În cele patru oraşe unde se difuzează programele RFI România (Bucureşti, Iaşi, Craiova şi Cluj), un locuitor din doi (50,6%) cunoaşte acum postul de radio. În ultimii doi ani, RFI România a reuşit să fidelizeze şi să atragă noi categorii de public, ajungând la o audienţă zilnică de 5,7% (cu 1 punct peste nivelul de acum doi ani).

La Bucureşti se confirmă poziţia la segmentul liderilor de opinie, cu o audienţă săptămânală de 80% (cu un plus de 18,5 puncte faţă de 2013) şi o notorietate care atinge 100% (plus 29,2 puncte), rămânând astfel postul de radio cel mai ascultat de acest grup ţintă.

Aceste rezultate foarte bune privind audienţa sunt completate de performanţele digitale în creştere puternică. Astfel, numărul de vizite pe site-ul internet şi pe aplicaţiile mobile în limba română ale RFI România s-a dublat în doi ani, cu o medie lunară de 130.000 de vizite în 2015.

RFI România, care a sărbătorit 25 de ani în noiembrie 2015, va lansa în următoarele luni două noi frecvenţe proprii în România, la Sibiu şi Timişoara. Postul de radio a fost de asemenea decorat în decembrie anul trecut cu Ordinul Meritul Cultural de către preşedintele României, Klaus Iohannis, „în semn de apreciere pentru profesionalismul, obiectivitatea şi dăruirea puse în realizarea actului jurnalistic, impunându-se ca un exemplu de abordare responsabilă a informaţiei”.

Notă: eşantionul care a răspuns sondajului a primit întrebări şi despre France 24, televiziunea de ştiri a grupului France Médias Monde, distribuită în România în limbile franceză şi engleză. Studiul a arătat performanţe excelente ale canalului în Bucureşti la segmentul liderilor de opinie: unul din patru îl urmăreşte în fiecare săptămână (25%) şi 83% îl cunosc.

RFI România

De 25 de ani, RFI România difuzează 24 de ore din 24 programe în limba română şi franceză dedicate actualităţii, culturii şi francofoniei. Cu o echipă de 25 de persoane la Bucureşti, 2 jurnalişti la Paris şi o reţea de corespondenţi în lume, RFI România transmite în fiecare zi 13 ore de emisiuni proprii în limba română, cu accent pe ştiri. Postul emite în FM în România la Bucureşti, Cluj, Craiova şi Iaşi, la care se vor adăuga în curând Sibiu şi Timişoara, precum şi în capitala Republicii Moldova, Chişinău. Alte 60 de posturi de radio locale din ţară preiau o parte din programe.

* Sursa: CSOP (filială a TNS Sofrès în România) – sondaj telefonic realizat între 21 noiembrie şi 22 decembrie 2015 la Bucureşti, Iaşi, Craiova şi Cluj pe un eşantion de 1252de persoane reprezentative pentru populaţia cu vârste începând cu 15 ani. Marja de eroare este de +/- 2,8%.