Reacţii din CNA după ce Rareş Bogdan a afirmat că forul ar încerca să închidă Realitatea TV: „Sunt minciuni, să îşi verifice informaţiile din trei surse“

Reacţii din CNA
după ce Rareş Bogdan a afirmat că forul ar încerca să închidă Realitatea TV: „Sunt minciuni, să îşi verifice informaţiile din trei surse“

Rareş Bogdan a afirmat că reprezentanţi ai posturilor Antena 3 şi RTV au solicitat închiderea Realitatea TV FOTO Arhivă

Membrii CNA au oferit clarificări după ce Rareş Bogdan a declarat că forul ar încerca să închidă Realitatea TV. Forul a solicitat un drept la replică.

Monica Gubernat, membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) a cerut, joi, autosesizarea instituţiei în legătură cu afirmaţiile realizatorului Rareş Bogdan în cadrul emisiunii „Jocuri de putere“, miercuri seară, potrivit căruia forul ar dori suspendarea postului de televiziune Realitatea TV. Instituţia va cere drept la replică şi va emite un comunicat în legătură cu afirmaţiile pe care le cataloghează drept false, informează News.ro. 

Rareş Bogdan nu a verificat informaţia din trei surse 

„Aş vrea să neg cu vehemenţă că în discuţia informală de ieri cu radiodifuzorii s-a discutat vreun moment situaţia amenzilor. Nu s-a discutat acest lucru. Bănuiesc că şi ceilalţi colegi participanţi pot confirma aşa ceva. Dar vreau sa îl asigur pe domnul Rareş Bogdan ca în ceea ce priveşte radiodifuzorul Realitatea TV legea va fi respectată la virgule, că nu va fi un post discriminat în raport cu celelalte posturi şi nici celelalte posturi nu vor fi discriminate în raport cu Realitatea TV“, a spus Monica Gubernat la începutul şedinţei.

Gabriel Tufeanu a propus emiterea unui comunicat prin care CNA să răspundă afirmaţiilor lui Rareş Bogdan. Propunerea sa a fost votată de toţi cei opt membri ai forului prezenţi la şedinţă în acel moment - Răsvan Popescu, Dorina Rusu, Radu Herjeu, Gabriel Tufeanu, Laura Georgescu, Monica Gubernat, Orsolya Borsos şi Florin Gabrea.

„Am fost surprins de ceea ce am văzut la TV, ţinând cont că am participat la şedinţa de ieri. Tangeţial, s-a pomenit doar numele Realitatea TV, dar nu s-a discutat de închidere. Eu nu ştiu ce a înţeles reprezentantul postului, de aceea propun să emitem un comunicat pentru ca oamenii să ştie ce s-a discutat ieri. Nu s-a pus problema închiderii vreunui radiodifuzor. Aş vrea să emitem un comunicat. Mi se pare normal să dăm un comunicat pentru că se discută de instituţia noastră şi pentru că sunt aruncate tot felul de lucruri false, prin urmare instituţia trebuie să aibă o poziţie, nu membrii“, a spus Gabriel Tufeanu.

Radu Herjeu a spus că afirmaţiile lui Rareş Bogdan au fost false şi l-a sfătuit pe realizator să îşi verifice informaţiile din trei surse.

„Sunt minciuni, minciuni, minciuni. Nu s-a cerut suspendarea - nu există termenul în Lege sau Cod, si niciun alt reprezentant al unui alt post TV nu a cerut închiderea vreunui post TV. Eu sunt convins sau sper că domnul Rareş Bogdan a fost dezinformat şi că aceste minciuni nu îi aparţin, ci aşa i-au fost transmise. Îl sfătuiesc să îşi verifice sursele, ca orice jurnalist adevărat, şi să nu mai transmită până nu verifică din trei surse“, a spus Radu Herjeu. 

Valentin Jucan, pus la zid de colegi 

Monica Gubernat a spus că „ştie toata lumea, inclusiv presa, cine a dat informaţii despre ce s-a discutat în şedinţa informală“. „Se numeşte Valentin Alexandru Jucan“, a spus membrul CNA.

Prezentându-se la şedinţă ulterior, Valentin Jucan şi-a contrazis colegii, spunând că doi radiodifuzori au cerut implicarea CNA într-un proces de insolvenţă.

„Asta chiar s-a întâmplat. Mi se pare mie sau doi radiodifuzori au cerut ieri implicarea CNA în procesul de insolvenţă? (…) Ne cerea să ne adresăm ANAF. Ba mai mult, au solicitat un lucru care nu ţine de calitatea noastră instituţională, nu mai vorbesc despre cea procesuală - sesizarea Consiliului Concurenţei, asta este o altă chestiune. În ceea ce priveşte postul Realitatea TV s-a spus foarte clar: «Adresaţi-vă celor de la ANAF!». (…) Ieri, doi reprezentanţi de la două posturi de radio au cerut CNA să comită un abuz, pentru că noi nu avem nicio calitate instituţională şi procesuală de a solicita şi de a intra în parcursul unui dosar civil pe temă de insolvenţă. Nu avem nicio calitate să facem acest lucru şi nici să ne adresăm ANAF şi nici să solicităm urgentarea“, a spus Valentin Jucan.

„Dumneavoastră sunteţi singurul care a înţeles altceva. (…) Nu ni s-a cerut să facem niciun abuz. Eu atât am auzit, că s-au întrebat cum este posibil ca o firmă să stea în insolvenţă 6 ani şi să nu se închidă, când legea este foarte specifică“, a răspuns Radu Herjeu. 

CNA va da drept la replică 

Radu Herjeu a propus cererea dreptului la replică la postul de televiziune Realitatea TV. Propunerea sa a fost votată în unanimitate.

„Şedinţa a fost informală, urmare că niciun radiodifuzor nu va mai avea curaj să vină să îşi spună păsurile, pentru că apar pe surse (…) Consider că este denigrată instituţia şi că este de datoria noastră să dăm un drept la replică şi să se afle adevărul“, a spus Monica Gubernat.

„În şedinţa de ieri nu s-a pus în discuţie retragerea licenţei în baza amenzilor. Nu s-a discutat absolut nimic despre amenzi, cu atât mai puţin doamna Gubernat nu a pus în discuţie un astfel de subiect. Partea a doua a discuţiei, referitoare la solcitărilor a doi difuzori, eu le susţin - s-a discutat despre procedura de insolvenţă, s-a cerut o atitudine din partea noastră pentru că nu este posibil să dureze atât, iar domnul Adrian Ursu a spus cu subiect şi predicat: «solicitaţi, interveniţi la ANAF». Ieri mi-ar fi plăcut să existe o atitudine de scut şi atunci când un alt coleg al Consiliului era făcut la un alt post de televiziune «băsist nemernic, duce geanta lui Udrea şi şpăgar de tip Boc». Se reacţionează atunci când se doreşte“, a revenit Valentin Jucan.

Răsvan Popescu a spus, la rândul său, că a condus acea şedinţă şi nu a existat niciun fel de angajament din partea vreunui membru vizavi de Realitatea TV.

„Dreptul la replică pe care îl dă o instituţie priveşte strict instituţia. Eu am condus şedinţa, nu a existat niciun fel de angajament de vreun fel din partea vreunui membru vizavi de Realitatea TV“, a spus Răsvan Popescu.

Rareş Bogdan a declarat că la CNA a avut loc o întâlnire informală cu radiodifuzorii, în care Monica Gubernat a propus ca marţi să se discute suspendarea postului Realitatea TV, motivul fiind amenzile. Realizatorul a mai spus că televiziunea şi-a achitat amenzile şi a afirmat că în şedinţa informală Adrian Ursu şi Cătălin Popa ar fi cerut închiderea Realitatea TV.

La şedinţa informală au participat reprezentanţi ai posturilor de televiziune Digi 24, România TV, Antena 3 şi B1 TV. Televiziunea Realitatea TV nu a fost reprezentată la întâlnire. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: