„Moment of Silence“: România a fost descalificată de la Eurovision 2016. „Este regretabil că suntem forţaţi să facem asta“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Eurovision 2016. România a fost descalificată de la Eurovision 2016 din cauza datoriei faţă de EBU. Ovidiu Anton nu va mai putea participa.

Iuliana Marciuc, despre situaţia TVR şi starea lui Ovidiu Anton 

UPDATE: Iuliana Marciuc, şefa delegaţiei României la Eurovision 2016, a declarat la Telejurnalul TVR că nu ştie dacă se mai poate face ceva în situaţia de faţă. Totodată, a spus că Ovidiu Anton a resimţit puternic efectele eliminării României din competiţia muzicală. TVR a oferit şi lista avantajelor pe care TVR le pierde prin eliminare. Mai multe aici

Consecinţele excluderii României de la Eurovision 2016 

UPDATE: Irina Radu, fostă şefă interimară a TVR, a declarat la Digi24 care sunt consecinţele excluderii României de la Eurovision 2016. Astfel, TVR nu va mai difuza Campionatul European de Fotbal 2016 şi nici Olimpiada de la Rio, fiind pe punctul de a fi exlusă din EBU. „În acest moment, TVR îşi pierde dreptul asupra unor competiţii sportive deja contractate, cum ar fi Jocurile Olimpide de la Rio, şi a unor ştiri din reţeaua EBU. S-a ajung la fundul sacului“, a declarat ea pentru Digi24. 

UPDATE Ovidiu Anton, artistul care ar fi trebuit să reprezinte România la concursul muzical Eurovision 206, a transmis, vineri, printr-un mesaj pe Facebook că excluderea ţării din competiţie este nedreaptă şi că se declară învins. 

Eurovision 2016. România, exclusă din cauza datoriei 

European Broadcasting Union (EBU) a hotărât să descalifice România din concursul Eurovision 2016 din cauza datoriei de zece milioane de euro pe care TVR o arefaţă de EBU. Pentru că TVR nu poate să îşi plătească datoria, Ovidiu Anton, reprezentantul din acest an al României la Eurovision, nu va putea participa. Vestea vine cu câteva săptămâni înainte ca fiecare reprezentant al ţărilor participante să aibă parte de primele repetiţii, pe 2 mai la Stockholm.

„Este regretabil că suntem forţaţi să facem asta. Suntem dezamăgiţi că toate încercările noastre de a rezolva această problemă nu au primit un răspuns din partea guvernului României. În ultimele săptămâni, EBU a luat act că Ministerul Finanţelor a sugerat TVR că poate intra în procedura de insolvenţă, fapt care poate duce la o retructurare profundă a radiodifuzorului. EBU este o asociaţie non-profit, care reprezintă 73 de de posturi publice din 56 de ţări. Gradul de îndatorare a TVR a continuat să pună în pericol stabilitatea financiară a EBU“, a declarat Ingrid Delentre, directorul general EBU. 

Eurovision 2016. Câţi bani datorează TVR 

Amintim că TVR datorează EBU peste 10 milioane de euro, cele mai vechi datorii provenind din anii 2011 şi 2012. Ultima plată, în valoare de 250.000 de euro, a fost făcută în luna ianuarie a acestui an, după care TVR a anunţat organizaţia internaţională că nu mai are cum să susţină aceste plăţi. TVR a solicitat înţelegere şi toleranţă faţă da situaţia financiară dezastruoasă, lucru înţeles de EBU, care până acum a amânat măsurile drastice. De altfel, oficialii Televiziunii Române au anunţat că au fost somaţi verbal de către reprezentanţii EBU, organizatorul competiţiei Eurovision, privind datoria acumulată în ultimii opt ani, fiind avertizaţi că se va trece la un nou prag de sancţiune.

Oficialii EBU au precizat că aşteaptă un punct de vedere de la cei cărora li s-au adresat în ultimele luni (Parlament, Guvern, Ministerul de Finanţe). „Comitetul Director al SRTv şi directorul general interimar au făcut toate demersurile necesare pentru a amâna cât mai mult acest moment, dar EBU doreşte o comunicare şi o garanţie de la statul român şi reprezentanţii acestuia că banii vor fi plătiţi şi că TVR va continua să existe şi să îşi desfăşoare activitatea. EBU subliniază că celelalte ţări membre nu au nicio vină pentru a suporta paguba produsă de neplata datoriilor României“, se arată într-un comunicat al postului public. 

Eurovision 2016. „Mă gândesc cu mare mâhnire la ce este acum în sufletul lui Ovidiu Anton“ 

Şi şefa delegaţiei României la Stockholm, Iuliana Marciuc, a făcut apel la instituţiile statului pentru rezolvarea problemei, fiind de părere că Televiziunea Română se confruntă cu o situaţie fără precedent şi afirmând că ar fi o lovitură dură dacă nu am reuşi să urcăm pe scena Eurovision. „Mi-ar părea nespus de rău să se irosească munca întregii echipe de până acum, de la primele înscrieri, apoi realizarea Selecţiei Naţionale şi până la pregătirea show-ului pentru Stockholm. Mă gândesc cu mare mâhnire la ce este acum în sufletul lui Ovidiu Anton, la impactul pe care această situaţie îl are asupra lui, el fiind un artist care şi-a dorit de mulţi ani să reprezinte România la Eurovision“, a declarat ea pentru „Adevărul“.

De asemenea, reprezentantul României la Eurovision 2016, Ovidiu Anton, s-a arătat îngrijorat de ipostaza în care este pus, însă a declarat că este încrezător că statul va găsi o soluţie. „Un artist nu trebuie pus în situaţia asta. În ciuda dificultăţilor financiare, Televiziunea Română trebuie să promoveze muzica, una dintre valorile naţionale“, a mărturisit reprezentantul României, pentru agenţia News.ro. Finala celei de-a 61-a ediţie Eurovision se va desfăşura în capitala Suediei pe data de 14 mai, având semifinalele pe 10 şi 12 mai. Reprezentantul României va concura în a doua semifinală, de pe poziţia 12. 

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite