Pe ce teorie mizează ruşii în propriul „Cernobîl“, serial prin care vor să combată versiunea HBO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO HBO
FOTO HBO

„Cernobîl“ a devenit cel mai bine cotat serial din istorie pe IMDb, site-ul american specializat în informaţii din domeniul cinematografiei. În ciuda popularităţii, producţia HBO nu este pe placul ruşilor care au decis să lanseze propriul serial despre catastrofa din 1986.

Cel mai recent serial de succes al HBO, „Cernobîl“ prezintă povestea celei mai grave catastrofe nucleare civile din istorie şi consecinţele ei şi arată responsabilitatea liderilor şi a autorităţilor sovietice în explozie, în special maniera în care puterea din epocă a căutat întâi să ascundă accidentul, în ciuda riscurilor la care a fost supusă populaţia, scrie news.ro. 

Miniseria nu le-a plăcut ruşilor care au decis să lanseze propriul serial despre catastrofa nucleară, a anunţat canalul de televiziune NTV, care va purta acelaşi nume: „Chernobyl“. 

Scenariul noii producţii va fi însă diferit de versiunea HBO. Ruşii intenţionează să arate că CIA, agenţia americană de informaţii, a fost implicată în accident.

Regizorul Aleksei Muradov, care a fost ales pentru realizarea serialului, a afirmat că va povesti „ceea ce s-a întâmplat cu adevărat la Cernobîl“. 

„Există o teorie potrivit căreia americanii s-au infiltrat în centrala nucleară de la Cernobîl. Mulţi istorici nu refuză posibilitatea ca, în ziua exploziei, un agent de informaţii duşman să fi lucrat la centrală“, a afirmat realizatorul într-un interviu transmis de BBC. 

Ministerul rus al Culturii va finanţa o parte a creaţiei din acest serial de până la 460.000 de dolari, notează abcnews.com.  

„«Cernobîl» nu a ilustrat cel mai important lucru: victoria noastră“, se arată într-un articol al celui mai popular ziar rusesc, „Komsomolskaya Pravda“ (KP), care a stârnit bănuieli că competitorii centrului nuclear Rosatom ar folosi serialul de televiziune pentru a păta imaginea ţării de putere nucleară.

De asemenea, „Argumente şi Fapte“, o publicaţie populară printre cei mai în vârstă, a catalogat serialul drept „o caricatură“.

„Singurele lucruri care lipsesc sunt urşii şi acordeoanele“, a spus prezentatorul de ştiri de la postul Rusia-24, Stanislav Natanzon. În emisiunea sa, prezentatorul Rusia-24 a citat un articol amplu publicat în KP, în care se arăta că serialul HBO a greşit când a sugerat că autorităţile sovietice se temeau să-şi recunoască greşelile şi că această ezitare a condus la consecinţe groaznice.

Ruşii au mai criticat serialul pentru faptul că „se concentrează exclusiv pe eşecul autorităţilor“. O altă publicaţie rusească a catalogat miniseria HBO drept „un produs de propagandă de calitate“. 

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite