Povestea celui mai mare spectacol TVR realizat integral la distanţă: „Deschideţi poarta soarelui“

Povestea celui mai mare spectacol TVR realizat integral la distanţă: „Deschideţi poarta soarelui“

Iuliana Tudor şi Mircea Radu, gazdele show-ului „Deschideţi poarta soarelui“ FOTO TVR

Speranţă, solidaritate şi încredere în răsăritul zilei de mâine sunt mesajele zecilor de artişti români, aflaţi în ţară sau în străinătate, care s-au alăturat proiectului TVR „Deschideţi poarta soarelui“, în gala muzicală românească realizată integral la distanţă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Provocarea nu a fost uşoară, dar prin muncă şi mai ales din dorinţa de a îi susţine pe telespectatori în perioada crizei declanşate de COVID 19, miercuri 13 şi joi, 14 mai, de la ora 22:00, peste 70 de artişti, solişti vocali şi instrumentişti, vor intona la TVR 1 imnul „Deschideţi poarta soarelui“. 

Colaborarea pentru un proiect de asemenea dimensiuni, realizat exclusiv online, nu a fost uşoară, spun reprezentanţii TVR. Filmările au fost realizate, în cea mai mare parte, de către artişti, fiecare dintre ei cu mijloacele şi resursele pe care le-a avut la dispoziţie în această perioadă. 

Pentru dialogurile prezentatorilor Iuliana Tudor şi Mircea Radu cu invitaţii a fost folosită o platformă de comunicare audio/video online. 

Mirabela Dauer, Carmen Rădulescu, Carmen Mureşan (Carmen Harra) şi Adrian Daminescu sunt doar câţiva dintre cântăreţii care interpretau, în urmă cu mai bine de patru decenii, celebra melodie a lui Anton Şuteu. Îi vom revedea şi în varianta „Deschideţi poarta soarelui“ din 2020, sub bagheta producătorului şi regizorului muzical Liviu Elekeş. 

Lor li se vor alătura Corina Chiriac, Marina Florea, Silvia Dumitrescu, Adrian Enache, Horia Moculescu, Adrian Romcescu, Cristina Bălan, Geanina Corondan, Irina Baianţ, Doru Todoruţ, Oana Sîrbu, Nico, Luminiţa Anghel, Cornel Ilie, Marcel Pavel, The Humans, Călin Goia, Paula Seling, Ovi Jacobsen, dar şi membrii Big Band-ului Radio, Grupul SONG şi opt instrumentişti. Spectacolele vor fi disponibile pe canalul oficial de YouTube al Televiziunii Române.

Despre proiectul „Deschideţi poarta soarelui”, dar şi despre duete inedite sau care sunt artiştii din străinătate care s-au alăturat TVR, a vorbit într-un interviu Smaranda Vornicu-Shalit, producător.

Cum s-a născut ideea acestui proiect?

Smaranda Vornicu-Shali: Iniţial, ceea ce am dorit a fost să realizăm un imn dedicat primelor raze de speranţa în depăşirea acestei crize, să marcăm primii paşi – oricât de timizi ar fi ei – ai revenirii către normalitate. Internetul a fost invadat, în această perioadă de distanţare socială şi în toată lumea, de proiecte muzicale online, toate născute din entuziasm şi din dorinţa de a ţine aproape unii cu ceilalţi, în ciuda autoizolării. Mari vedete internaţionale au cântat şi s-au înfăţişat în faţă publicului în acest mod, în ultimele câteva luni.

Însă, discutând cu artiştii, am realizat că, dincolo de dorinţa comună de a ne încuraja şi sprijini unii pe ceilalţi ca oameni, este extrem de importantă şi legătură dintre aceste personalităţi ale muzicii şi publicul lor. Iar acesta este unul dintre rolurile principale ale televiziunii publice! Din toate acestea s-a născut gala eveniment „Deschideţi poarta soarelui“.

Ce duete inedite vom putea asculta?

Dintre duete, trebuie amintite cele consacrate, precum acelea dintre Paula Seling şi Ovi Jacobsen, Laura Bretan şi Eden Loren, dar şi pe cele dintre Alexandra Uşurelu şi Bobby Stoica sau Linda şi Flavius Teodosiu,  precum şi trio-ul Crina Mardare, Mihai (Bubu) Cernea şi Mihaela Cernea.

Care sunt artiştii din afara ţării care s-au alăturat proiectului?

Ne-am bucurat să avem alături o serie de artişti străini, care au legături cu România, aşa cum sunt Eliza G, câştigătoarea Trofeului Cerbul de Aur 2019 sau Eden Loren, laureat al Sanremo Young 2019. De asemenea, o serie de artişti români aflaţi în alte ţări au făcut tot posibilul pentru a fi alături de TVR în acest proiect.  Îi putem aminti aici pe Cristi Minculescu, Laura Bretan, Nicu Covaci, Linda Teodosiu, Cristina Caramarcu, Carmen Harra şi alţii.

Pe lângă artişti, câţi oameni au fost implicaţi?

Dorim să mulţumim fiecăruia dintre artiştii implicaţi, interpreţi vocali şi instrumentişti, care ne-au acordat încrederea lor, ne-au permis accesul în spaţiul lor privat sau în studiourile lor şi care au investit talent, timp şi energie în acest proiect. Filmările s-au făcut... cum s-a putut, în condiţiile acestor zile şi respectând restricţiile actuale, însă credem că tocmai elementele de autenticitate, de onestitate, în fond şi la urmă urmei, vor da farmec acestui produs şi vor face pubicul să se simtă bine alături de artişti.
În mod nemijlocit, echipa care a realizat această emisiune numără 12 persoane, alături de cele două îndrăgite gazde TVR, Iuliana şi Mircea. Ne-am bucurat, însă, de sprijinul tuturor departamentelor TVR şi i-am simţit aproape pe toţi colegii noştri.

Noi toţi - atât artiştii, cât şi echipa TVR - am învăţat o mulţime de lucruri, tehnice sau nu, lucrând pentru acest proiect în aceste circumstanţe. Iar aceasta este încă una dintre „razele de soare” ale perioadei de pandemie: experienţa pe care am acumulat-o astfel şi modul în care vom şti să o folosim în noua normalitate a lunilor care urmează. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările