Primele reacţii din CNA în scandalul TVR: între „o mentalitate şocantă“ şi „nu s-a întâmplat nimic, dincolo de limbajul regretabil“

Primele reacţii din CNA în scandalul TVR: între „o mentalitate şocantă“ şi „nu s-a întâmplat nimic, dincolo de limbajul regretabil“

Doina Gradea a fost invitată în Comisia de Cultură a Camerei Deputaţilor pentru a da explicaţii FOTO Octav Ganea/Inquam Photos

Dorina Rusu, membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), a vorbit despre scandalul înregistrărilor din TVR, precizând că declaraţiile şefei instituţiei, Doina Gradea, reflectă „o mentalitate şocantă“. Nu toţi membrii forului sunt însă de acord, existând voci ce susţin că „dincolo de limbajul regretabil, nu s-a întâmplat nimic.“

Ştiri pe aceeaşi temă

În deschiderea şedinţei CNA, Dorina Rusu a făcut referire la conflictul din Televiziunea Română, izbucnit după ce jurnalistul Dragoş Pătraru a făcut publice o serie de înregistrări audio. În ele, preşedintele-director general al TVR, Doina Gradea, a numit o reporteră „cap de porc“, pentru că i-a adresat insistent o întrebare primarului Capitalei, Gabrielei Firea, iar despre jurnaliştii de la Ştiri a spus că sunt „hateri de profesie“ pentru că sunt critici la adresa Guvernului.
 
Potrivit agenţiei News.ro, membra CNA a subliniat că o astfel de mentalitate, este periculoasă pentru democraţie. „Am văzut ce s-a întâmplat la TVR zilele astea şi cred că ar trebui să fim atenţi la ce se întâmplă acolo. Pe mine nu mă interesează atât limbajul pe care l-a folosit doamna Gradea. Mă interesează problemele legate de libertatea de exprimare, pentru că ce spunea doamna acolo reflectă o mentalitate şocantă. Dânsa consideră că dacă cineva de la Guvern îţi dă bani ca să funcţionezi ca televiziune publică tu nu trebuie să ataci deloc Guvernul, nu trebuie să ataci deloc puterea, pentru că ei îţi fac o favoare că îţi dau bani. Mi s-a părut o mentalitate absolut şocantă. Să nu îţi vină să crezi! Şi i-a numit pe jurnaliştii care îşi fac treaba – ea, de fapt, consideră că nu şi-o fac, că nu fac altceva decât să atace puterea – i-a numit «hateri». Ce înseamnă asta? Cum să fii preşedintele unei televiziuni şi să spui că cei care îşi fac treaba la ştiri sunt «hateri», pentru că atacă puterea? Păi nu asta e misiunea unui jurnalist? Să incomodeze puterea? Care este alta?“, a spus Dorina Rusu.
 
Intervenind, Răsvan Popescu, preşedintele de şedinţă şi vicepreşedinte CNA, a spus că dincolo de limbajul regretabil al Doinei Gradea, „nu s-a întâmplat nimic“. „Dincolo de faptul că e un limbaj regretabil şi pe care înţeleg că îl regretă şi doamna preşedinte, nu s-a întâmplat nimic în fapt – nu a fost nimeni scos de pe post. Cel puţin din informaţiile pe care le am până acum, practic nu s-a întâmplat nimic. Aşa că nu cred că ne putem pune problema afectării sau ingerinţei într-un fel în politica editorială de acolo, mai ales că este vorba despre şeful instituţiei“, a spus Răsvan Popescu. 
 
Amintim că într-o primă reacţie, şefa TVR a susţinut că este victima unei campanii de discreditare orchestrată de Pătraru, că afirmaţiile sale au fost trunchiate şi a prezentat scuze, precizând că nu a avut nicio clipă intenţia de a jigni.
 
Pe de altă parte, Doina Gradea a fost invitată în Comisia de Cultură a Camerei Deputaţilor pentru a da explicaţii despre înregistrările prezentate de Dragoş Pătraru. Numai că PSD s-a opus ca şefa televiziunii publice să primească întrebări. Astfel, audierea s-a transformat într-o pledoarie a Doinei Gradea, care a susţinut că expresia „cap de porc“, pe care a folosit-o la adresa unei jurnaliste din TVR, este „o uzanţă a colegilor din media“.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările