Programe speciale de Paşte la TVR 1 şi TVR 2: ce puteţi vedea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

TVR 1 şi TVR 2 au pregătit programe variate pentru perioada sărbătorilor pascale. Între show-urile care vor fi difuzate se numără „Exclusiv în România“, „Tezaur folcloric“, „Politică şi delicateţuri“ şi „O dată-n viaţă“

Cum era de Paşti în Epoca de aur

În prima zi de Paşti, românii întâmpinau sărbătoarea după tradiţia din strămoşi, având pe masă ouă roşii, miel şi vin. În a doua zi, intrau pe porţile fabricilor în schimbul programat. Un nou episod „Adevăruri despre trecut“ se vede la TVR 1 şi TVR+ pe 15 aprilie, de la ora 14.30.

În arhiva TVR de dinainte de 1989, sărbătorirea Paştelui n-a lăsat urme ,,oficiale“. Ca într-o zi oarecare a anului, se difuzau ştiri şi comentarii despre plan şi producţie sau despre competiţii artistice şi sportive.

Marea sărbătoare a Învierii fusese exclusă din discursul public. Cu toate acestea, oamenii o celebrau: în prima zi de Paşti întâmpinau sărbătoarea după tradiţia din strămoşi, având pe masă ouă roşii, miel şi vin. Cum făceau rost de produse ... asta era o adevărată artă a acelor vremuri. Luni, însă, în a doua zi de sărbătoare, oamenii muncii intrau pe porţile fabricilor în schimbul programat, căci, regimul de muncă nu suporta schimbări.

Despre cum era pentru români Sărbătoarea Învierii în anii Epocii de aur aflăm la ediţia de sâmbătă, 15 aprilie, a seriei „Adevăruri despre trecut“.

Biserici deosebite, de Paşti, la „Exclusiv în România“

Ediţia specială de Paşti „Exclusiv în România“ aduce telespectatorilor obiective unice din judeţul Bistriţa. Emisiunea se difuzează sâmbătă, 15 aprilie, de la ora 18.00, la TVR 1, TVR HD şi pe TVR+.

Ştiaţi că în România a existat o biserică ce a adăpostit, pentru o vreme, o bucată din veşmântul Maicii Domnului, un spin din Coroana Mântuitorului sau pământ de la Sfântul Mormânt? În ediţia specială de Paşti, Cristi Tabără şi echipa „Exclusiv în România“ ne prezintă noi obiective ce merită vizitate, locuri de poveste şi oameni unul şi unul. Emisiunea din 15 aprilie începe, ca de obicei, la ora 18.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+.

Biserica despre care vorbim, acum o ruină pe punctul de a se prăbuşi, se află la Jelna, în judeţul Bistriţa. Tot ea mai adăposteşte, sub tencuială, picturi de mare valoare, una dintre cele patru copii ale capodoperei „Navicella“ a pictorului italian Giotto. Mai multe despre această biserică aflăm în sâmbăta Paştelui, la Exclusiv în România. 

image

FOTO TVR 

În apropiere, la Dumitra, descoperim Turnul Slăninii, dar şi o altă biserică neobişnuită: ea are două altare - evanghelic şi ortodox. O vizităm alături de călătorii noştri.

De altfel, echipa „Exclusiv în Romania“ este prima echipă de televiziune care aduce la suprafaţă imagini profesioniste, filmate în premieră, din Peştera Tăuşoare. Ce este mirabilitul, dar şi care este povestea bilelor de Tăuşoare, aflăm într-o ediţie cu adevărat specială, difuzată în 15 aprilie, de la 18.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+, la Exclusiv în România.

Porţie dublă de „Tezaur folcloric“, de Paşti, la TVR 1

Pe 16 aprilie, telespectatorii TVR 1 se întâlnesc cu vedetele îndrăgite ale folclorului românesc atât de la ora 12.00, cât şi de la 13.00, în două ediţii speciale ale emisiunii.

Pentru ziua de Paşti, echipa îndrăgitei emisiuni „Tezaur folcloric“ a pregătit două ediţii speciale. De la ora 12.00, telespectatorii TVR 1 urmăresc „Tezaur folcloric“... de Sfintele Paşti, un program ce ce ne va aduce în case vocile unora dintre cei mai apreciaţi artişti ai folclorului românesc: Cristian Pomohaci, Maria Mihali, Alexandru Pop, Ana Maria Tomoioagă, Angelica Flutur, Radu Lazăr, Sebastian Stan, Stana Stpanescu, Claudia Torop şi Ion Drăgan. Ediţia beneficiază de participarea extraordinară a Ansamblului Folcloric Naţional „Transilvania“ din Baia Mare,  coregrafia Emil Miheţ, conducerea muzicală Eduard Albina, director Iuliana Dăncuş.

De la ora 13.00, petrecem la „Tezaur folcloric“... Împreună de Sărbatori, alături de Grupul folcloric „Mariile Gorjului“ al Şcolii Populare de Artă din Tg. Jiu, Gelu şi Tudor Voicu, împreună cu Grupul de fluieraşi din Dobroteşti - Teleorman, Cristian şi Alin Năstase şi taraful condus de Cristian Năstase, Florentina şi Petre Giurgi, împreună cu Mirela şi Dani Florea, Mitriţă Creţu şi Constantin Bahrin, Cornelia Ciobanu şi Dan Doboşi, Florin Ologeanu, Aurelia Popescu Preda, Luciana Văduva, Geta Postolache, Alexandru Pugna şi Leontin Ciucur. Cu participarea extraordinară a Ansamblului Profesionist de Cântece şi Dansuri  „Burnasul” din Alexandria, al Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale a Judeţului Teleorman.

Ianţu şi Dinescu la cratiţa... cu sarmale de sărbătoare

După ce degustă bucatele preparate de masterchef Dinescu, Virgil Ianţu se ridică de la masă, împrumută vioara unuia dintre lăutari şi cântă împreună cu taraful lui George Ness. În duminica de Paşti, „Politică şi delicateţuri“ este la TVR 1, TVR HD şi TVR+, tot la ora 15.00.

În duminica de Paşti, Mircea Dinescu petrece în familie. Evident, în familia TVR, căci invitatul său este unul dintre cei mai noi membri ai echipei Televiziunii Române: Virgil Ianţu, vedeta care va prezenta la TVR 2 cea mai nouă emisiune concurs de cultură generală, începând cu 17 aprilie. 

image

FOTO TVR 

Pentru oaspetele său, în zi mare, masterchef Dinescu alege un meniu special: prepară „sarmale de sărbătoare“, din carne de ied, împăturite în foi de ştevie şi stropite cu zeamă de portocală. Pe fază, musafirul său îşi suflecă voiniceşte mânecile şi împătureşte şi el câteva sarmale. Cum decurge operaţiunea de împăturire a sarmalelor şi pregătirea lor pentru fiert vedem la „Politică şi delicateţuri“ de duminică, 16 aprilie. De la ora 15.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+.

După ce meniul de sărbătoare este gata, gazda aranjează masa, de la care nu lipseşte celebrul vin rose al lui Dinescu. Şi nici lăutarii. De această dată, taraful lui George Ness este responsabil cu buna dispoziţie.

În cramă, gazda şi invitatul îşi amintesc şi povestesc despre cum petreceau sărbătoarea de Paşti când erau copii. Virgil Ianţu îi povesteşte gazdei sale cum a ajuns în Bucureşti din Timişoara natală şi cum a debutat în televiziune. Pe final de emisiune, încântat de bucatele savuroase şi de atmosfera din crama lui Dinescu, Ianţu se ridică de la masă, împrumută vioara unuia dintre lăutari şi cântă o piesă împreună cu taraful lui George Ness.  

„Poveste după poveste“, din 16 aprilie la TVR 1

Un om extraordinar, care a platit scump actul de curaj de a nu ceda ameninţărilor cu arma în timpul unul jaf armat. În duminica de Paşti, de la ora 19.00, la TVR 1 şi TVR+, spunem „Povestea după poveste“ a lui Toma Prădatu, fostul secretar al Federaţiei Române de Gimnastică. 

image

FOTO TVR 

Televiziunea Română a produs mii de reportaje; unele cu subiecte puternice, altele cu urmări spectaculoase, premiate la festivaluri şi larg apreciate de telespectatori. După ce au fost difuzate, personajele s-au întors în anonimat, poveştile au fost înlocuite de altele, chiar felul de a face televiziune s-a schimbat. Ce s-a întâmplat cu protagoniştii? Care a fost deznodământul şi cum li s-a schimbat viaţa? Aflăm în cel de-al patrulea sezon „Poveste după poveste“, pe care jurnalista Irina Luca îl prezintă din 16 aprilie la TVR 1. Emisiunea Poveste după poveste este în fiecare duminică, de la ora 19.00, la TVR 1 şi online pe TVR+.

La „Poveste după poveste“ din seara primei zile de Paşti spunem povestea dramatică a lui Toma Prădatu, fostul secretar al Federaţiei Române de Gimnastică. Împuşcat în 1998 în Venezuela, în timp ce încerca să salveze actele şi banii de diurnă ai gimnastelor, el trăieşte de aproape 20 de ani într-un scaun cu rotile, uitat de autorităţi şi de noi toţi. Povestea acestui erou necunoscut va fi urmărită îndeaproape în programele Televiziunii Române.

Duminică, la prima ediţie „Poveste după poveste“ cunoaştem un om extraordinar, care a plătit scump actul de curaj de a nu ceda ameninţărilor cu arma în timpul unul jaf armat. Toma Prădatu, secretar general al Federaţiei Române de Gimnastică în 1998, a plecat în delegaţie cu lotul de gimnastică al României în Venzuela. A fost atacat de doi tineri pentru a-l prăda de o geantă, în care se aflau paşapoartele, biletele de avion şi banii tuturor celor din delegaţie. A fost ameninţat cu pistolul şi somat să dea geanta. Cum a gândit şi acţionat Toma Pradatu, dar şi despre modul în care viaţa lui şi a familiei sale au fost schimbate de glonţul tras de un criminal rămas până azi necunoscut aflăm în emisiunea Poveste după poveste, de la TVR 1 şi TVR+.

Pe 16 aprilie, realizatorii pornesc de la un reportaj difuzat în urmă cu 3 ani la „destine ca’n filme”. De atunci, din pacăte, viaţa lui Toma Prădatu nu s-a schimbat. Nu poate să iasă din casă decât în cele câteva luni de primavără-vară, este susţinut tot de familie şi trăieşte alături de singurii prieteni care nu l-au uitat: doi câini şi câteva pisici.

În studioul „Poveste după poveste“, Luana, fiica Lilianei şi a lui Toma Pradatu, Alina Alexoi, comentator sportiv şi Codruţa Angelescu, unul dintre jurnaliştii din echipa emisiunii, vorbesc despre problemele grave prin care trec, în România, persoanele imobilizate.

Fuego x 4 la „O dată-n viaţă“, de Paşti

Ediţia specială a emisiunii îl provoacă pe îndrăgitul artist să interpreteze patru roluri diferite, susţinut de vedete ale folclorului românesc. Iuliana Tudor ne aşteaptă pe 16 aprilie, la ora 21.20, la TVR 1 şi TVR+.

Ediţia specială „O dată-n viaţă“ de Paşti este construită în jurul a patru personaje, întruchipate de unul dintre cei mai iubiţi artişti de la noi, Artist al Poporului Republicii Moldova, decorat cu titlul onorific de Preşedinţia Republicii Moldova: Fuego. Îl vom vedea duminică, pe rând, în patru ipostaze diferite: ardelean, bănăţean, moldovean şi oltean. Iuliana Tudor ne aşteaptă în ziua de Paşti la „O dată-n viaţă“, de la ora 21.20, la TVR 1 şi online, pe TVR+

image

FOTO TVR 

Îi vor fi alături apreciatului artist vedete ale folclorului românesc, iubite şi aşteptate de toţi românii: Nicolae Furdui Iancu, Ionuţ Fulea, Dinu Iancu Sălăjanu, Nicoleta Voica, Andreea Voica, Adrian Stanca, Sofia Vicoveanca, Mioara Velicu, Matilda Pascal Cojocariţa, Maria Dragomiroiu, Constantin Enceanu, Cristian Pomohaci, Petrică Mâţu Stoian, Irina Loghin.

Orchestra Lăutarii şi maestrul Nicolae Botgros aduc bucurie şi de această dată în platoul emisiunii, în anul 10 O dată-n viaţă, iar Floarea şi Gheorghe (actorii Maria Buză şi Marius Rizea) revin pentru a ne delecta cu întâmplările din viaţa lor.

„Cu mare bucurie aştept să ne reîntâlnim la O dată-n viaţă, pe TVR 1, după 10 ani de succes, în care am petrecut Paştele alături de telespectatorii noştri fideli. 10 ani de emoţii, bucurii şi muzică pur românească. Vă aştept cu drag în seara de Paşti!“, este invitaţia Iulianei Tudor la O dată-n viaţă pentru duminică, 16 aprilie, de la ora 21.20, la TVR 1 şi online, pe TVR+.

Adele: Live in London

A doua zi de Paşti, telespectatorii TVR 1 urmăresc concertul susţinut de fenomenala Adele la Londra în 2015. Ascultăm cele mai mari hituri ale artistei, dar facem şi o călătorie prin extraordinara viaţă şi prin cariera vedetei. Pe 17 aprilie, de la 17.15. 

image

FOTO TVR 

În acest eveniment muzical BBC, Adele, acompaniată de trupa ei, interpretează unele dintre cele mai cunoscute piese din repertoriul său, precum şi melodii în primă audiţie.

Între cântece, gazda Graham Norton vorbeşte cu Adele despre cariera şi despre viaţa ei extraordinară de până acum. Nu lipsesc nici momentele amuzante cu vedeta şi cei mai mari admiratori ai ei.

Spectacolul include şi prima apariţie TV a îndrăgitei Adele, în februarie 2013, la Gala Premiilor Oscar, atunci când „Skyfall“, de pe coaloana sonoră a celui de-al 23-lea film „James Bond“, a devenit „Cel mai bun cântec original“.

Vedetele folclorului românesc vin cu familiile „La masa de Paşti“

Iuliana Tudor ne aşteaptă la un spectacol în familie, în a doua zi de Paşti. Emisiunea începe la ora 12.10 (partea I), respectiv la 14.30 (partea a II-a), la TVR 1 şi TVR+.

De 17 ani, Iuliana Tudor şi echipa sa ne invită „La masa de Paşti“, alături de cele mai mari nume din muzica tradiţională românească. Anul acesta, în premieră, ne vom întâlni şi cu familiile lor. Emisiunea poate fi văzută luni, 17 aprilie, de la ora 12.10 (partea I), respectiv 14.30 (partea a II-a), la TVR 1 şi online, pe TVR+

image

FOTO TVR 

Vom pătrunde în spaţiul de familie al fiecărui artist şi vom afla cum sunt acasă şi cum petrec de sărbători: Nicolae Botgros, alături de soţia Lidia Bejenaru Botgros şi fiul Corneliu Botgros, Dinu Iancu Sălăjanu şi copiii Ana şi Luca, Matilda Pascal Cojocăriţa, împreună cu Ştefan Cigu, Horaţiu Cigu şi Alin Pascal, Marinel Petreuş, Mariana  Anghel şi Adriana  Anghel, Adrian Stanca, alături de Oana şi Raluca Stanca, Ionuţ Fulea, Maria Murgoci, Constantin Enceanu, Nicolae Mureşan şi Nicolae Mureşan Junior, Irina şi Irinuca Loghin, Florentina şi Petre Giurgi, cu fiica şi ginerele lor, Alexandru Pugna, Mioara Velicu, Petrică Mâţu Stoian, Nineta Popa, Gheorghe Turda, Sofia Vicoveanca, Viorica Chiurciu, Maria Sidea, împreună cu Liviu Buţiu şi Antonela Ferche Buţiu, Maria Dragomiroiu, Elena Pădure, Lavinia Goste şi Marius Zorilă, Olguţa Berbec, Ovidiu Homorodean, Viorica Macovei, Floarea Calotă şi Ioana Calotă, Nicolae Furdui Iancu şi Tudor Furdui Iancu, Angelica, Niculina şi Adriana Stoican, Nicoleta şi Andreea Voica, Deian Galetin.

„E o mândrie pentru orice om de televiziune să aibă continuitate cu programele pe care le realizează. La masa de Paşti este un proiect născut din dorinţa de a aduce Televiziunea Română mai aproape de publicul telespectator, într-o întâlnire lejeră, între prieteni“, mărturiseşte Iuliana Tudor.

Tudor Gheorghe cântă „Primăvara simfonic“ la TVR 1

În a doua zi de Paşti, de la ora 21.00, TVR 1 difuzează un concert unic al maestrului Tudor Gheorghe. Primăvara simfonic este cadoul TVR 1 pentru telespectatorii săi în seara de 17 aprilie, primul concert din seria „Anotimpurile poeziei române“, semnat de inegalabilul Tudor Gheorghe. Seria aniversează 15 ani de la primul spectacol simfonic al artistului, odată cu lansarea albumului „Primăvara simfonic“. Concertul aniversar Primăvara simfonic poate fi urmărit de la ora 21.00, la TVR 1. 

image

FOTO TVR 

Înregistrat la Sala Palatului, acest concert continuă tradiţia colaborării, începută în 2013, între maestrul Tudor Gheorghe, Corul Naţional de Cameră Madrigal şi Orchestra Naţională Radio. În stilul său inconfundabil, „Maestrul cuvintelor“, aşa cum mai este cunoscut, reuşeşte să transmită în fiecare spectacol emoţie şi pasiunea sa pentru arta muzicală şi arta versurilor.

Muzica meastrului Tudor Gheorghe, sprijinită pe unele dintre cele mai frumoase poezii ale unor mari poeţi români, a fost orchestrată pentru prima oară în 2001. Pentru această serie aniversară, ea a fost reorchestrată de Marius Hristescu, cel care şi dirijează spectacolul.

Din aceeaşi serie aniversară „Anotimpurile poeziei române“ mai fac parte alte trei concerte, câte unul pentru fiecare anotimp în parte.

De Paşti, Iepuraşul vine cu multe filme şi seriale la TVR 2

Duminică, 16 aprilie, de la ora 20.00, este programat filmul de animaţie „101 Dalmaţieni“, realizat de Studiourile Disney în 1961, iar în a doua zi de Paşti, - luni seară, de la ora 21.10, urmăriţi continuarea aventurilor - în filmul „102 Dalmaţieni“, o nouă producţie Disney din anul 2000, având în distribuţie pe Glenn Close şi Gérard Depardieu. Pentru că la finalul primului film Cruella de Vil ajunge la închisoare, în cel de-al doilea ea încearcă să se vindece de obsesia ei pentru hainele de blană - dar fără mare succes, aşa că reia planurile malefice.

În plus, duminică, 16 aprilie de la ora 14.00 vă invităm să le cunoaşteţi pe „Doamnele de la malul mării“, într-un film romantic ce are în rolurile principale pe două mari doamne ale marelui ecran: Judi Dench şi Maggie Smith. Ele sunt două surori de vârsta a treia, a căror viaţă liniştită la malul mării este dată peste cap de către un tânăr pe care îl salvează şi de care se ataşează - fiecare în felul său.

Duminică seară, de la 21.40, intră în acţiune „Vulturul roşu“ - un erou care luptă pentru dreptate - folosind sabia, tehnicile ninja şi arcul cu săgeţi în Madridul anilor 1660. Este povestea medicului şi nobilului Juan de Calavatra, duce de Velasco y Fonseca, grande de Spania care capătă denumirea de „Vulturul roşu“ pentru că întotdeauna după o luptă, la plecare, lasă o pană roşie de vultur în urma sa, ca o semnătură inconfundabilă. 

Luni, 17 aprilie, de la ora 13.40 ascultăm „Cântecul munţilor“ - într-o dramă realizată în Germania în 2005, despre puterea iubirii. Tot luni, debutează un nou serial de aventuri SF „Mutant X“ ce va fi difuzat zilnic, de luni până vineri la 15.50. Având în rolurile principale pe John Shea şi Victoria Pratt, serialul porneşte de la un genetician care, în cadrul unui proiect ştiinţific secret de manipulări genetice alege să fugă de autorităţi împreună cu patru dintre  creaţiile sale: mutanţi cu puteri ieşite din comun. El doreşte, astfel, să-i ajute pe cei patru să-şi înţeleagă şi să-şi controleze noile puteri, în timp ce le dă şansa de a scăpa de cei care doresc să îi folosescă pe mutanţi în diverse interese oculte.

De la ora 17.40 este programat un nou episod al serialului coreean „Preţul trădării“, iar de la 23.00 revine cu un nou sezon - cel mai cinic, mizntrop şi genial medic: „Dr.House“. Din 17 aprilie, în fiecare seară, de luni până joi, de la ora 23.00, urmăriţi ultimul sezon al serialului în care actorul Hugh Laurie interpretează rolul care i-a adus şase nominalizări la premiile Emmy, două Globuri de Aur dar şi câte 400.000 de dolari pentru fiecare episod. 

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite