REPORTAJ Pirandele focoase au strălucit la preselecţiile de la „România Dansează“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Trupa „Şatra“ s-a dezlănţuit pe scenă, în preselecţia emisiunii care va debuta în această primăvară  FOTO Antena 1
Trupa „Şatra“ s-a dezlănţuit pe scenă, în preselecţia emisiunii care va debuta în această primăvară  FOTO Antena 1

„N-am nici rochii, nici pantofi/ Nici castel cu slujitori/ În căruţă m-am născut/ Din căruţă ştiu să cânt“ , parcă citeai pe chipurile pirandelor, venite să danseze astă-dată, joi, la preselecţiile emisiunii „România Dansează“ . Primul sezon al talent show-ului va începe în această primăvară, la Antena 1.

Başii în difuzoare, mişcările de breakdance, costumele paietate şi obrajii îmbujoraţi ai concurenţilor, emoţiile profunde, toate te învăluiau în culisele unuia dintre cele mai noi show-uri din ţară. La preselecţiile emisiunii „România Dansează“,  am adunat poveştile unor tineri, pentru care dansul este un limbaj ascuns al sufletului.

Simpaticul Jorge (30 de ani, foto), câştigătorul sezonului doi „Te cunosc de undeva“ şi cel care va fi moderatorul noului show de talente, şi-a recunoscut de la început pasiunea pentru vals şi faptul că viaţa lui se desfăşoară în paşi de dans.

„Îmi plac dansurile sincron, cele de grup care transmit o explozie de energie, dar şi cele mai pasionale precum valsul“ ,  a mărturisit Jorge. „Puştoaica mea, Carina,  în vârsta de patru ani, care a studiat baletul clasic, vrea să devină artistă şi să cucerească ţara prin dans“, a povestit moderatorul.

jorge

Ce va aduce nou această emisiune faţă de celebra „Dansez pentru tine“, de la Pro TV? „Emisiunea noastră renunţă la cazurile sociale şi celebrităţile de pe plaiurile mioritice, pentru a aduce în prim-plan aptitudinile concurentului“,  a explicat Cătălin Anchidin, de la Antena 1. „În emisiune la noi, oamenii obişnuiţi pasionaţi de dans vor deveni vedete. Dacă la «Dansez pentru tine», starurile autohtone îi propulsau pe concurenţi, show-ul marca Antena 1 mizează numai pe talent“,  a adăugat el.

Românul s-a născut şi dansator

Injecţii cu adrenalină, forfotă şi emoţii pentru cei care au spus da provocării şi au acceptat să vină joi, la Palatul Copiilor din Bucureşti, unde s-au desfăşurat audiţiile din Capitală pentru primul sezon al show-ului care mizează pe limbajul trupului.

Un poem fără cuvinte, pentru că dansul se simte şi nu se descifrează, aşa au tradus concurenţii mesajul unei competiţii ce le stârneşte setea de afirmare pe scenă şi îi îndeamnă la creativitate.

Fie că au pregătit de luni bune coregrafia sau au hotărât să-şi încerce norocul pe ultima sută de metrii, candidaţii s-au adunat cu mic, cu mare şi au dansat cu foc şi patimă pentru a demonstra juriului că, în afară de poezie şi amor, românul are şi dansul în sânge sau mai bine-zis în picioare . La ora doisprezece agitaţia atingea cote maxime, iar tensiunea se putea citi pe chipurile participanţilor care îşi exersau mişcările de dans, schimbau impresii legate de competiţie sau îşi îmbrăţişau iubitele şi prietenii, încrezători în propria şansă.

Fanele lui Michael Jackson, dezlănţuite

Dacă unii preferau să socializeze şi să atragă atenţia, alţii, mai timizi, aşteptau proba de foc cu mâinile încrucişate şi privirea pierdută. „Am pregătit un dans disco“, a şoptit Gabriel, frecându-şi palmele cu năduf. Bărbatul, în vârstă de 39 de ani, pentru care lumina reflectoarelor nu este o ispită, a ales să participe la acest talent-show datorită unei pasiuni mai vechi pentru libera mişcare a trupului. „Joc de la cinci ani. Talentul l-am moştenit de la mama care, în tinereţe, a fost dansatoare de muzică populară“, a adăugat el.

Michel Jackson sau regele muzicii pop. FOTO Getty Images

Michael Jackson

Dacă anii ’80 şi-au avut ambasadorii prezenţi, la preselecţii nu au putut lipsi nici fanele lui Michael Jackson supranumit şi regele muzicii pop. Cristina, o tânără în vârstă de 26 ani, a venit să impresioneze juriul cu mişcările artistului de origine americană. „Mă voi dezlănţui pe melodia «Dangerous»“, a mărturisit fata îmbrăcată cu o jachetă militară de culoarea bleumarin. De sub borurile pălăriei negre a apărut figura timidă a doamnei ce o însoţea. „Cred în talentul fiicei mele“, a explicat femeia care a purtat o ţinută identică cu copila.

Bebeluşa de la cârcotaşi, acum coregrafă

Printre miile de români dornici de afirmare s-a aflat şi Oana Ioniţă (31 de ani), fosta bebeluşă a cârcotaşilor, actualmente managera şi coregrafa unei şcoli de dans. Blonda a venit la audiţii în calitate de mentor pentru cele două trupe de piticoţi, ale căror mişcare scenică şi colaje muzicale le-a pregătit timp de două luni. Încrezătoare şi optimistă, Oana a declarat că speră să treacă de preselecţii, pentru că cei mici sunt talentaţi şi au muncit mult la acest moment. „Grupa de batuka, formată din 22 de membri, a pregătit un spectacol inspirat din jocul tradiţional. Paşii, bătaile şi mişcările stilizate au fost preluate din dansul popular românesc, ucrainean şi rusesc“, a explicat tânăra.

Bebeluşa Oana este coregrafa a două trupe de dans. FOTO Antena1

bebelusa oana

„Cealaltă echipă are doar zece membre, însă micuţele compensează prin energie şi vitalitate“, a explicat Oana, cu entuziasm în voce. „Cu ele am pregătit un dans chinezesc pe melodia «Spărgătorul de nuci» şi un moment solo pe opera lui Ceaikovski, «Lacul lebedelor»“, a adăugat ea.

Fosta bebeluşă consideră studiile de balet clasic o necesitate pentru orice dansator. „Fie că vorbim de breakdance sau hip-hop, cunoştinţele minime de balet sunt primordiale pentru orice performer. Ele conferă mobilitate, coordonare, stabilitate şi poziţie: elemente vitale ale acestei industrii“, a concluzionat ea.

„Sunt analfabet, doamnă“

De la spectacolul teatral sinonim cu gingăşia şi fragilitatea am făcut trecerea la cealaltă extremă în care patosul şi sângele latin câştigă încet, dar sigur, teren. Fustele largi de un roşu sângeriu, salbele de bani şi basmalele înflorate au amintit de episodul pitoresc cu ţiganii strânşi în jurul focului la taifas, fredonând melodii lăutăreşti vechi.

„N-am nici rochii, nici pantofi/ Nici castel cu slujitori/ În căruţă m-am născut/ Din căruţă ştiu să cânt“ , parcă citeai pe chipurile pirandelor care, de data aceasta, aveau să-şi demonstrezeze măiestria prin dans. Întrebat ce moment or să pregătească şi pe ce melodie vor dansa, liderul trupei Daniel M. ne-a înmânat un bilet pe care era scris cu litere de tipar: „Echipa de dansuri tradiţionale romani, cu numele «Şatra», din comuna Traian“.„ Sunt analfabet, doamnă“, a explicat acesta, ridicând din umeri, cu un zâmbet ştrengăresc în colţul gurii.

Rebeliunea din sunete

Altă trupă, alt destin. Cortina s-a ridicat, iar pe scenă au apărut Jabbawockeez de România, cinci dansatori mascaţi, din Comarnic, care au instigat la rebeliune şi intoleranţă prin dans. Fără un profesor şi fără o şcoală de specialitate, tinerii şi-au propus să cucerească juriul, apelând la carismă şi energie.

Coregrafiei tinerilor prahoveni le-a urmat o alta la fel de interesantă realizată de echipa „X-Pose“. Tinerii din Buzău au pregătit un spectacol de street dance ce promite vitalitate şi energie. „Vrem să ieşim din monotonie şi să aducem acea prospeţime necesară oricărui show“, a explicat liderul trupei Ruxandra B. Puştoaica în vârsta de 16 ani a susţinut, cu fermitate, cauza unei echipe care şi-a propus să şocheze prin costumaţia extravagantă. Mănuşi din piele, sacouri cu epoleţi metalici şi machiaje stridente, aşa a hotărât echipa X-Pose să încânte audienţa. „Ne-am axat pe stilul gotic şi pe liniile întunecate, pentru că vrem să atragem atenţia şi lumina reflectoarelor“, a explicat Ruxandra.

Scena ca loc de joacă

Ulterior, excentricul a făcut loc talentului pur izvorât din pasiune pentru dansul de stradă. Echipa „Frequency“ a sfidat legile fizicii şi pe cele ale anatomiei, oferind senzaţia că scena s-a transformat într-un loc de joacă. Cei opt b-boy, aşa cum le place să-şi spună, au mai luat contact cu lumea media în trecut, atunci când au reuşit să ajungă în semifinalele competiţiei „Românii au talent“. Încrezători în propria şansă, membrii trupei speră ca, de data aceasta, să cucerească primul loc al podiumului.

Trupa „Frequency“ a participat la talent show-ul „Românii au talent“. FOTO Pro TV

image

Mişcări de rap, şepci întoarse şi atitudini agresive. Soarele apune peste clădirea impunătoare a Palatului Copiilor, în timp ce concurenţii se îndreaptă spre uşa rotativă din sticlă.

Au dansat din inimă, cu năduf şi patimă, pentru un vis, iar acum urmează lunga şi necruţătoarea aşteptare. Ce aşteaptă? O voce de la celălalt capăt al firului care să le şoptească cu entuziasm: „Bună ziua. Începem cu…felicitări!“

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite