Primele sancţiuni de la CNA în cazul Caracal: nicio amendă, doar somaţii. Discursul incredibil al unuia dintre membri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a dat primele sancţiuni în cazul Caracal – doar somaţii şi nicio amendă, deşi s-a constatat că au existat derapaje grave.

Întrunit în şedinţa din 20 august, Consiliul Naţional al Audiovizualului a dat doar somaţii posturilor de televiziune care au încălcat legislaţia în relatarea crimelor de la Caracal. Au existat şi propuneri de amenzi, însă acestea nu au întrunit numărul necesar de voturi (minimul de şase). 

Printre cele mai grave nereguli constatate s-a numărat difuzarea imaginilor în care mama uneia dintre victime plânge şi urlă de durere, leşină şi primeşte îngrijiri medicale. De asemenea, s-au adus în discuţie şi acuzaţiile neprobate făcute pe posturi, dar şi teoriile conspiraţiei. 

Aşadar, Antena 3, B1 TV, Prima TV, Antena 1, TVR 1 şi TVR Craiova au fost sancţionate cu somaţie, în timp ce în cazul Digi24, Realitatea TV, România TV şi Kanal D votul va fi reluat într-o şedinţă viitoare, deoarece membrii forului nu s-au putut pune de acord. 

Potrivit Paginademedia.ro, membrii CNA s-au împărţit în două tabere: cei care au considerat că trebuie să dea un semnal ferm şi să sancţioneze dur televiziunile şi cei care consideră că numai graţie televiziunilor instituţiile s-au pus în mişcare, prin urmare, se cade îngăduinţă. 

  

Gabriel Tufeanu a propus cele mai mari amenzi, inclusiv cea maximă, de 200.000 de lei, pentru toate posturile care au difuzat imagini cu familia îndurerată a uneia dintre victime. 

De asemenea, Radu Herjeu a venit cu propuneri de amenzi la toate posturile: 40.000 – România TV, B1 TV, Antena 3, Realitatea TV şi Digi24 – 25.000 şi câte 5.000 de lei pentru Pro TV şi Antena 1. 

„Au exploatat pentru audienţă suferinţa unor oameni, care mie mi se pare de nescuzat. (…) Cred că e printre foarte puţinele ocazii în care CNA chiar poate da un semnal, fără să mai fie acuzat din toate părţile de parti-pris-uri politice sau cu posturile de televiziune. Se spune că halul în care arată mass-media românească e mare parte vina CNA, care nu a ştiut la timp să pună piciorul în prag şi să dea sancţiuni care să-i mai tempereze astfel încât am ajuns astăzi să vedem cele mai inimaginabile porcării la posturile româneşti de televiziune. Să dăm un semnal unitar televiziunilor, că nu-i nevoie de aşa ceva în spaţiul public, dincolo de lege“, a precizat Herejeu, citat de Paginademedia.ro. 

Şi Dorina Rusu a făcut propuneri de amenzi: 60.000 de lei – România TV, 20.000 la Realitatea TV şi somaţii pentru Digi24, B1 TV, Antena 3, Prima TV, Antena 1 şi Kanal D.

Pe de altă parte, vicepreşedintele CNA, Nicolaie Bălaşa, a făcut apel la îngăduinţă şi a susţinut un discurs incredibil, făcând referiri inclusiv la „Dama cu Camelii“. El a recunoscut totuşi că au existat derapaje, însă consideră că ar putea fi trecute cu vederea dat fiind că mass-media a pus presiune pe instituţiile statului. 

„Chestiunea care s-a întâmplat acolo (crimele din Caracal – n.red.) nu este un foarte simplă, adică are cumva, dacă vreţi, rădăcini în istorie. Zona respectivă este o zonă de sud a ţării, suficient de săracă acum şi în perioada dinainte de Primul Război Mondial sau Al Doilea Război Mondial. Dacă înainte de Primul Război Mondial moşierii, bogătaşii erau cei care erau deţinătorii marilor moşii, îşi permiteau un fel de lux cu femeile sau cu fecioarele celor care lucrau pe moşiile lor, după cel de-Al Doilea Război Mondial, în perioada comunistă, Calafat a devenit un centru militar cu peste 12.000 de soldaţi. Nu aş găsi anumite atribute negative atât pentru moşierimea din trecut, dar vreau să vă amintesc doar faptul că Alexandre Dumas în «Dama cu Camelii», varianta prezentată în România, este una care începe cu Marguerite, undeva în salonul unui teatru, fără ca regimul comunist să lase şi prima parte a acestei cărţi, un prim capitol, în care Marguerite era un copil într-o mahala care aparţinea unui anumit boier. Este recrutată la fel ca multe fete în ziua de astăzi şi după ce este spălată, întreţinută, puţin educată, devine atracţia saloanelor în care boierimea îşi petrecea timpul. Ce mă face să cred că, în contextul în care totul este un fapt în care societatea este implicată ca atare, adică există rădăcini şi există cauze de tip social, în momentul în care a apărut acest fenomen şi a ajuns la presă, presa a fost singurul mijloc prin care cazul a devenit public şi a fost singura instituţie care a făcut presiunea necesară asupra celorlalte instituţii ale statului. Altfel, cred că şi acest incident oribil ar fi fost trecut cu uşurinţă, ar fi fost băgat sub preş. Nimeni nu ar fi auzit şi nimic nu s-ar fi întâmplat. Toate se desfăşurau, dacă vreţi, cu ghilimelele de rigoare, într-un firesc al lor, firesc al celor care profită de aşa ceva“, a explicat Bălaşa citat tot de Paginademedia.ro.

Şi membrul CNA Răsvan Popescu i-a dat dreptate vicepreşedintelui instituţiei: „90% din acest demers junalistic a fost pozitiv şi de folos. A schimbat mersul lucrurilor. Presa e la nivelul general de funcţionare al societăţii. Aşa că nu e cazul să ne speriem mai mult decât atât“.

Foarte indulgentă s-a arătat şi preşedinta CNA, Monica Gubernat, care a propus somaţii şi doar o amendă de 10.000 de lei pentru România TV. „Fără presiunea presei, pe care aici am văzut-o de bună credinţă, nu ar fi existat aceste reacţii. Autorităţile nu comunică şi, necomunicând, evident că radiodifuzorii fac speculaţii. Nu ştiu dacă îi putem blama că fac speculaţii. (...) E genul de caz unde ori mergi pe maxim, ori pe minim, mijlocul nu ştiu dacă va avea impactul necesar. Nu ştiu cum să o tratăm, la modul sincer“, a motivat Gubernat. 

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite