Respectând mai abitir decât Balzac regula lui unde, când şi cum.

Aşadar. Joi, 29.09, la ora 13:05, Pagina de media a lui Petrişor Obae a publicat o ştire referitoare la şedinţa în care CNA a dezbătut şi aprobat noile grile de program ale Televiziunii publice. Întru a căror susţinere d-na Radu i-a trimis pe marii teleaşti cu merite profesionale tinzând vertiginos spre zero, însă etern deţinători de funcţii de conducere pe nume Tompea Carla, Gherghescu Gabriel şi Neacşa Mircea.

Cu excepţia d-lui Gherghescu care a dat cândva, în vremea lui Claudiu Săftoiu, un concurs în vederea ocupării postului de coordonator cu atribuţii de director al TVR 1, dar al cărui mandat de trei ani a cam expirat, ceilalţi doi au ajunşi şefi prin numiri. Sunt interimari, deţinând chiar interimate prelungite, deloc în conformitate cu normele legale în vigoare.

Am făcut toate aceste precizări referitoare la situaţia juridică a „avocaţilor” noilor grile pentru ca cititorul să îşi facă o idee asupra stării de ilegalitate profundă, de dezordine organizată, ce domneşte în TVR-ul condus de doamna Radu.

Dar să revenim. La nici câteva minute după ora 13:05 am consultat şi eu sus-menţionata Pagină de media. Am citit, am recitit, m-am frecat la ochi, credeam că e vorba despre un coşmar, dar nu, totul era aievea.

Noile grile, până mai ieri elaborate în mare taină, ţinute la secret de actualii şefi din TVR şi aprobate mai apoi de un Consiliu de Administraţie vădit iresponsabil, primite cu un entuziasm deplasat de unii dintre membrii CNA, îndepărtează SRTV de la misiunea sa, de la caracterul ei de post public, de la obligaţia de a fi un furnizor echilibrat de informaţie, divertisment şi educaţie. Nu ţin defel cont de actualele posibilităţi materiale şi de personal ale TVR.  Deşi toată lumea vorbeşte că TVR ar fi grevat de un exces de personal, instituţia duce la ora actuală o lipsă cruntă de editori de montaj. De aceea, turele de lucru acordate unor redacţii şi departamente sunt insuficiente.

Şi, mai grav, noile grile îşi bat joc pe faţă de telespectatori.

Mai concret, ele nu reprezintă decât punerea în practică a unei ziceri mai vechi, total inepte, a doamnei Radu potrivit căreia TVR nu e chemată în nici un fel să facă educaţie.

Grilele acestea sunt în cel mai clar mod elaborate în contradicţie cu principiile afirmate de d-na Radu şi dl. Gherghescu în seria de emisiuni de tip cerşit de îngăduinţă, difuzate în primăvară, prin care TVR cerea sprijinul publicului telespectator pentru a fi salvată de la faliment. Emisiuni în care dl. Gherghescu repeta necontenit „noi ştim ce trebuie să facem”. Aiurea, d-le Gherghescu, nu ştiţi decât să supravieţuiţi în funcţie, slujindu-vă şi omagiindu-vă şefii!

Ni se spunea atunci că nici o altă televiziune din România nu e interesată de cultură. Aşa cum ar fi TVR.  Zicerile de atunci au fost instantaneu uitate. Şi uite aşa ponderea programelor culturale a scăzut pe TVR 1 de la 8% la 4, 5%, iar pe TVR 2 de la 27% la 17%. Tupeiştii cu funcţii de conducere din TVR cred că ne pot îmbăta cu apă chioară spunând că scăderea respectivă e compensată de mărirea ponderii emisiunilor cu conţinut cultural pe muribundul TVR 3. Unde, e adevărat, de la 20% cultura a ajuns să deţină 38%.

Toate bune şi frumoase. Numai că respectivul TVR 3 nu prea figurează în oferta furnizorilor de semnal prin cablu. În nici un caz nu e în pachetul de bază. Are, în consecinţă, o slabă audienţă, iar emisiuni nu doar cu istoric, ci şi foarte valoroase, apreciate de o parte dintre telespectatorii, precum Nocturnele Marinei Constantinescu sau Drumul lui Leşe sunt condamnate. Sunt executate în cel mai parşiv mod de Irinuca şi de servii ei. Asta dacă nu cumva chiar doamna Radu slujeşte alte interese.

De ce? Pare-se că pentru a face loc emisiunilor unor impostori (Emma Zeicescu), ale unor clovni expiraţi, rămaşi fără angajamente (Mihai Găinuşă) sau ale unor soţi ale unor soţii ce fac parte din Consiliul de coroană ori sunt cunoscute ca doamne de onoare ale Irinei Radu. Emisiuni pentru care TVR, aflată în faliment nedeclarat, va plăti bani grei. De unde, nu contează!

Pentru moment,  la TVR, Irina Radu şi ai săi dansează acum tontoroiul, iar când muzica se va opri şi sponsorii lor politici îşi vor lua tălpăşiţa, vor pleca şi ei.

D-na Radu fiind celebră pentru abilitatea de a naveta şi de a-şi schimba stăpânul. Regula ei de viaţă fiind "slujesc pe cine dă mai mult!"