Peste 700 de angajaţi ai SRTv cer Parlamentului să ia urgent măsuri pentru salvarea TVR. Liviu Dragnea: „Marea problemă nu este conducerea“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea FOTO Mediafax
Preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea FOTO Mediafax

Peste 700 de angajaţi ai Societăţii Române de Televiziune (SRTv) solicită Parlamentului să ia urgent măsuri pentru salvarea TVR, să analizeze performanţele actualei structuri de conducere a Televiziunii Române şi să îi înlocuiască pe managerii care nu şi-au dovedit competenţa. Totodată, Preşedintele interimar al PSD Liviu Dragnea susţine că trebuie găsită urgent o soluţie în privinţa situaţiei de la televiziunea publică, arată Mediafax.

Peste 700 de angajaţi ai SRTv au trimis luni, 27 iulie, o scrisoare către cele două Camere ale Parlamentului. Aceştia solicită deputaţilor şi senatorilor să analizeze de urgenţă situaţia Televiziunii Române.

Scrisoarea, semnată de Dragoş Bocanaciu, preşedintele Sindicatului pentru Unitatea Salariaţilor TV din TVR (SPUSTV), sindicatul reprezentativ din SRTv, are ataşate tabelele cu semnăturile a peste 700 de salariaţi ai Televiziunii Române, printre care se numără atât membri de sindicat, cât şi angajaţi care nu sunt membri ai sindicatului, potrivit Mediafax.

Angajaţii Televiziunii române solicită deputaţilor şi senatorilor să ia măsuri de urgenţă prin care să salveze această instituţie strategică a statului român, dar şi să dispună controale ale organelor statului la Televiziunea Română, care să stabiliească vinovaţii de situaţia SRTv. În plus, parlamentarilor li se solicită să analizeze performanţele conducerii actuale a TVR.

„De 10 ani, Televiziunea Română este pe un drum descendent din punct de vedere al situaţiei financiare, cauzată atât de un sistem legislativ depăşit, cât şi de valuri de conduceri defectuoase şi incompetente. Televiziunea Română este în prezent în colaps financiar şi cu conturile blocate, în pericol să nu îşi mai poată îndeplini misiunea publică conferită prin Constituţie şi prin Legea nr. 41/1994.

Vă solicităm să dispuneţi în cât mai scurt timp posibil efectuarea de controale de către toate instituţiile statului, abilitate în acest sens, care să stabilească şi să identifice cauzele acestei stări de fapt, persoanele vinovate care au produs pagube Televiziunii Române şi tragerea la răspundere a reponsabililor pentru dezastrul din SRTV.

Vă solicităm, de asemenea, să analizaţi performanţele actualei structuri de conducere a Televiziunii Române şi să demaraţi procedurile care se impun pentru înlocuirea managerilor care nu şi-au dovedit competenţa în poziţiile pe care le ocupă“, se arată în respectiva scrisoare, citată de Mediafax.

Pe de altă parte, pe 21 iulie, aproximativ o sută de angajaţi ai Televiziunii Române s-au adunat în curtea instituţiei. Ei şi-au exprimat îngrijorarea faţă de situaţia în care se află TVR, căreia, pe 20 iulie, i-au fost blocate conturile de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), având în vedere datoriile pe care TVR le are la bugetul de stat, au declarat la momentul respectiv, pentru Mediafax, surse din televiziunea publică.

Liviu Dragnea: „Trebuie găsită urgent o soluţie pentru TVR. Marea problemă nu e conducerea“

Liviu Dragnea FOTO Mediafax

Liviu Dragnea FOTO Pro TV

Preşedintele interimar al PSD Liviu Dragnea a declarat, luni, 27 iulie,  că trebuie găsită urgent o soluţie în privinţa situaţiei de la televiziunea publică. Acesta a mai precizat că, din punctul său de vedere, nu este vinovată conducerea TVR, însă decizia aparţine Parlamentului.

„Nu am vorbit despre bugetul TVR, nu a fost în discuţie la BPN. S-au discutat problemele mari. În schimb, despre TVR, eu am mai spus, urgent trebuie să se realizeze o analiză şi să se ia o decizie în privinţa televiziunii publice, situaţia actuală nu mai poate continua“, a spus Dragnea, citat de Mediafax.

Dragnea a mai menţionat că nu ştie care ar fi soluţia, pentru că specialiştii trebuie să o găsească şi a adăugat că, din punctul său de vedere, marea problemă la TVR nu este conducerea televiziunii. Decizia aparţine însă Parlamentului, a precizat el.

„Sunt specialişti, trebuie luată o decizie, legată de perpetuarea acestei situaţii, pentru că marea problemă acolo, nu cred că este conducerea, din punctul meu de vedere, poate să fie vinovată, poate nu. Dar discuţiile s-au dus în legătură cu cine să fie şeful TVR, poate să fie schimbat, poate nu. Este o decizie a Parlamentului, dar discuţiile trebuie duse până la capăt“, a adăugat Dragnea.

Întrebat dacă există posibilitatea unei amnistii fiscale pentru TVR, Dragnea a răspuns: „Nu ştiu să vă spun, dacă se adoptă o amnistie fiscală“.

Stelian Tănase: „Guvernul este vinovat de situaţia televiziunii“

Stelian Tănase FOTO Adevărul

image

Pe de altă parte, Stelian Tănase, preşedintele-director general al SRTv, a declarat, pe 22 iulie, pentru Mediafax, că Guvernul este vinovat de situaţia televiziunii, iar blocarea conturilor instituţiei de către ANAF este, de fapt, „o revanşă“ pe care şi-a luat-o Victor Ponta, adăugând că nu se pune problema să demisioneze de la conducerea TVR.

Societatea Română de Televiziune a încheiat anul 2014 cu o pierdere de 81,5 milioane de lei, în condiţiile în care Televiziunea Română a avut, anul trecut, venituri totale de 544,2 milioane de lei şi cheltuieli totale de 625,8 milioane de lei, potrivit cifrelor furnizate de reprezentanţii instituţiei pe 6 aprilie, într-o conferinţă de presă la care a participat şi Stelian Tănase. În conferinţa de presă au fost prezentate cifrele din raportul SRTv pe anul trecut.

Tot atunci, reprezentanţi ai TVR au anunţat că datoriile totale ale Televiziunii Române erau, la sfârşitul anului 2014, de 700 de milioane de lei, dintre care 440 de milioane de lei la bugetul de stat.

O eventuală respingere a raportului de activitate a TVR pe anul 2014 este echivalentă cu demiterea Consiliului de Activitate al SRTv, în frunte cu Stelian Tănase.

Primul pas în acest sens a fost făcut în luna mai, când Comisiile reunite pentru buget, finanţe şi bănci ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au dat un aviz negativ contului de execuţie bugetară al Societăţii Române de Televiziune pe anul 2014.

Ulterior, raportul ar fi trebuit să fie dezbătut în Comisiile pentru cultură ale Parlamentului, însă acest lucru nu s-a întâmplat din lipsa cvorumului, parlamentarii PNL, UDMR şi cei ai minorităţilor neprezentându-se la discuţii.
 

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite