Povestea mai puţin ştiută a geniului Anghel Saligny, spusă de stră-strănepotul său, Dan Finţescu VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anghel Saligny este al doilea erou al seriei documentare a postului public FOTO TVR
Anghel Saligny este al doilea erou al seriei documentare a postului public FOTO TVR

Al doilea episod al emisiunii TVR 1 „Români care au schimbat lumea“ îl aduce în prim-plan pe „părintele“ podului de la Cernavodă, Anghel Saligny. Dan Finţescu povesteşte detalii mai puţin ştiute despre stră-străbunicul său.

Povestea lui Anghel Saligny este prezentată în documentar de către stră-strănepotul său, Dan Finţescu, care dezvăluie că istoria familiei sale începe prin anii '50, iar în 1685, din cauza persecuţiilor religioase, aceştia şi-au părăsit castelul şi patria, plecând în pribegie. 

Dan Finţescu citeşte în ziarul „Adevărul“ despre inaugurarea podului de la Cernavoda, din anul 1895.

Telespectatorii pot afla mai multe vineri, 12 octombrie, de la 23.20, la TVR 1.

Unul dintre întemeietorii ingineriei româneşti, Anghel Saligny – este cunoscut de români ca „părintele” podului de la Cernavodă – o adevărată bizarerie a tehnicii de la finalul secolului XIX. Doar că puţini cunosc faptul că Anghel Saligny a fost membru fondator al Societăţii Politehnice din Bucureşti, profesor la Şcoala Naţională de Poduri şi Şosele, ministru al Lucrărilor Publice şi Preşedinte al Academiei Romane. Pe plan internaţional, el a fost un pionier al tehnicii de vârf al epocii, realizator de invenţii şi soluţii unice în proiectarea podurilor şi a construcţiilor industriale.

Anghel Saligny a început studiile la Focşani, la şcoala înfiinţată chiar de tatăl său, apoi a luat drumul străinătăţii. Datorită aptitudinilor deosebite, tânarul inginer a fost remarcat de profesorul Mehrtens de la Şcoala Politehnică din Dresda, care i-a oferit condiţii ispititoare pentru a rămâne în Germania. El a refuzat, motivând că voia doar să înveţe şi să capete experienţă, pe care să o aplice acasă, în România.

Ziua de 9 octombrie 1890 – a fost una de mare emoţie în casa inginerului – fiind data la care s-a pus piatra de temelie la podul de peste Dunăre  - înscrisă definitiv în calendarul vieţii constructorului. Lucrările au durat exact 5 ani - pentru realizarea construcţiei considerate cel mai lung complex de poduri construit în România la acea dată şi cel de-al treilea ca lungime din lume. Deschiderea centrală de 190 metri era cea mai mare din Europa continentală – o lucrare care şi astăzi impresionează.

    

În 2018, Televiziunea Română continuă realizarea şi difuzarea proiectului editoarial prin care sărbătoreşte cel mai important eveniment din istoria României moderne, Centenarul Marii Uniri. Astfel, din 5 octombrie, vinerea, de la ora 23.00, TVR 1 prezintă portretele a 20 de personalităţi ale României care, cu inteligenţă şi creativitate, au reuşit să aducă schimbări majore pe plan naţional, dar mai ales internaţional.

Cele mai „frumoase“ minţi ale României sunt prezentate telespectatorilor din perspectiva drumului urmat şi a schimbărilor pe care le-au adus întregii lumi. Realizatorii documentarelor au apelat pentru reconstituirea poveştilor de viaţă ale personalităţilor la martori ai evenimentelor, la urmaşii acestora, la filmări realizate în casele memoriale şi ale obiectelor (personale, manuscrise, fotografii etc.) care le-au aparţinut. Atunci când imaginile sau alte documente de arhivă au lipsit, realizatorii au filmat o serie de  scene cu actori şi/sau figuraţie specială.

dan fintescu foto tvr 1

Dan Finţescu, invitat special în „Români care au schimbat lumea“

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite