Război între CTP şi Guran pe tema Revoluţiei din '89: „Ceauşism congenital. Regret orice vorbă schimbată cu acest ins“. Reacţia lui Moise

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Moise Guran şi Cristian Tudor Popescu au fost colegi la Europa FM
Moise Guran şi Cristian Tudor Popescu au fost colegi la Europa FM

Gazetarul Cristian Tudor Popescu îl acuză pe fostul jurnalist Moise Guran că răspândeşte minciuni despre revoluţia din decembrie 1989, printr-un articol publicat în 2014 pe blogul personal.

Cristian Tudor Popescu a criticat dur în rubrica lui săptâmânală de la Europa FM, „Judecata de Joi“, opiniile exprimate de Moise Guran într-un articol publicat în 2014, despre revoluţia din decembrie 1989. 

CTP îl acuză pe Moise Guran că „justifică omorârea civililor la Revoluţie“, potrivit europafm.ro. 

„Nu obişnuiesc să comentez vorbele şi acţiunile jurnaliştilor. Fiecare cu gândirea lui, după cum îl taie capul. Acum, însă, sunt obligat s-o fac în cazul dlui Moise Guran. Nu pentru că a renunţat definitiv să mai fie jurnalist şi a intrat în politică. Cum ştiţi, am participat anul trecut la emisiunea săptămânală «Piaţa Victoriei», moderată de Anca Simina, alături de dl. Guran. N-am făcut-o cu plăcere. Nu m-au entuziasmat vreodată stilul forfotă, bălăriile logice apărute după sentinţe bombastice şi greşeli de informare ale domnului în chestiune“, a spus CTP. 

Gazetarul a continuat: „N-am ştiut şi n-am fost în stare să-mi imaginez, însă, mărturisesc, că dl Guran a putut să scrie şi să semneze aceste cuvinte: «Începând din 1866, la rebeliunea de la Iaşi, montată tot de agenţi ruşi, urmând cu 1907, iar mai apoi cu 1989, armata română a tras în plin, omorând de-a valma şi ţărani înfometaţi, şi orăşeni manipulaţi, şi anticomunişti cinstiţi. Dacă nu o făcea, România ar fi sucombat ca stat».

Afirmaţia că împuşcarea a mii de ţărani de către armată în 1907 a fost necesară, pentru că altfel desculţii dărâmau regatul României, este o tâmpenie de dreapta extremă înfiorătoare. Până aici, dl. Guran poate fi încadrat în categoriile «capacitate intelectuală scăzută, lipsă de discernământ, manipulabil», cum o face Asociaţia 17 decembrie Timişoara, a răniţilor şi familiilor îndoliate din Revoluţie. Însă a spune că armata a făcut bine că a tras în cetăţenii revoltaţi ieşiţi în stradă în decembrie 1989, la Timişoara, la Bucureşti, la Sibiu, la Cluj şi în alte oraşe ale ţării, deoarece altfel România ar fi sucombat ca stat, nu înseamnă numai prostie alfabetizată. Nu înseamnă numai ceauşism congenital. Înseamnă o hâzenie pură, clocind în miezul sufletului. Asociaţia din Timişoara cere USR să nu promoveze în rândurile ei o persoană ca dl Guran. Eu nu cer nimic. Regret doar orice vorbă schimbată vreodată cu acest ins. Vă rog să mă iertaţi, stimaţi Europeni FM, şi vă asigur că asta nu se va mai întâmpla în această viaţă“, a fost de părere Cristian Tudor Popescu.

Replica lui Moise Guran

Moise Guran i-a dat replica jurnalistului Cristian Tudor Popescu, tot la Europa FM, în emisiunea „Deşteptarea“. Membrul USR a spus că interpretările potrivit cărora el ar fi justificat uciderea de civili români de către Armata Română în timpul Revoluţiei din 1989 sunt răutăcioase. 

„Am primit un pumn în plex de la domnul Popescu. Aş vrea să precizez următoarele lucruri. Articolul pe care eu l-am scris în 2014 era în contextul invadării Ucrainei de către ruşi. Tot articolul, de la un capăt la celălalt, era despre state slabe care nu ştiu niciodată ce le-a lovit atunci când Rusia intervine. Enumerarea pe care eu am făcut-o acolo ţine de controversa istorică şi, până la urmă, domnul Popescu sau asociaţia 17 decembrie din Timişoara se pot certa cu domnul Petre Roman despre dacă au fost sau nu agenţi ruşi la Revoluţie pe teritoriul României. Dar vreau să precizez atât: că opiniile cu privire la diferite evenimente istorice, mai bine sau mai puţin documentate, sunt libere. Poate opinia mea de atunci, din 2014, a fost greşită. Categoric a fost greşită în privinţa modului în care am formulat-o sau aş fi putut lăsa de înţeles că eu aş fi justificat omorârea civililor la Revoluţie. Asta este o interpretare răutăciosă“, a răspuns Moise Guran.  

Fostul jurnalist i-a transmis un mesaj personal lui CTP: să aibă grijă cum îmbătrâneşte, potrivit europafm.ro.  

„În legătură cu atacurile pure la persoană pe care domnul Popescu le-a desfăşurat acum folosind Europa FM şi site-ul Republica, unde nici măcar nu s-a obosit să pună un link la articolul meu, ca să poată şi cititorii să-şi facă o opinie, aş vrea să spun doar atât: mie mi-a făcut mare plăcere să dezbat cu domnul Popescu la Europa FM. Aş mai face-o oricând cu aceeaşi plăcere, aM un respect deosebit pentru domnia sa şi aş vrea să-i transmit un singur lucru. Să fim atenţi cum îmbătrânim, domnule Popescu!“, a încheiat Guran. 

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite