Realitatea TV şi Europa FM, amendate de CNA pentru modul în care au prezentat mitingul PSD. Partidul a făcut reclamaţie: „Absolut denigrator“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai multe posturi de televiziune şi de radio au fost sancţionate de Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) cu privire la modul în care au relatat mitingul PSD, ce a avut loc pe 9 iunie în Piaţa Victoriei din Bucureşti. În acest caz au existat mai multe sesizări, inclusiv din partea partidului condus de Liviu Dragnea, dar şi o autosesizare din partea unui membru al forului.

CNA a decis să amendeze Realitatea TV cu 20.000 de lei şi Europa FM cu 10.000 de lei pentru maniera în care au prezentat mitingul de susţinere a partidului aflat la Guvernare, Paginademedia.roDe asemenea, postul public TVR 1 s-a ales cu o somaţie pentru lipsa imparţialităţii. 

Forul audiovizual a vizionat marţi modul în care au reflectat mai multe posturi TV şi de radio protestele din 9 iunie, ca urmare a mai multor reclamaţii (una venită din partea PSD), dar şi a unei autosesizări din partea CNA, formulată de Radu Herjeu. 

    

„Vă supunem atenţiei emisiunile de dezbare ale posturilor Realitatea TV, Pro TV, TVR, Digi FM şi  Europa FM, care au fost prezentate imagini şi stiri din timpul protestului din data de 9 iunie 2018. Considerăm că modul absolut denigrator al prezentării aduce mari deservicii de imagine oamenilor care au venit de bună voie, bună credinţă şi încalcă orice normă jurnalistică europeană, anulând ideea de protest liber, divizând societatea românească în buni şi răi, dezirabili şi mai puţin dezirabili. În virtutea obligaţiilor legale pe care le aveţi, acelea de a proteja interesul public vă rugam luaţi măsurile care se impun“, se arată în sesizarea PSD citată de sursa mai sus menţionată.  

Dreapt urmare, la Pro TV şi la Digi FM nu s-a constatat nicio abatere, în timp ce Realitatea TV a fost amendată de Consiliu atât pentru modul în care a reflectat mitingul pro-PSD din 9 iunie, dar şi pentru acuzaţia adusă de Oreste Teodorescu mamei lui Mircea Badea (Antena 3), cum că ar fi fost informatoare a Securităţii, sub numele de Vrăbiuţa. 

În cadrul emisiunii difuzată de Realitatea TV s-a afirmat că la miting au fost aduşi oameni cu „arcanul“, că au fost „ameninţaţi“ şi „şantajaţi“. Alexandra Păcuraru, una dintre realizatoare, a afirmat pe post că a văzut doar „feţe de drojdieri“, notează News.ro.  

Postul de radio Europa FM a fost amendat pentru „Ediţia Specială“, difuzată de post în ziua mitingului. 

Una dintre afirmaţiile făcute în emisiunea de pe Europa FM care a atras atenţia CNA i-a aparţinut lui Vlad Petreanu. După ce a amintit de celebrul anunţul de la România TV potrivit căruia „inclusiv câinii au fost plătiţi cu 30 de lei“ pentru a participa la protestele anti-Guvern din Piaţa Victoriei, jurnalistul a afirmat la rândul lui că foarte mulţi dintre manifestanţii de la mitingul PSD au fost plătiţi. 

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite