă televiziunea publică. Nu e atât o obligaţie, cât o onoare să-i avem pe aceşti oameni lângă noi, oameni de colecţie care s-au mai văzut la Televiziunea Română.

andra gavril si marius constantienswcu foto tvr

E o responsabilitate, până la urmă. 
A. G.:
Avem sentimentul că cineva încearcă să se joace cu mintea noastră mai mult decât e cazul. Cineva îşi doreşte să ne vadă mai limitaţi, mai închistaţi, mai negri şi mai supăraţi şi nu e aşa. A venit primăvara, e frumos afară, poţi să vezi câte o minune la fiecare colţ de stradă. Nu suntem chiar aşa de negri şi de urâţi. Avem o grămadă de lucruri bune. Suntem mult mai solidari decât alţi oameni din multe locuri din lume. Sunt în lume locuri unde, dacă leşini pe stradă, nu te bagă nimeni în seamă. În România, slavă Domnului, încă sar câţiva oameni să te ajute. Unii o să-ţi fure şi portofelul, e adevărat, dar e un preţ mic pentru a trăi (râde).

E o emisiune riscantă, căci, pe lângă faptul că e live, concurează cu ştirile de seară şi tratează teme culturale, când televiziunile urmează modelul divertismentului facil.
M. C.: Nu e obligatoriu ca o emisiune culturală să fie una greoaie, greu de digerat, care să nu distreze. Noi suntem cât de cât tineri şi destupaţi la minte, iar oamenii din această sferă sunt aproximativ de aceeaşi vârstă. De ce trebuie să avem percepţia că o emisiune culturală sau un act cultural trebuie să fie un lucru plictisitor, restrictiv şi elitist? De ani buni avem acces la informaţie în orice moment. Avem internetul pe telefon şi putem să aflăm oricând ceea ce se întâmplă. Importanţa jurnalului de la ora 19.00 există, pentru că este ancora oricărei televiziuni, dar eu cred că oamenii care vor să se uite la noi o vor face.

Cineva îşi doreşte să ne vadă mai limitaţi, mai închistaţi, mai negri şi mai supăraţi, dar nu e chiar aşa. Avem o grămadă de lucruri bune şi suntem mai solidari decât alţi oameni din lume. Andra Gavril

A. G.: Şi până la urmă este şi un test, pentru cei care spun că s-au săturat de ceea ce văd. Cineva îmi zicea că ar vrea să afle despre locurile de muncă sau informaţii utilitare despre codul bunelor maniere, haine la preţuri accesibile şi lucruri de genul aceasta. De ce nu? Hai să încercăm! Uneori găsesti mai multă cultură la o cafea cu prietenii, decât la o lansare de carte unde sunt patru oameni care se urăsc între ei. Noi tindem să transformăm cultura într-o dihanie greu de atins, dar nu e aşa. Cultura înseamnă în primul rând să vorbim şi să ne placă limba română şi să nu ne lăsăm prinşi în nebunia „decât“, „care“, înseamnă să fim vii, să ne mişcăm, să sperăm şi chiar să o dăm în bară, dar să o luăm de la capăt. Cultura nu e numai la Ateneu şi la institutele culturale, e peste tot şi e pentru toată lumea. Termenul ăsta este atât de vast, încât oricine poate să facă ceva. Am întâlnit prin 2002 un tip care făcea pictură pe câinii lui pe care îi şampona şi pe care îi spăla apoi. El încerca ceva, nu stătea acasă, cu nasul în calculator. Vream ca oamenii din viaţa de zi cu zi să se trezească şi să spună: „Exist şi eu“.

andra gavril si marius constantienswcu foto tvr

Ce înseamnă România frumoasă?

A. G.: România frumoasă este România pe care mi-o imaginez. Dacă te uiţi pe geam nu vezi doar frumos, dar nimeni nu mă opreşte să-mi imaginez, iar atunci lucrurile se şi întâmplă. Îţi apar în cale oamenii pe care îi visezi, ajungi într-un loc pe care nu ţi l-ai imaginat. E adevărat, sunt bucăţele de Românie frumoasă, dar hai să fim serioşi! Aşa e în toată lumea. Oraşul perfect, oamenii perfecţi, ţara perfectă nu există. Hai să o compunem!

M. C.: România frumoasă este universul pe care mi-l fac eu, este felul în care aleg să stau printre oameni frumoşi. Pentru mine este ceva care ţine exclusiv de alegere. Sunt oamenii pe care vreau să-i văd şi să-i am ca reper, pe unii dintre ei o să-i am şi în emisiunea asta. Sunt locuri, stări, zone în care îmi place să mă duc, uitând oarecum că ele fac parte dintr-o Românie mai mare şi destul de şifonată.

A. G.: Ţine de mentalitatea fiecăruia şi de ceea ce face fiecare: dacă aştepţi să vină primăria să-ţi dea zăpadă sau arunci ţigara pe stradă. Hai să ne gândim la ce facem noi!

Ce vă inspiră în construirea României frumoase?

A. G.: Dimineaţa, când te trezeşti, ai două variante: să zâmbeşti şi să zici că o să fie bine sau să-ţi tragi pătura pe cap. Să alegem prima variantă!

M. C: Eu asta aleg să fac. Poţi să spui că merg împotriva curentului, dar, profesional vorbind, noi vrem să facem altceva. Atâta vreme cât nu eşti original şi nu eşti 100% acolo, lucrul ăsta se vede imediat. 

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite