Reacţia ActiveWatch după ce Tudorel Toader a decis să le retragă acreditările celor doi jurnalişti: „Un abuz echivalent cu un act de cenzură“

Reacţia ActiveWatch după ce Tudorel Toader a decis să le retragă acreditările celor doi jurnalişti: „Un abuz echivalent cu un act de cenzură“

Tudorel Toader şi Ovidiu Oanţă (stânga) FOTO inquam photos/george calin

Organizaţia nonguvernamentală ActiveWatch a reacţionat după ce Tudorel Toader (58 de ani) a decis să le retragă acreditările jurnaliştilor Ovidiu Oanţă (ProTV) şi Ionela Arcanu (Realitatea TV) la Ministerul Justiţiei.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ministrul Justiţiei Tudorel Toader i-a retras acreditarea jurnalistului Ovidiu Oanţă (ProTV), enervat de întrebările incomode pe care i le-a pus de-a lungul timpului. La scurtă vreme, aceeaşi decizie a fost luată şi în cazul jurnalistei Ionela Arcanu (Realitatea TV), ceea ce a stârnit un val de critici din partea opiniei publice. 
 
Ulterior, într-o declaraţie pentru HotNews, Tudorel Toader a precizat că a revenit asupra deciziei după ce „doamna premier m-a rugat să îl reacreditez“. 
 
Reprezentanţii organizaţiei nonguvernamentale ActiveWatch au reacţionat şi sunt de părere că decizia de retragere a acreditării jurnaliştilor Ovidiu Oanţă şi Ionela Arcanu „cuprinde toate ingredientele unei vendete provinciale“. 
 
„Ministrul are o istorie neagră în relaţia cu mass-media, conferinţele de presă fiind transformate în declaraţii de presă, astfel încât ziariştii să nu mai poată interveni. Ceea ce Ministrul a făcut azi reprezintă materializarea ameninţărilor formulate la adresa jurnaliştilor la începutul lunii martie, când i-a avertizat pe cei prezenţi la o informare de presă la bilanţul celor doi ani de mandat: «Vă promit următorul lucru: am solicitările de reacreditare, în măsura în care nu daţi curs formulelor protocolare pe care le-am stabilit, voi acţiona în consecinţă. Vă rog, aşadar, să respectaţi»“, scrie activewatch.ro. 
 
Mai mult, ActiveWatch califică retragerea acreditărilor drept „un abuz echivalent cu un act de cenzură“, în lipsa menţionării unor motive reale şi obiective referitoare la modul în jurnaliştii ar fi tulburat activitatea Ministerului Justiţiei. 
 
„Retragerea acreditărilor reprezintă un abuz echivalent cu un act de cenzură. În cazul de faţă, motivele reale ale Ministerului par să fi fost adresarea de întrebări incomode de către unii jurnalişti Ministrului Toader. Reamintim Ministrului că astfel de întrebări, oricât de neplăcute ar fi, se circumscriu dreptului fundamental la libertatea de exprimare. Aşa cum retragerea acreditării nu poate fi făcută, conform legii, pentru «opiniile exprimate în presă de respectivul ziarist», nu poate fi făcută nici pentru faptul că ziaristul adresează întrebări. Practic, dintr-o lovitură, Ministrul Justiţiei a încălcat două articole din Constituţie: Articolul 30 «Libertatea de exprimare» şi Articolul 31 «Dreptul la informaţie»“. 
 
Ovidiu Oanţă, selfie cu Tudorel Toader FOTO Arhivă personală Ovidiu Oanţă
 
De asemenea, organizaţia solicită Ministerului Justiţiei să transmită public scuze „atât jurnaliştilor vizaţi, cât şi justiţiabililor“. 
 

Amintim că pe 4 martie, după ce Toader şi-a prezentat bilanţul de la Ministerul Justiţiei, jurnaliştii i-au pus întrebări, iar ministrul s-a enervat şi i-a ameninţat: „Vă promit următorul lucru: am solicitările de reacreditare, în măsura în care nu daţi curs formulelor protocolare pe care le-am stabilit, voi acţiona în consecinţă. Vă rog, aşadar, să respectaţi“. La momentul respectiv, Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) i-a reamintit ministrului Justiţiei că ameninţarea jurnaliştilor cu retragerea acreditărilor de presă este ilegală.

Nu este pentru prima dată când ministrul Justiţiei este acuzat că îngrădeşte jurnaliştii, uneori chiar la propriu. Spre exemplu, în luna ianuarie a acestui an, mai mulţi jurnalişti au fost opriţi la poarta Ministerului pe motiv că cererile de acreditare transmise pentru declaraţia lui Tudorel Toader au nevoie de timp de procesare.

Încă un jurnalist incomod a primit interzis de la ministrul Toader: „Am îndrăznit să deranjăm“. În ce condiţii poate primi din nou acreditare

 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: