„Revendicarea“ lui Mihai Ursu, la Prima TV: „Cei puşi în poziţii cheie trebuie să realizeze că nu pot ascunde la nesfârşit gunoiul sub preş“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jurnalistul Mihai Ursu apără drepturile românilor la
„Revendicarea“ FOTO Prima TV
Jurnalistul Mihai Ursu apără drepturile românilor la „Revendicarea“ FOTO Prima TV

„Revendicarea“, un nou reality-show la Prima TV, debutează în această seară, de la ora 20:30, jurnalistul Mihai Ursu, gazda emisiunii, evidenţiind lipsa de claritate a autorităţilor din România în rezolvarea unor cazuri în care drepturi românilor au fost încălcate.

Prima TV prezintă o nouă emisiune prin care cetăţenii României pot să îşi facă auzite nemulţumirile, iar drepturile lor să fie apărate. „Revendicarea“, un nou reality-show, prezentat de jurnalistul Mihai Ursu, în fiecare luni, de la ora 20:30, vine în ajutorul românilor ale căror drepturi au fost încălcate de autorităţi şi îi trage la răspundere pe cei responsabili de nedreptăţi. „«Revendicarea» este 100% reality, dinamică, plină de adrenalină, iar pentru echipa noastră nu există obstacole în cazurile investigate. Misiunea noastră este să găsim soluţii care până acum au fost amânate din ignoranţa, incompetenţa sau pura delăsare a celor responsabili. Căutăm să rezolvăm nu doar cazuri individuale, ci să şi descoperim erori majore în sistem, lacune în legislaţie, iar apoi să îi convingem pe cei în măsură să le remedieze. Astfel, vieţile a sute de oameni se pot schimba în bine dintr-o singură iscălitură“, ţine să precizeze Mihai Ursu.

Ca un adevărat justiţiar, având în spate experienţa emisiunii „112 - Poliţia în acţiune“, din 2002, tot de la Prima TV, Mihai Ursu porneşte în căutarea dreptăţii pentru victimele sistemului social, politic sau economic românesc. Românii, care până acum au bătut la uşi închise şi au fost amăgiţi de bănci, administraţii financiare, primării, societăţi de asigurare, inspectorate, instituţii de sănătate, comercianţi şi chiar de Guvern, au acum o nouă speranţă în „Revendicarea“.

Caz umanitar, rezolvat la cel mai înalt nivel

În fiecare ediţie de luni, de la ora 20:30, trei cazuri independente îşi vor găsi rezolvarea. În primul episod, Mihai Ursu vine în ajutorul unei fete cu grave probleme de sănătate care nu îşi putea plăti tratamentul din cauza unei posibile neînţelegeri la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS). „Un caz destul de dificil şi cu care a trebuit să mergem la un nivel foarte înalt a fost cel al unei tinere din Constanţa, Ana Maria, care suferă de distonie musculară. Din puţinii bani pe care îi are familia ei, trebuia să-şi plătească tratamentul care costa 1.500 de lei, o dată la trei luni. Asta pentru că toxina botulinică, singurul remediu pentru problema ei medicală, nu era decontată de CNAS, pe motiv că substanţa putea fi folosită şi în chirurgia plastică. Dar Ana Maria îşi dorea doar să stea în picioare de una singură, să alerge, să înoate, să danseze, să facă tot ce face o tânără de vârsta ei. Am ajuns aproape la cel mai înalt nivel, iar rezolvarea cazului o puteţi vedea la «Revendicarea»“, arată Mihai Ursu.

Acelaşi prezentator spune că în prima ediţie a emisiunii „a dus bătălii complicate“ cu „o mare companie de asigurări“ care a refuzat să stea de vorbă cu echipa emisiunii despre cazul unui şofer al cărui dosar fusese respins fără motiv. „Cu greu am reuşit să-i convingem să reevalueze un dosar de daună pe care îl respinseseră de vreo trei ani. Cel care a cerut ajutorul emisiunii «Revendicarea» a fost implicat într-un accident, iar maşina era asigurată la firma respectivă. Nimeni nu a vrut să discute cu el, iar dosarul a fost respins fără nicio explicaţie logică. După ce am parcurs sute de kilometri, ne-au închis uşa în nas“, mai spune el.

Nu o dată s-a întâmplat ca oamenii să fugă la propriu din faţa camerei. De cele mai multe ori fug de responsabilitate. Atunci suntem nevoiţi să punem piciorul în prag în căutarea unui răspuns, într-o ultimă tentativă de a-i face pe cei vizaţi să recunoscă de bunăvoie că au greşit MIhai Ursu, jurnalist

Pentru rezolvarea unor astfel de cazuri, echipa „Revendicarea“ examinează riguros fiecare situaţie înainte de a pleca în emisiune. Mai mult, atât celor care cer ajutor, cât şi celor incriminaţi, Mihai Ursu le prezintă toate detaliile. „Prima abordare este să încercăm să le explicăm încă o dată situaţia, să le arătăm, cu acte, care au fost faptele. Poate au uitat, poate n-au fost atenţi. Celor care ne cer sprijinul, le spunem ce drepturi şi prerogative au, ce prevederi legale sau contractuale trebuie aplicate în acel caz. Apoi vine momentul în care şi cei responsabili trebuie să se comporte ca nişte oameni rezonabili şi civilizaţi şi să rezolve problema în favoarea clientului“, explică acesta.

Fuga de responsabilitate a celor incriminaţi

Pe de altă parte, nu de fiecare dată cazurile îşi găsesc rezolvarea prin amabilitatea celor implicaţi, reponsabilitatea şi teama de camerele de luat vederi fiind obstacole în calea celor traşi la răspundere. Dacă ocazia de a demonstra public o neregulă nu îşi atinge scopul, în ultima instanţă, autorităţile sunt chemate de echipa emisiunii. „Dacă ne lovim de rea-voinţă, iresponsabilitate, de fugă, atunci lucrurile se schimbă. Credeţi-mă, nu o dată s-a întâmplat ca oamenii să fugă la propriu din faţa camerei. De cele mai multe ori fug de responsabilitate. Atunci suntem nevoiţi să punem piciorul în prag în căutarea unui răspuns, într-o ultimă tentativă de a-i face pe cei vizaţi să recunoscă de bunăvoie că au greşit, că au produs o eroare şi că au adus prejudicii unor oameni nevinovaţi. Iar dacă nici aşa nu rezolvăm nimic, nu ne face plăcere să ne adresăm autorităţilor care pot impune sancţiuni, însă putem face şi lucrul acesta, este dreptul nostru şi mai ales al cetăţenilor care cer ajutorul emisiunii noastre“, continuă Mihai.

„Revendicarea“ prin cultivarea bunului simţ

Prin emisiunea „Revendicarea“, Mihai Ursu speră să impună o cultură a responsabilităţii şi a bunului simţ, dar şi un mod prin care să îi determine pe oameni să realizeze că acţiunile lor pot avea repercusiuni. „Poate «Revendicarea» o să-i determine pe cei puşi în poziţii cheie să realizeze că nu pot ascunde la nesfârşit gunoiul sub preş. Într-o bună zi, cineva, poate noi, poate o autoritate a statului, o să le bată la uşă şi o să le ceară să dea socoteală. De cele mai multe ori, faptul că vor trebui să dea explicaţii în faţa opiniei publice reprezintă un factor de presiune suficient de greu pentru ca oamenii să-şi îndeplinească obligaţiile. Voi considera că ne-am îndeplinit misiunea în momentul în care nu vor mai fi cazuri pentru «Revendicarea». Până atunci, suntem la datorie“, încheie Mihai Ursu.

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite