Realizatorul TVR Ionuţ Cristache a câştigat procesul cu Gabriel Liiceanu: „Mi se pare indecent să hărţuieşti persoane publice pentru nişte afirmaţii evidente“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ionuţ Cristache FOTO TVR
Ionuţ Cristache FOTO TVR

Ionuţ Cristache, realizatorul „România 9“ de la TVR, a câştigat procesul cu scriitorul Gabriel Liiceanu. Tribunalul Bucureşti a decis să-i dea câştig de cauză lui Cristache, în primă instanţă, în procesul pe care chiar Liiceanu l-a deschis.

Scriitorul cerea daune de 100.000 de euro. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel, potrivit deciziei publicate pe Portalul Instanţelor de Judecată. 

Judecătorii au respins, ca „nefondată”, cererea de chemare în judecată venită din partea lui Gabriel Liiceanu, care trebuie să-i plătească şi cheltuielile de judecată lui Cristache - aproximativ 5.500 de lei, scrie Pagina de Media. 

Alături de Gabriel Liiceanu, în calitatea de reclamant, apare şi Editura Humanitas. 

„Dincolo de conflict, eu îi port un respect lui Gabriel Liiceanu. În ciuda conflictului, pot să mă detaşez şi să-i văd calitatea de scriitor cât şi să-i apreciez opera. Îmi pare rău că am ajuns în această situaţie. Să hărţuieşti nişte persoane publice pentru nişte afirmaţii evidente, despre care s-a scris, mi se pare indecent. Doar m-am apărat în acest conflict. Nu-mi face plăcere să mă remarc prin scandaluri“, a spus Ionuţ Cristache pentru sursa citată. 

Cum a pornit conflictul:

Totul a pornit de la un articol scris de Gabriel Liiceanu pe site-ul contributors.ro, în anul 2017, intitulat „Scuipaţi aici! TVR în era infractorilor“. Respectivul material şi-a primit răspunsul, într-o postare pe Facebook, din partea lui Cristache. Ulterior, Liiceanu l-a chemat pe Cristache în judecată pentru defăimare. 

Câteva fragmente din editorialul lui Gabriel Liiceanu: 

- A povestit despre cum fusese „târât într-o mocirlă amenajată pe ecran, cu securişti şi infractori, sub numele „România 9“, emisiune făcută de un domn Ionuţ Costache“

„Domnul Costache are, se pare, un proiect TV compact cu crema infractorilor, cărora, uneori, li se adresează cu „domnule premier”, lăsând să se înţeleagă că invitatul e acolo, în faţa lui, în calitate de prim ministru, nu de infractor”

- „România în care scursurile lumii noastre, ieşite de la puşcărie mai obaznice decât erau înainte de a intra, ajung directori de conştiinţă, emit judecăţi de valoare, ne fură cuvintele care-i caracterizau şi le întorc împotriva noastră. Şi asta sub oblăduirea preşedintei Televiziunii

În răspunsul său, dat pe Facebook, Cristache a scris, printre altele:

- „Liberalul Dan Rau Rusanu a venit la #Romania9 (Domnu’ Liiceanu, #insist că ştiu că vă place sloganul, domnul Rusanu este achitat, după ce a stat abuziv 6 luni în arest, ACHITAT DEFINITIV) şi a relatat cum domnul Liiceanu a venit cu mâna întinsă să-i fie şterse nişte datorii Humanitas, prin 2002, ca «era un act de cultură» ce făcea domnia sa şi că nu mai avea de unde să plătească şi dările către stat.”

- „Eu nu am plecat niciodată urechea la faptul ca aţi fi fost «detaşat» pe lângă Noica, la faptul ca aţi fi furat texte ca un pungaş si că aţi fi plagiat sute de paginila faptul că aţi fi primit editura Humanitas (fosta Politica) de la stat, cu tot cu patrimoniu, la faptul că i s-au şters datorii de milioane editurii Humanitas“

- „Aţi fost intelectualul preferat al lui Băsescuintelectualul-butonieră al acestuia, la faptul că vă plac luxul, opulenţa, atenţiile politicienilor (avionul trimis special de Băsescu pentru a vă aduce pe dvs. şi pe alţii la Vila de Protocol de la Neptun“, notează Pagina de Media. 

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite