Prima TV a introdus sistemul de dublare a ştirilor în limbajul semnelor

Prima TV a introdus sistemul de dublare a ştirilor în limbajul semnelor

Prima TV a implementat sistemul de dublare a ştirilor în limbajul semnelor, deşi strategia era planificată pentru începutul anului următor FOTO Captură paginademedia.ro

Postul de televiziune Prima TV a introdus sistemul dublarea în limbajul semnelor în cadrul jurnalelor de ştiri mai repede decât fusese planificat, în conformitate cu noua legislaţie a audiovizualului. Pro TV a fost prima televiziune care a implementat acest sistem, urmând ca TVR să facă o mişcare asemănătoare.

Ştiri pe aceeaşi temă

Prima TV a implementat sistemul de dublare a ştirilor în limbajul semnelor, deşi strategia era planificată pentru începutul anului următor. „Da, pregătim trainingul unei echipe de ştiri, care să asigure o comunicare explicită şi pentru publicul cu deficienţe de auz şi vorbire. Până la 1 ianuarie 2015 vom implementa acest program“, declara la începutul lunii octombrie Vlad Sterescu, Head of News Prima TV pentru paginademedia.ro.

Schimbarea vine ca urmare a intrării în vigoare a unei legi ce obligă televiziunile naţionale să interpreteze în limbajul mimico-gestual şi prin titrare sincron cel puţin 30 de minute din programul de ştiri. Astfel, noul act normativ (Legea numărul 130), publicat în Monitorul Oficial din 11 iulie, modifică şi completează Legea audiovizualului numărul 504/2002, mai scrie aceeaşi sursă citată. Potrivit legii, „persoanele cu handicap de auz au dreptul de acces la serviciile media audiovizuale, în funcţie de posibilităţile tehnologice“.

Pro TV a fost prima televiziune din România care a adoptat sistemul, transmiţând Ştirile de la ora 13:00 în limbajul semnelor. Postul public urmează să introducă la rândul său „traducerea“ ştirilor în limbajul semnelor. Staţia are deja două emisiuni, „Oameni ca noi“, vineri de la ora 15:30, pe TVR 1, şi „Transilvania la zi“, pe TVR 3, de la ora 18:00, care au traducere mimico-gestuală.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: