Reprezentanţii SRTv, chemaţi să dea explicaţii: „E nefiresc ca televiziunea publică să fie lipsită de reacţie în momente tragice pentru întreaga ţară“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Comisiei pentru cultură din Camera Deputaţilor, Gigel Ştirbu, i-a convocat, ieri, la audieri pe reprezentanţii Societăţii Române de Televiziune (SRTv) pentru a explica de ce TVR nu a transmic nimic pe post vineri, în seara tragediei de la clubul Colectiv, cazul fiind relatat doar pe site-ul televiziunii.

La solicitarea trimisă de Valentin Jucan, membru în Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), comisiilor speciale din Parlament, preşedintele Comisiei pentru cultură din Camera Deputaţilor, Gigel Ştirbu, a anunţat că i-a convocat la audieri pe reprezetanţii SRTv pentru a explica „lipsa de reacţie şi manifestarea“ postului public privind evenimentele tragice care s-au petrecut vineri seară în clubul Colectiv din Bucureşti.

„Am solicitat, în calitate de preşedinte al Comisiei pentru cultură, invitarea reprezentanţilor SRTv la audieri în legătură cu lipsa de reacţie şi manifestarea pe care a avut-o TVR în raport cu acele tragice evenimente petrecute weekend-ul trecut.

E total nefiresc ca televiziunea publică, un serviciu public plătit din banii contribuabilului român, să fie lipsită de reacţie în astfel de momente tragice pentru întreaga ţară. După cum, probabil, a văzut toată lumea, toate televiziunile de ştiri, şi nu numai, chiar şi televiziunile generaliste au întrerupt programul de emisie, dând imagini de la locul tragediei, făcând la un moment dat ca autorităţile statului să-şi ia chiar rolurile în serios. TVR a preferat să nu îşi întrerupă programul, iar pentru acest lucru am solicitat colegilor mei să fie de acord cu chemarea reprezentanţilor SRTv pentru audiere“, a spus Gigel Ştirbu, citat de Valentin Jucan.

Jucan semnalizează o situaţie „de netolerat“

Indignat de lipsa unei proceduri de urgenţă a TVR, Valentin Jucan a trimis, luni, scrisoare deschisă către comisiile de specialitate din Parlament în care afirmă că „este inadmisibil ca postul public de televiziune să nu aibă posibilitatea de a se mobiliza în astfel de situaţii de dezastru. Lipsa unei proceduri pentru situaţii de urgenţă care necesită intrarea postului public în regim de breaking news este de netolerat“. Mai jos, scrisoarea completă.

„SCRISOARE DESCHISĂ

Bucureşti, 2 noiembrie 2015

În atenţia Comisiilor parlamentare pentru

cultură, artă şi mijloace de informare în masă

din Senat şi Camera deputaţilor,

Domnilor preşedinţi,

doamnelor, domnilor parlamentari,

Societatea Română de Televiziune - SRR, respectiv Televiziunea Română - TVR, este, conform Legii 41 din 1994, republicată, art. 1, serviciu public autonom de interes naţional. Totodată, art. 4 al aceleiaşi Legi prevede faptul că Televiziunea publică are, ca obiectiv general, "informarea corectă a cetăţenilor asupra treburilor publice“.

În fapt, postul public de televiziune are un rol strategic în informarea românilor, având inclusiv atribuţii speciale în transmiterea informaţiilor de interes major. În plus faţă de prevederile legii, TVR este finanţat direct de cetăţeni prin taxa tv pe care aceştia o plătesc.

Evenimentele dramatice care au început să se desfăşoare din seara zilei de 30 noiembrie, a.c., au fost prezentate pe larg de majoritatea posturilor de televiziune, mai puţin de către postul public. Primele reportaje/trasmisiuni realizate de TVR în legătură cu dezastrul de la clubul „Colectiv“ din Capitală au început să fie difuzate abia după opt ore de la primele informaţii ajunse în presă, adică începând cu ora 7:00. Pe parcursul nopţii, singurele informaţii difuzate de TVR au fost în mediul online, pe site-ul său oficial sau scurte insert-uri de text scris în cadrul programului. Mai mult, jurnaliştii aflaţi la locul tragediei au relatat faptul că reprezentanţi ai TVR s-au deplasat din proprie iniţiativă la clubul „Colectiv“, aceştia sunându-şi superiorii. Cu toate acestea, programul TVR nu a fost modificat.

Aşa cum am semnalat încă de sâmbată, 31 octombrie, este inadmisibil ca postul public de televiziune să nu aibă posibilitatea de a se mobiliza în astfel de situaţii de dezastru. Lipsa unei proceduri pentru situaţii de urgenţă care necesită intrarea postului public în regim „breaking news“ este de netolerat.

Vă solicit, aşadar, în mod public, să convocaţi la audieri conducerea TVR pentru ca aceasta să ofere explicaţii publice în legătură cu lipsa de reacţie din noaptea de vineri spre sâmbătă, 30 - 31 octombrie.

Este inadmisibil ca această situaţie gravă să treacă neobservată, nesancţionată şi fără o imediată remediere.

Fac această solicitare în calitate de membru al Consiliului Naţionala al Audiovizualului. Conform Legii audiovizualului nr. 504 din 2002, republicată, art. 11, alin. 6, „membrii Consiliului sunt garanţi ai interesului public şi nu reprezintă autoritatea care i-a propus“.

Şefa Ştirilor TVR şi directorul interimar de Programe au demisionat

Amintim că TVR nu a transmis nimic pe post vineri noapte, în seara tragediei de la clubul Colectiv, cazul fiind relatat doar pe site-ul televiziunii. Postul public a început abia sâmbătă dimineaţa să difuzeze materiale despre incendiul din Colectiv, soldat cu moartea a 32 de persoane şi rănirea a altor aproximativ 150.

În acest context, luni, 2 noiembrie, două persoane de la conducerea TVR au demisionat ca urmare a prostestelor apărute după ce Televiziunea Română nu a difuzat imagini în regim de breaking news privind incendiul izbucnit vineri seară în clubul Colectiv. Este vorba despre Raluca Stroe Brumariu, fosta şefă a ştirilor TVR, şi Gabriel Gherghescu, fostul director interimar de Programe.

Totodată, Irina Radu, directorul general interimar, a declarat că TVR va acoperi de-acum încolo în mod adecvat evenimentele importante, promiţând că televiziunea se va apropia de nivelul dorit de români.

Într-un comunicat la Televiziunii Publice se mai arată că TVR va putea acoperi tehnic şi editorial, în cel mai scurt timp, evenimentele de interes public major, în acest sens o procedură de tranziţie internă fiind aprobată până la numirea unui nou Consiliu de Administraţie. Actuala conducere TV spune că doreşte ca un post SRTv să se transforme în canal de ştiri. Comunicatul integral al Televiziunii Române poate fi citit aici.

Vă amintim că Prima TV, „Adevărul“ şi „Click!“ împreună cu Asociaţia Dăruieşte Viaţă au lansat campania „România Solidară“, ce îşi propune să vină în sprijinul victimelor tragediei din clubul Colectiv. Dorintorii pot face donaţii în contul RO97INGB0000999903477197 – ING BANK sau prin SMS, la numărul 8824 (2 Euro). Aflaţi mai multe despre cum vă puteţi implica aici.

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite