Reţetă culturală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mândrie şi glorie Regie: Gavin O’Connor; Distribuţie: Colin Farrell, Edward Norton, Jon Voight, Jennifer Ehle, Noah Emmerich Filmul prezintă viaţa unei familii de ofiţeri de poliţie

Mândrie şi glorie

Regie: Gavin O’Connor; Distribuţie: Colin Farrell, Edward Norton, Jon Voight, Jennifer Ehle, Noah Emmerich

Filmul prezintă viaţa unei familii de ofiţeri de poliţie care trăieşte la New York. Codurile morale ale familiei Tierney sunt puse la grea încercare în momentul în care Ray începe să investigheze un caz în urma căruia este scos la lumină un caz grav de corupţie în interiorul poliţiei.

Problemele familiei Tierney încep cu adevărat în momentul în care Ray descoperă că una dintre persoanele implicate în acest scandal este chiar cumnatul lui. Adevărul are efectul unui duş rece asupra tânărului poliţist, atunci când îşi dă seama că a deschis Cutia Pandorei, declanşând un conflict de proporţii, care, dincolo de faptul că reprezintă un adevărat pericol pentru unitatea familiei Tierney, ameninţă să dea peste cap întregul departament de poliţie al oraşului New York. El are de luat o decizie extrem de dificilă...

Egipteanul

Autor: Mika Waltari; Editură: Polirom

“Egipteanul“ este primul (şi cel mai bine vândut) roman istoric al lui Mika Waltari. Acţiunea cărţii, care a fost publicată pentru prima dată în 1945, se derulează în timpul domniei Faraonului Akhenaten, despre care se crede că a fost primul conducător monoteist din istoria omenirii.

Eroul romanului, însă, nu este Faraonul, ci Sinuhe, medicul casei regale. Personajul principal al romanului este inspirat dintr-un text egiptean antic, cunoscut cu titlul de “Povestea lui Sinuhe”, care a fost scrisă, în realitate, cu multe secole înaintea domniei faraonului Akhenaten. După detronarea şi decesul lui Akhenaten, Sinuhe pleacă în exil, de unde îşi spune povestea. Dincolo de incidentele care au loc în Egipt, cartea descrie călătoria făcută de Sinuhe prin Siria, Babilon, Teba, Ierusalim şi Creta, conturând, practic, o hartă a lumii antice.

And Winter Came

Artist: Enya; Casa de discuri: A&A / Warner

Enya, celebra cântăreaţă de origine irlandeză care are în palmares o nominalizare la Oscar pentru “May It Be” (coloană sonoră a trilogiei “Lord of The Rings”), revine în atenţia publicului. “And Winter Came” este cel de-al şaptelea album de studio al cântăreţei. Albumul, care a fost lansat pe 7 noiembrie, conţine 12 melodii, care au ca teme principale Crăciunul şi iarna.

Pe lângă zece melodii în engleză, toate compoziţii originale, “And Winter Came” conţine şi o melodie cântată în galeză “Oíche Chiúin” şi una cântată în engleză şi latină, “Oh Come, Oh Come Emmanuel”, ambele fiind remake-uri lansate de artistă pe albumele anterioare. Albumul “And Winter Came” a rezultat în urma unei colaborări de doi ani cu producătorul Nicky Ryan şi textiera Roma Ryan. Prima melodie de pe album, aleasă ca single, este “Trains and Winter Rains”, lansată în aceeaşi zi cu albumul.

Henry Poole  is Here

Regie: Mark Pellington; Distribuţie: Luke Wilson, Radha Mitchell, Adriana Barraza, George Lopez, Cheryl Hines

O dramă cu note comice, despre un bărbat dezamăgit de viaţă, care se refugiază într-o suburbie anostă, din dorinţa de a duce o viaţă liniştită. Însă planurile îi sunt date peste cap de câţiva vecini gălăgioşi şi extrem de curioşi, care îi strică liniştea cu o mulţime de întrebări indiscrete.

Atmosfera se intensifică după ce Henry descoperă pe un perete din stucco o pată cu puteri miraculoase. Dintr-o dată, ascunzătoarea lui se transformă într-un sanctuar, iar grădina din spatele casei devine gazda unor discuţii pasionale pe marginea credinţei şi a destinului. Astfel, Henry Poole, cinicul dornic să uite tot, ajunge în mijlocul comediei umane. O fabulă în timp modern, noul film al regizorului Mark Pellington investighează minunile neaşteptate care se nasc în cotidian.

Troya

Regie: Mustafa Erdogan; Locaţie: Bucureşti, Sala Palatului

Cel mai cunoscut ansamblu de dans al turciei, Fire of Anatolia, revine în România cu un spectacol produs de Mustafa Erdogan, care urmăreşte, în paşi de dans impresionanţi, evenimentele descrise de Homer în “Iliada”. Mişcările de dans modern se împletesc cu cele de dans tradiţional, într-un spectacol grandios, care are ca element central de decor vestitul cal troian, prezent în scenă pe toată durata spectacolului.

 “Troya” reprezintă reînvierea unei legende mai vechi de 3.000 de ani, un punct în care estul se intersectează cu vestul. Spectacolul rezultat respectă cu stricteţe adevărul istoric, pe care îl recreează printr-o coloană sonoră ce îmbină muzica populară cu cea simfonică şi o coregrafie impecabilă, care impresionează prin complexitate.

Mircea Baniciu

Locaţie: Bucureşti, Sala Palatului Bucuresti

După ce în vară a lansat primul album solo după o perioadă de 17 ani, Mircea Baniciu a pregătit pentru fani un eveniment de zile mari. Un concert în care va cânta alături de trupa Pacifica, la care sunt invitaţi pe scenă şi câţiva dintre prietenii apropiaţi ai muzicianului: Ioji Kappal, Costin Petrescu, Mircea Vintilă, Marius Batu, Ioan Gyuri Pascu şi Ana Baniciu.

Profitând de ocazia de a se întâlni cu fanii în prag de sărbători, Mircea Baniciu va lansa şi un album de colecţie, “Baniciu - vinyl collection”, care conţine 4 CD-uri cu piese originale, remasterizate, care au apărut pe vinil în perioa­da anilor ’80-’90: “Tristeţi provinciale”, “Ploaia”, “Secunda 1”, re­s­pectiv “Se­­cunda 2”.

Noi Seriale

Imperiul familiei Duque

Regie: Sanford Bookstaver; Distribuţie: Hector Elizondo, Nestor Carbonell, Rita Moreno

Difuzat în premieră de Hallmark Channel, serialul “Imperiul familiei Duque” aduce în prim-plan pe membrii numeroasei familii cubanez-americane, Duque. Clanul Duque este proprietarul unei afaceri de succes cu rom şi zahăr din sudul Floridei, de unde şi bunăstarea, puterea şi influenţa pe care le au în comunitate...

CARTE

În 2000, tânărul Jonathan Safran Foer a călătorit din SUA în Ucraina, pentru a afla despre istoria familiei lui înainte de Holocaust. “Totul este iluminat”, în care Jonathan, unul dintre personaje, spune povestea acestei călătorii şi a prieteniei care se dezvoltă între Jonathan şi ghidul lui ucrainean Alex.

Romanul e construit pe mai multe planuri, unul epistolar, unul contemporan şi unul care descrie istoria imaginară a familiei scriitorului, începând cu secolul al XVIII-lea, într-un “ştetl” – o aşezare evreiască - şi până la al Doilea Război Mondial.

FILM

Actorul Liev Schreiber şi-a făcut debutul în regie cu acest film independent, care alege pentru adaptare doar planul contemporan al cărţii, spunând că Milos Forman se poate ocupa de detaliile de epocă. În rolul lui Jonathan apare Elijah Wood, iar ucraineanul Alex este interpretat de solistul formaţiei Gogol Bordello, Eugene Hutz. La început extrem de comic, la sfârşit foarte emoţionant, filmul dă viaţă personajelor cărţii, făcându-le mai ciudate şi mai excentrice.


TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite