Radu Banciu, obligat să plătească despăgubiri de 50 de lei şi să prezinte scuze publice, după procesul pierdut cu Antenele

Radu Banciu, obligat să plătească despăgubiri de 50 de lei şi să prezinte scuze publice, după procesul pierdut cu Antenele

Radu Banciu a spus că reporteri ai trustului Intact au prezentat imagini false FOTO Arhivă

Radu Banciu (45 de ani) va trebui să plătească despăgubiri de 50 de lei şi să prezinte scuze publice în emisiunea „Lumea lui Banciu“ după ce a pierdut definitiv un proces cu Antena 1 şi Antena 3. Realizatorul a fost dat în judecată după ce a declarat că reporteri ai trustului Intact au cerut unui lanţ de magazine să golească rafturile de legume pentru a da iluzia lipsei de alimente.

Ştiri pe aceeaşi temă

Radu Banciu şi B1 TV au pierdut definitiv un proces cu Antena 1 şi Antena 3, „pârâţii“ fiind nevoiţi să plătească în solidar despăgubiri de 50 de lei, iar prezentatorul să prezinte scuze publice la emisiunea sa, „Lumea lui Banciu“, anunţă paginademedia.ro.

Procesul dintre Radu Banciu şi cele două posturi de televiziune a pornit de la prezentarea de către moderator, în februarie 2012, a unei informaţii preluate de pe Facebook, potrivit căreia reporteri ai trustului Intact au cerut angajaţilor Carrefour să golească rafturile în care se aflau legume pentru a le filma fără produse creându-se astfel imaginea neadevărată a lipsei de produse alimentare. Informaţia a fost preluată de pe contul de Facebook al lui Andrei Constantin, jurnalist sportiv.

Radu Banciu: „Şi-au crescut audienţele pe glume din astea sinistre, iar oamenii le cred“

„Ăştia de la Antenă i-au pus pe lucrători să golească lăzile de cartofi, au filmat lăzile goale, imediat după au fost umplute la loc cu cartofii. Vreo 20 de minute, spune Andrei Constantinescu, am văzut reportajul despre criză la Antena 3 la ştiri. Este o situaţie abjectă. O greşeală de tip comunist, la un om de talia lui Felix Voiculescu este logic să gândeşti aşa. Îndobitocirea asta a populaţiei este uluitoare. Şi-au crescut audienţele pe glume din astea sinistre, iar oamenii le cred“, spunea Banciu la acel moment.

După prezentarea informaţiilor, Antena 1 şi Antena 3 au decis să acţioneze în judecată pe Radu Banciu şi postul B1 TV. Judecătoria Sectorului 1 a decis în favoarea Antenei Group în iunie 2014, însă decizia a fost atacată cu recurs. Tribunalul Bucureşti a decis recent să respingă recursul lui Banciu şi B1 TV şi să menţină decizia.

„Admite în parte cererea precizată. Obligă pârâţii la plata, în solidar, a câte 50 lei, către fiecare dintre reclamante, cu titlu de despăgubiri pentru prejudiciul moral produs reclamantelor, şi la exprimarea de scuze în mod public faţă de reclamante în cadrul emisiunii «Lumea lui Banciu», difuzată de postul de televiziune B1TV. Ia act că reclamantele nu solicită cheltuieli de judecată. Respinge cererea pârâtei SC B1 TV CHANNEL SRL privind acordarea cheltuielilor de judecată constând în onorariu de avocat, ca neîntemeiată. Ia act că pârâtul Radu Banciu îşi rezervă dreptul de a solicita onorariu de avocat pe cale separată. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare“, se arată în decizia Judecătoriei Sectorului 1.

Alte procese în care a fost implicat Radu Banciu

De curând, Andreea Berecleanu realizatoarea Observatorului de la ora 19:00, difuzat de Antena 1, a câştigat definitiv şi irevocabil procesul de calomnie intentat lui Banciu. Prezentatorul a spus în emisiunea sa că Berecleanu „a umblat din floare în floare, pentru funcţie. Şi-a găsit bărbaţi bine situaţi care să o propulseze“. În plus, Banciu a adus în discuţie şi o presupusă relaţie a Andreei Berecleanu cu Dan Diaconescu.  În acest caz, Radu Banciu şi B1 TV au trebuit să-i plătească în solidar despăgubiri de 15.000 de lei şi să-i prezintă scuze publice Andreei Berecleanu „prin publicarea unui articol, pe cheltuială proprie, pe prima pagină a două cotidiane şi în cadrul emisiunii «Lumea lui Banciu»“.

În sfera proceselor, Radu Banciu a fost dat în judecată de Abu al Ola Nagi al Ghithy, preşedintele Centrului Cultural Islamic „Islamul Azi“, pe motiv că vedeta a adus jigniri Coranului.

Recent, Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a decis să amendeze B1 TV cu 30.000 de lei, pentru două ediţii ale emisiunii „Lumea lui Banciu“, în care realizatorul a făcut comentarii considerate xenofobe de majoritatea membrilor Consiliului.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările