Noi sancţiuni de la CNA în „cazul Sorina“. Cinci posturi TV au fost amendate

Noi sancţiuni de la CNA în „cazul Sorina“. Cinci posturi TV au fost amendate

În imagine, Mihai Gâdea FOTO Captură Antena 3

Cinci posturi de televiziune au fost sancţionate de Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) pentru modul în care au reflectat cazul Sorina, fetiţa în vârstă de 8 ani din Baia de Aramă adoptată de o familie de români stabiliţi în SUA.

Ştiri pe aceeaşi temă

În şedinţa CNA de pe 12 septembrie, Antena 3, B1 TV, Realitatea TV, România TV şi Kanal D au fost amendate cu câte 5.000 de lei pentru derapajele din cazul Sorina, potrivit Paginademedia.ro
 
Sancţiunea a fost propusă de membrul CNA Radu Herjeu, care a considerat că televiziunile nu au respectat interesul minorului şi dreptul la viaţa privată. „S-a intrat cu bocancii în vieţile tuturor celor implicaţi. Profesionalismul şi deontologia au fost zero“, a precizat Herjeu potrivit sursei citate. 
 
În luna august, CNA a mai amendat România TV şi B1 TV cu câte 15.000, respectiv 10.000 de lei pentru „modul în care au reflectat zvonurile privind transplantul de organe în cazul adopţiei Sorinei“.
 
Decizia CNA vine după ce soţii Săcărin, care au adoptat-o pe Sorina şi au fost prinşi în mijlocul unui scandal naţional, au făcut plângere penală împotriva membrilor Consiliului Naţional al Audiovizualului, pe care i-au acuzat că nu au luat nicio măsură privind modul în care televiziunile au reflectat subiectul, dând liber la dezinformare şi la instigarea urii.
 
De asemenea, soţii Săcărin spun că imaginea le-a fost grav afectată de acuzaţiile „fabricate şi propagate“ de televiziuni potrivit cărora ar fi traficanţi de organe şi persoane. 
  
În plus, familia susţine că prin „discursul urii acceptat de membrii CNA prin pasivitate“ le-a fost pusă în pericol inclusiv viaţa, povestind că un autoturism a încercat să scoată de pe partea carosabilă maşina în care se aflau împreună cu Sorina. 
 
Cazul Sorina 
 
În luna iunie, „Cazul Sorina“ a ţinut prima pagină a ziarelor şi a fost dezbătut pe larg pe micile ecrane, după ce fetiţa în vârstă de 8 ani, ţinută ilegal de familia de asistenţi maternali din Baia de Aramă deşi exista o hotărâre definitivă privind adopţia, a fost preluată brutal, acţiunea procuroarei fiind filmată de familie şi difuzată de toate televiziunile. Au urmat plângeri penale de tot felul, controale la instituţiile implicate în procesul de adopţie şi mai multe procese pe rol, unele în scopul de a-i împiedica pe soţii Gabriel şi Ramona Săcărin să-şi ducă fata adoptată în SUA, acolo unde locuiesc. 
 
„Serialul“ a luat sfârşit pe 21 iulie, când o instanţă, Judecătoria Slatina, s-a pronunţat cu privire la cererea procurorului general de emitere a ordonanţei privind interzicerea părăsirii ţării şi a respins această cerere, astfel că Sorina a plecat împreună cu părinţii săi în America. Au rămas în schimb pe rol mai multe procese, în care familia Săcărin va fi reprezentată de avocaţi.
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: