Povestea spionului Mossad executat de Siria în 1965: a avut 17 iubite şi a organizat orgii pentru oficiali sirieni. Filmul Netflix, criticat de familie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un nou serial Netflix prezintă povestea faimosului spion israelian Eli Cohen, considerat de mulţi istorici ca fiind un element crucial pentru victoria Israelului în Războiului de Şase Zile din 1967. Familia acestuia nu este, însă, mulţumită de modul în care producătorii au ales să-l portretizeze, relatează Daily Mail.

Sacha Baron Cohen este actorul care îl portretizează pe Eli Cohen, modelat în serial după tiparul James Bond, implicat în orgii şi schimbând amante pentru o obţine cât mai multe informaţii utile despre activităţile persoanelor cheie din conducerea statului sirian. 

Fiica cea mare a lui Eli Cohen a criticat, însă, platforma Netflix pentru modul în care a ales să spună povestea acestuia, spunând că pătează moştenirea pe care acesta a lăsat-o în urmă înainte să fie prins şi executat de către regimul de la Damasc.

„Îl prezintă pe tatăl meu ca un afemeiat flamboiant care a riscat prosteşte pentru că avea tot felul de sentimente de inferioritate”, a spus Sofia Ben-Dor pentru MailOnline. „Adevărul, însă, este că tatăl meu era foarte sigur pe sine, foarte puternic şi fericit cu viaţa lui, nu era atât de depresiv. A fost ce avea Mossadul mai bun. Serialul nu este un compliment pentru tatăl meu sau pentru familia mea”.

Carierea lui Eli Cohen a început după ce a fost recrutat de Mossad în timp ce lucra pentru o firmă de asigurări. După ce s-a infiltrat, începând cu 1961, în elita siriană drept Kamel Amin Thaabet, un om de afaceri extrem de bogat, Cohen a început să transmită informaţii extrem de importante, considerate de mulţi istorici ca fiind cruciale în victoria Israelului în Războiul de Şase Zile din 1967.

eli cohen

Ascunzându-şi adevărata ocupaţie de propria familie, Cohen a căpătat încrederea oficialilor de la Damasc până în punctul în care i s-a oferit chiar şi o poziţie în cadrul ministerului sirian al apărării. În 1965, însă, cu ajutorul KGB-ului, serviciile de contraspionaj siriene au reuşit să intercepteze transmisiunile lui Cohen şi să afle identitatea reală a acestuia. Spânzurat într-o piaţă centrală din Damasc, trupul acestuia a fost lăsat să atârne timp de şase ore, acoperit de sloganuri antisioniste, şi nu a fost niciodată readus în Israel, în ciuda dorinţelor familiei sale.

Fiica lui Cohen avea doar patru ani atunci când tatăl ei a fost executat în Siria, dar spune că nu-l recunoaşte în portretizarea din noul serial Netflix.

„Au vrut să-l facă să pară un fel de James Bond. Dar nu era o persoană care să arunce cu banii, noi chiar credem că l-au prins tocmai pentru că nu trăia că cineva care era bogat – era ciudat că locuia într-o casă foarte modestă”, a spus femeie, în timp ce soţia lui Cohen, care are acum 84 de ani, s-a declarat revoltată de faptul că este portretizată ca o menajeră săracă, cu toate că avea pregătire medicală şi activa ca asistentă.

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite