Rareş Bogdan, mesaj dur la adresa CNA. „Trădătorilor! Slugilor!“ Reacţia vine după ce Realitatea TV a fost amendată pentru atacuri la minoritatea maghiară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rareş Bogdan FOTO Marian Iliescu
Rareş Bogdan FOTO Marian Iliescu

Rareş Bogdan a declarat război Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), după ce postul Realitatea TV a fost amendat pentru emisiunile virulente la adresa comunităţii maghiare.

CNA a amendat Realitatea TV şi B1 TV cu 85.000 de lei, respectiv 20.000 de lei, după ce posturile de ştiri au dezbătut proiectul de lege ce prevedea sărbătorirea Zilei Maghiarilor pe 15 martie, scrie Paginademedia.ro. Televiziunile au fost sancţionate pentru încălcarea mai multor articole de lege privind informarea corectă, dezbaterea echilibrată şi imparţială, dar şi pentru articole ce privesc instigarea la ură şi afirmaţiile defăimătoare.   

Membrul CNA Radu Herjeu a subliniat că este inadmisibil ce s-a întâmplat în emisiunea „Jocuri de putere“, fiind de părere că invocarea istoriei a fost un pretext pentru a ataca anumite partide politice, iar „virulenţa extraordinară care pare de sorginte naţionalistă şi patriotică, de fapt, a fost doar o strategie politică“.

De precizat că Realitatea TV nu este pentru prima dată amendată pentru modul în care abordează subiectul minorităţii maghiare. 

La rândul lui, Rareş Bogdan a reacţionat dur pe Facebook numindu-i pe membrii CNA „trădători“  şi „slugi“. Realizatorul Realitatea TV s-a declarat revoltat de cuantumul amenzii, precizând că a făcut recurs la istoria Transilvaniei şi nicidecum nu a insigat la ură etnică, pentru că el „iubeşte oamenii indiferent de etnie“, însă „are o problemă cu liderii politici care fac trafic cu sentimente.“

„Da, simt ostilitate faţă de politica UDMR, faţă de ofensa de a afirma că aniversarea Marii Uniri este o rană, nu un motiv de sărbătoare, faţă de ura faţă de aproapele lor, românul. Adică trebuie să ne băgăm Centenarul în fund doar ca să obţină PSD confortul majorităţii sigure? Trebuie să ne dăm foc la cărţile de istorie, în loc să le învăţăm, ca pe o datorie sfântă, doar pentru că UDMR joacă tare, iar Liviu Dragnea, fără majoritate, este fript? Să ne cenzurăm gândurile, lacrimile şi mamele pentru a servi unei găşti de şarlatani?“, a scris Rareş Bogdan. 

De asemenea, realizatorul susţine că CNA face un joc îndreptat împotriva României şi anunţă că postul de ştiri nu va mai avea reprezentant în Consiliu, ci se va apăra cu avocaţi. Bogdan mai spune că reprezentantul UDMR ar fi propus amenda de 20.000 de lei, însă membrul CNA Radu Călin Cristea s-a opus, fiind de părere că suma este prea mică pentru derapajul făcut. 

„Înţeleg să fie sancţionat limbajul poate prea dur, prea colorat, dar nu exprimarea unei opinii care n-a lezat etnia, pentru numele lui Dumnezeu! Ni s-a spus că există o lege europeană care spune că incitarea la ură poate duce la suspendarea licenţei de emisie! O fi, dar cât de ticălos să fii încât să nu faci distincţie între «maghiarii sunt detestabili, sunt vrednici de ură» (ceea ce nu am spus niciodată, pentru că nu gândesc astfel) şi «Pablito de Teleorman înfinge un cuţit în inima transilvănenilor», recursul la istoria datei de 15 martie, «Transilvanie frumoasă» şi «Treceţi batalioane…»?“, mai scrie Rareş Bogdan.

   

Cazul a ajuns pe masa CNA după ce UDMR a făcut sesizare. „Pe parcursul emisiunilor, prezentatorii au creat o atmosferă ostilă orientată împotriva UDMR şi împotriva comunităţii maghiare din România, folosind un limbaj injurios şi un ton care are menirea de a incita la ură pe bază de naţionalitate şi etnie. Prezentatorii emisiunilor formulau într-un mod provocator şi insinuator în aşa fel încât să instige audienţa la sentimente antimaghiare“, arată în sesizarea de la UDMR, citată tot de Paginademedia.ro

La Realitatea au rulat titluri precum „Nu ne vindem ţara, o dăm gratis“, „UDMR, noul partid balama“, în timp ce Denise Rifai a declarat că „se duc tratative cu cuţitele pe masă în stil mafiot. Ciolanul şi magia puterii şterg limite şi principii, doctrine şi afinităţi, şterg alianţe şi şterg rivalităţi.“

„Iar atunci când demenţii prind aripi, aceştia trebuie opriţi. Pablo Escobar de Teleorman şi ordonanţa sa, un ins care nu are altă carieră politică decât cea de atârnător, dau foc României. La propriu, pentru 30 de voturi, adică pentru 30 de arginţi, înfig un cuţit în inima românilor din Transilvania. (...) Dacă aceşti doi derbedei care se află întâmplător în fruntea Camerei Deputaţilor şi a Senatului României, care nu cunosc istoria, care-şi bat joc de ea, nu ştiu ce înseamnă 15 martie, le spun eu. 15 martie 1848, în proclamaţia din acea zi, naţiunea maghiară cerea unirea cu Transilvania, dobitocilor, imbecililor, cretinopaţilor, nenorociţilor, aţi înţeles ce se cerea în 15 martie? Nu am ce să reproşez UDMR, nu voi reproşa nimic Uniunii Democrate a Maghiarilor din România, din contra, le voi felicita liderii pentru că se bat pentru radicalii lor, pentru că marea parte a electoratului maghiar nu vrea asta“, a spus şi Rareş Bogdan. 

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite