Realitatea TV, amendată de CNA pentru o serie de afirmaţii despre minoritatea maghiară: „Insist ca Rareş Bogdan să-şi tempereze patriotismul exacerbat“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rareş Bogdan FOTO Marian Iliescu
Rareş Bogdan FOTO Marian Iliescu

Postul de ştiri Realitatea TV a fost amendat de Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) după o reclamaţia a UDMR privind o serie de afirmaţii la adresa minorităţii maghiare făcute în emisiunea „Jocuri de putere“, realizată de Rareş Bogdan.

CNA  a decis, în şedinţa de marţi, amendarea postului Realitatea TV cu 10.000 de lei pentru ediţia din 6 decembrie a emisiunii „Jocuri de putere“, reclamată de UDMR.

Potrivit raportului de monitorizare, citat de News.ro, Realitatea TV a difuzat declaraţiile unor oficiali unguri la adresa României. Invitaţii emisiunii au comentat pe această temă, făcând referiri la mişcările extremiste maghiare, la doleanţele acestora, la UDMR şi liderii uniunii. Invitaţii lui Rareş Bogdan au fost Dan Tănasă şi Avram Fiţiu, candidaţi ANR la alegerile parlamentare, Costin Georgescu, fost şef al SRI, şi Oreste Teodorescu, iar prin telefon a intrat în legătură directă Ilie Năstase.

UDMR a reclamat faptul că nu s-a prezentat un punct de vedere al minorităţii maghiare în emisiune.

În emisiunea din decembrie s-au folosit termeni la adresa UDMR şi a comunităţii maghiare precum „terorism politic“ şi „mişcări extremiste maghiare“, iar situaţia a fost comparată cu cea a românilor din Basarabia.

„Trebuie să trimitem români, acolo, domne, înţelegeţi? Ce au făcut ruşii în Basarabia. Mama mea e din Basarabia, da? Au trimis românii în Siberia şi au adus ruşii. Asta trebuie să facem noi şi-mi pare rău să vă spun asta şi mai este simplu şi acum. Nu este târziu. Ceauşescu a greşit. Asta trebuie să facem“, a  propus fostul tenismen Ilie Năstase.

„Domnul Năstase este un mare tenismen, asta nu poate fi contestat, dar personalitatea dumnealui nu girează prostiile“, a subliniat membrul CNA Valentin Jucan.

Florin Gabrea a atras atenţia asupra faptului că moderatorul emisiunii, Rareş Bogdan, „nu a domolit“ deloc discuţia din platou şi, în acest sens, a propus o amendă de 30.000 de lei în baza articolelor 3 (2) din Legea audiovizualului şi 47 (1), 66 (1a) şi 70 din Cod.

„Insist ca domnul Rareş Bogdan să-şi tempereze patriotismul exacerbat, care este contraproductiv“, a mai adăugat Florin Gabrea.

Valentin Jucan a propus o amendă de 10.000 de lei, în baza articolelor 3 (2) din Legea audiovizualului şi şi 66 (1a) din Cod.

O amendă de 20.000 de lei, în baza articolelor 3(2) din Legea audiovizualului şi 40(1), 64(1a), 66(1a) şi 70 din Cod, a fost propunerea lui Radu Herjeu. „Orice am discuta noi, va veni domnul Rareş Bogdan şi va spune că CNA nu lasă să salveze glia“, a precizat Radu Herjeu. „Să-l laşi pe domnul acela care, atunci când nu e în al şaptelea cer, spune astfel de lucruri, mi se pare...“, a mai afirmat el despre Oreste Teodorescu.

Propunerea lui Florin Gabrea a fost votată doar de susţinătorul ei, cea a lui Jucan a primit patru voturi „pentru“ - de la iniţiatror, de la Vasile Buda, Gbriel Tufeanu şi Dorina Rusu, iar propunerea lui Herjeu a fost votată de iniţiatorul său, de Monica Gubernat, Laura Georgescu şi Răsvan Popescu.

În turul al doilea au intrat propunerile lui Jucan şi Herjeu şi, pentru că fiecare a primit câte patru voturi, s-a făcut un al treilea tur în care propunerea lui Valentin Jucan a primit şase voturi favorabile, de la Florin Gabrea, Valentin Jucan, Vasile Buda, Dorina Rusu, Răsvan Popescu şi Gabriel Tufeanu.

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite