Realitatea TV şi B1 TV au fost amendate de CNA pentru „acuzaţii denigratoare şi atac la persoană“ în emisiunile „Jocuri de Putere“ şi „X-Press“. Ce amenzi au primit

Realitatea TV şi B1 TV au fost amendate de CNA pentru „acuzaţii denigratoare şi atac la persoană“ în emisiunile „Jocuri de Putere“ şi „X-Press“. Ce amenzi au primit

Realitatea TV şi B1 TV au fost amendate de CNA pentru încălcarea legii audiovizualului

Televiziunile B1TV şi Realitatea TV au fost amendate de CNA pentru pentru mai multe încălcări ale legislaţiei audiovizualului, în ediţii ale emisiunii „X-Press“, realizate de Sabin Orcan, respectiv emisiunea „Jocuri de putere“, moderată de Rareş Bogdan.

Ştiri pe aceeaşi temă

Atât televiziunea B1TV, cât şi Realitatea TV au fost amendate de Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) pentru pentru mai multe încălcări ale legislaţiei audiovizualului, în ediţii ale emisiunii „X-Press“, realizate de Sabin Orcan, respectiv emisiunea „Jocuri de putere“, moderată de Rareş Bogdan.

 
Realitatea TV a fost amendată cu 10.000 de lei de CNA pentru emisiunea „Jocuri de putere“ difuzată pe 22 august, deoarece a conţinut, în cadrul unei discuţii despre situaţia nefavorabilă a companiei TAROM, afirmaţii false şi acuzaţii nefondate la adresa societăţii SC Regional Air Services SRL – Aeroport Tuzla şi a lui Dorin Ivaşcu, „lezând în mod grav drepturile acestora la onoare, reputaţie şi imagine“, scrie News.ro.
 
„S-au făcut afirmaţii false şi denigratoare în sensul că petentul ar fi fost «ofiţer de informaţii comunist în DIE», fiindu-i atribuite «operaţiuni oculte pentru Guvernul Ceauşescu pe liniile aeriene». S-au difuzat informaţii greşite în privinţa activităţilor petentului. S-au făcut insinuări în sensul că petentul ar fi «căpuşat» societatea TAROM prin intermediul societăţii Regional Air Services S.R.L, arată reclamaţia către CNA.
 
De asemenea, aceasta face referire şi la dorinţa de discreditare a petentului prin afirmaţiile lui Oreste Teodorescu, invitat în emisiune,  despre companiile care asigură serviciile la sol şi de handling pentru TAROM: „Vorbim de clubul cocoşaţilor şi de reţeta gloriei“, a fost afirmaţia invitatului. 
 
Rareş Bogdan, moderatorul emisiunii este şi el acuzat de faptul că a încurajat afirmaţiile defăimătoare fără prezentarea unor dovezi concrete: „Moderatorul a participat în mod părtinitor la dezbaterea subiectului, a tolerat şi încurajat prezentarea speculativă a unei situaţii de fapt deformate, neglijând responsabilitatea sa esenţială“, mai arată reclamaţia. 
 
Şi televiziunea B1 TV a fost amendată de CNA 
 
Televiziunea B1 TV a fost amendată cu 12.000 de lei de CNA pentru mai multe încălcări ale legislaţiei audiovizualului în ediţii ale emisiunii „X-Press“, realizate de Sabin Orcan, difuzate în perioada 22 – 27 iunie, în care a fost atacat omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu.

Tiberiu Urdăreanu a atras atenţia că pe 22 iunie, în cadrul emisiunii „X-Press“ s-a făcut referire la activitatea societăţii certSIGN SA - una dintre societăţile membre ale grupului de firme la care el este preşedinte fondator, şi au fost formulate o serie de mesaje denigratoare la adresa lui.
 

Sabin Orcan, FOTO Facebook Sabin Orcan 

Omul de afaceri a dat exemplu de câteva afirmaţii denigratoare şi calomnioase la adresa lui: 
 
„Unul dintre capii mafiei din IT, şi sunt foarte precis când spun asta, pe nume Tiberiu Urdăreanu“; 
 
„Aproape un milion de euro în total a rulat tovarăşul Tiberiu Urdăreanu şi îi spun tovarăşul pentru că a fost tovarăşul maior pe vremea lui Ceauşescu“; 
 
„Ordinul ministrului, pentru orice tâmpit care a terminat Academia Militară ca Tiberiu Urdăreanu“,
 
„Şi pentru că colaborează cu DNA-ul, pentru că dl. Urdăreanu este şi un turnător în serie la DNA“.
 
Tiberiu Urdăreanu a adăugat că au fost făcute referiri la familia sa – tatăl lui: „Fiul unui celebru general cercetat pentru crimele de la revoluţie” şi soţia lui „pentru că soţia lui Urdăreanu, de pildă, e asociată cu dna Medar, soţia generalului Medar“, despre care a spus că reprezintă o încălcare gravă a dreptului la intimitate şi viaţă personală.
 
Potrivit omului de afaceri incriminat, prin difuzarea emisiunii „X-Press“ şi susţinerea opiniilor lui Sabin Orcan, B1 TV „continuă practica de manipulare a opiniei publice cu încălcarea normelor legale“ în scopul de a îi produce prejudicii de imagine, prezentând publicului în mod „tendenţios, cu rea-credinţă informaţii şi ştiri false“ despre el şi despre afacerile societăţilor al căror fondator este.

Sabin Orcan, realizatorul emisiunii de la B1TV susţine că acuzaţiile omului de afaceri sunt irelevante, iar în ediţiile emisiunii au fost prezentate şi drepturile la replică ale omului de aafceri Tiberiu Urdăreanu

Prezent în şedinţa CNA, directorul de programe al B1 TV, Rareş Aniţa, a citit un punct de vedere al lui Sabin Orcan: 

„Referior la domnul Urdăreanu, conform DEX, mafiot înseamnă membru al mafiei, iar prin mafie se înţelege, pe lângă organizaţie criminal de origine italiană, un grup de indivizi cu îndeletniciri suspecte. Tiberiu Urdăreanu, trimis în judecată pentru fapte de coruptie, se încadrează perfect în această definiţie. Cu atât mai mult cu cât vorbim de mituirea unui politician de prim rang, fostul primar de Iaşi, care era şi vicepreşedinte la nivel naţional al unui partid important. Chiar dacă Urdăreanu nu a fost condamnat încă definitiv, el şi-a recunoscut faptele în faţa procurorilor şi a început să colaboreze cu aceştia devenind denunţători pentru a beneficia de o reducere a pedepsei. În legătură cu prima emisiune nu am făcut decât să citez în câteva fraze dezvăluirea apărută în ziarul România Liberă, în care era vorba de o ordonanţă de guvern care avantaja firma lui Urdăreanu împotriva concurenţei pe piaţa certificatelor digitale. O dezvăluire în care se regăsea, conform odului deontologic al jurnalistului, şi punctual de vedere al firmei lui Urdăreanu”, a arătat punctul de vedere al lui Sabin Orcan.
 
Sabin Orcan, realizatorul emisiunii „X-Press“, a reacţionat în urma amenzii primite de B1TV de la CNA şi  printr-o postare pe Facebook:

„Aflu, de la mare depărtare de ţară, că membrii CNA tocmai m-au amendat cu 12.000 de lei. Motivul? L-am făcut mafiot şi securist pe Tiberiu Urdăreanu. Asta deşi am citit pe post dreptul la replică plin de minciuni şi de ameninţări pe care mi l-a trimis firma lui. Degeaba le-am arătat celor din CNA definiţia din DEX. Care spune că mafia înseamnă "grup de indivizi cu îndeletniciri suspecte". Pentru o slugă proastă, gen Herjeu, un ins trimis în judecată pentru dare de mită, cum e Urdăreanu, nu poate fi decât un cetăţean-model. Vinovat, în schimb, sunt eu, pentru că am îndrăznit să-i spune pe nume. Adică mafiot şi securist! (Va urma, vă asigur)“, a scris Sabin Orcan pe Facebook. 
 
 
Potrivit legislaţiei audiovizualului, „moderatorii, prezentatorii şi realizatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă“. De asemenea, „au obligaţia să solicite ferm interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare, pentru a permite publicului să evalueze cât de justificate sunt acestea“. 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: