O televiziune maghiară care a difuzat imagini obscene, amendată de CNA

O televiziune maghiară care a difuzat imagini
obscene, amendată de CNA

Protagoni;tii emisiunii „Lumea reală/ Való Világ", de la RTL II

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a amendat cu 100.000 de lei televiziunea maghiară RTL II, care este licenţiată în România, pentru că în emisiunea „Lumea reală“ din 14 ianuarie au fost prezentate imagini obscene şi scene în care unele persoane simulau actul sexual.

Ştiri pe aceeaşi temă

În urma difuzării emisiunii de tip reality show „Lumea reală/ Való Világ" la RTL II, CNA a primit o reclamaţie potrivit căreia în programul respectiv au fost difuzate „imagini obscene".

„Mi se pare o oră total nepotrivită pentru difuzarea imaginilor obscene pe care le-am văzut în această emisiune, invitaţie la sex, mai pe scurt", se spune în reclamaţie.

„Cred că este foarte grav ce s-a întâmplat în această emisiune", a spus membrul CNA Lorand Turos. El a propus aplicarea unei amenzi de 100.000 de lei în acest caz.

Sancţiunea a fost aplicată cu şase voturi „pentru" (Florin Gabrea, Narcisa Iorga, Lorand Turos, Viorel Vasile Buda, Laura Georgescu şi Răsvan Popescu), în timp ce Monica Gubernat, Christian Mititelu, Cristina Trepcea şi Radu Călin Cristea au votat „împotrivă".

Sancţiunea a fost aplicată în baza articolului 39, alineatul 2 din Legea audiovizualului, potrivit căruia „difuzarea în serviciile de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiţionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaţii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective", a articolului 18, litera b din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, potrivit căruia „nu pot fi difuzate în intervalul orar 6,00 - 23,00 producţii care prezintă: b) scene de sex, limbaj sau comportament obscen", şi a articolului 19, alineatul 2 din Cod - „responsabilitatea clasificării programelor revine radiodifuzorilor şi furnizorilor de servicii media la cerere, în conformitate cu următoarele criterii: e) numărul şi natura scenelor de nuditate, reprezentarea actului sexual; g) tipologia eroilor, scopul acţiunii acestora, gradul de recurgere la violenţă".
Pe de altă parte, membrul CNA Cristina Trepcea a propus aplicarea în acest caz a unei amenzi de 200.000 de lei, sancţiunea maximă posibilă potrivit legislaţiei audiovizualului. Trepcea a precizat că şi în alte cazuri similare CNA a aplicat amenda maximă posibilă. Această propunere nu a mai fost supusă la vot, întrucât propunerea de amendă de 100.000 de lei, făcută de Lorand Turos, a întrunit numărul necesar de voturi şi a fost aplicată.

În schimb, membrul CNA Christian Mititelu le-a propus celorlalţi membri ai Consiliului să nu se „ambaleze". „Cred că nu se cuvinte să practicăm o formă de discriminare", a spus Mititelu, făcând referire la audienţa mică a RTL II comparativ cu televiziunile româneşti care au încălcări similare ale legislaţiei audiovizualului.

Licenţa audiovizuală a televiziunii RTL II este deţinută de societatea Cable Channels SA, ai cărei asociaţi sunt: RTL Group Central & Eastern Europe GMBH (Germania) - 99,991% şi RTL Group Deutschland GMBH (Germania) - 0,009%. RTL II este o televiziune axată pe divertisment şi filme. Aceasta difuzează seriale şi filme, precum şi producţii proprii.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: