Mircea Radu, la Adevărul Live: „«Asta se cere» justifică lenea şi lipsa de imaginaţie a celor care fac programele TV“ VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mircea Radu a fost prezent în studioul Adevărul Live, unde a discutat despre volumul recent lansat „Poveşti cu gust“, dar şi despre noua emisiune pe care o va realiza la TVR alături de Marina Almăşan şi despre televiziune în general.

„Mâncărurile nu sunt doar pentru a potoli foamea, nu trezesc numai simţuri ci şi amintiri. Scrierile din cartea «Poveşti cu gust» sunt legate de hrană dar şi de viaţa mea, de ce mi s-a întâmplat aievea sau doar mi s-a părut. Multe dintre personagiile despre care vei citi au existat - unele încă trăiesc în mine. Este o carte despre plăcerea de a sta la masă şi de a spune poveşti. Este o carte despre mine şi, poate, despre tine. A apărut «Poveşti cu gust» la Editura Curtea Veche. În scurt timp voi veni cu detalii legate de lansare“, spune Mircea Radu despre prima sa carte.

Mircea Radu (47 de ani) se pregăteşte să devină tată pentru a doua oară, după ce soţia sa, medicul Raluca Olaru (28 de ani), originară din Botoşani, este însărcinată cu cel de-al doilea copil al lor. Prezentatorul de la TVR şi Raluca mai au un băieţel, în vârstă de trei ani, pe nume Tudor.

Despre toate acestea, dar şi despre emisiunea pe care o pregăteşte pentru postul public, Mircea Radu a povestit la Adevărul Live. 

Cele mai importante declaraţii ale lui Mircea Radu la Adevărul Live

Eu în cartea asta nu am gătit, ci am mâncat tot ce este acolo, nu mă pricep să gătesc. Mi s-a spus că fac nişte paste senzaţionale, dar e cel mai uşor lucru de făcut. Această carte nu este despre mâncare, ci un omagiu adus oamenilor care mi-au marcat copilăria. Întotdeauna când voi mânca cremă de zahăr ars, preţ de o fracţiune de secundă mintea mi se duce la o doamnă Mihăilescu, a cărei poveste e în cartea mea.  La socată mă gândesc la Nucu, un student la Medicină după care toate fetele din zona Gării de Nord, unde eu am copilărit, erau înebunite. 

Nu sunt un om al deserturile. Ale copilăriei mele au fost clătitele, crema de zahăr ars, amandina, eclerul. Bunica mea era responsabilă de unitate la o cofetărie în zona Gării de Nord, iar dacă voiam ceva îmi dădea ce era mai bun şi mai proaspăt, dar făcut în laboratorul acelei cofetării. 

Soacra mea a fost profesoară de muzică şi găteşte senzaţional. Soţia mea este medic şi găteşte nemaimpomenit.

În general nu mi-e poftă de ceva anume, eu sunt un gurmand, deşi nu par, şi orice găteşte soţia mea eu mănânc. Sunt mare fan al mâncării picante, dar nu mănânc atât de iute încât să nu mai pot vorbi jumătate de oră.

Emisiunea se numeşte „Femei de 10 – Bărbaţi de 10“ şi va fi de la ora 10.10-11.20, de luni până joi, urmând ca vinerea să fie o ediţie best of. Fiecare, atât Marina Almăşan, cât şi eu invită o personalitate care discută în contradictoriu. Am acceptat în primul rând pentru că este o emisiune curată, primii invitaţi sunt actriţa Adriana Trandafir şi criticul Alex Ştefănescu, deci sunt invitaţi oameni care au ce spune, o fac într-un mod agreabil şi ideea mea este ca în momentul în care se termină emisiunea, telespectatorii să rămână cu ceva în minte. Nu se vor certa, nu se va discuta politică, va fi o emisiune lejeră, curată, aşa cum cred că ar trebui să fie toate emisiunile. Al doilea motiv pentru care am acceptat este că Marina Almăşan este un om cu care nu am mai lucrat niciodată până acum, nu am împărţit platoul de prezentare, dar este un om foarte calculat, foarte organizat şi foarte tenace. Ea face lucruri pe care eu nu aş putea niciodată să le fac. În TVR este cunoscut faptul că lucrurile se mişcă foarte, foarte greu, ca să faci rost de ceva pentru care în privat nu ar trebui decât un dat din cap, în TVR îţi trebuie vreo zece semnături, iar ea obţine aceste lucruri. Eu nu aş putea să fac asta. Marina e şi un vorbitor foarte bun. 

E prea multă politică din punctul meu de vedere. La prima noastră emisiune tema va fi ce ne reproşăm unii altora. 

În momentul în care eşti prezentator nu faci ştiri, stai pe un scaun şi citeşti un prompter, iar eu cred că pot mai mult de atât. Am acceptat pentru că în TVR când ţi se spune să faci o treabă, trebuie să faci. Nu e chiar rău, dar aş fi vrut să fac ceva mai mult. Nu era ceva care să-mi cadă greu, să-mi crească tensiunea, nu era un supliciu, dar voiam ceva mai mult, să vorbesc liber, mi se pare mult mai convenabil. 

image

Nostalgie faţă de emisiunea „Din dragoste“ am, pentru că a fost cea mai bună şi cea mai de succes perioadă a mea în televiziune. Regret colegii, făceam o echipă absolut extraordinară cu ei, regret compania şi sfaturile domnului Valeriu Lazarov şi ale doamnei Ileana Pop, chiar dacă despre ea se vorbeşte foarte puţin, dânsa este cea care ţinea toate afacerile domnului Lazarov în România. Lazarov sigur că era genial, nimeni nu contestă asta, dar el era la mii de kilometri, el dădea nişte sfaturi, dar cineva trebuia să şi implementeze. Doamna Ileana Pop a stat în spatele unuia dintre marii faimoşi ai TVR, Tudor Vornicu, dânsa a fost mâna dreaptă a domnului Vornicu. Sigur că mi-e dor de toată compania asta absolut extraordinară. Păi să faci o emisiune cu 308 episoade şi să nu fii bătut decât o singură dată, îţi dai seama că e o treabă. (Râde)

M-au întrebat oameni de ce nu mai fac emisiunea, răspunsul meu sincer este că nu cred că se mai poate. În Germania, în Olanda încă funcţionează, pentru că la ei nu au existat fake reality show-uri, care au canibalizat. Dacă faci în 2016 „Din dragoste“ cu oameni a căror lacrimă este sinceră, cu oameni ale căror probleme sunt reale, nimeni nu te mai crede, pentru că spune că asta e făcătură, pentru că aşa au fost învăţaţi. 

Eu nu cred în chestiunea „asta se cere“, ai încercat să dai altceva? Asta justifică lenea şi lipsa de imaginaţie a celor care fac programele. Când auzi o astfel de justificare, ceva e în neregulă cu ăla care susţine asta nu cu telespectatorul. A încercat cineva să vadă că telespectatorul nostru nu este chiar imbecil? Poate că vrea şi altceva. Orice emisiune, că este de cultură, de fake reality, reality pe bune, are o naştere, o creştere, o ajungere la maturitate, un vârf, o descreştere şi o moarte. Inclusiv emisiile de tabloid, pentru că cine crede că o s-o ţină langa cu emisiunile de tip tabloid se înşală, este o aiureală. 

Nu ştiu să privesc tabloidele, poate sunt OK. „Din dragoste“ era o emisiune reality show, viaţa are şi picanterii. 

Cât am prezentat Ştirile la TVR, lumea mă întreba de emisiunea „Din dragoste“, nimeni nu ştia că m-am întors la ştiri. E şi amuzant şi îngrijorător. Da, a fost o emisiune foarte bună, dar nu cred că se mai poate face. S-a încercat la TVR cu „Surprize, surprize“, Pro-ul a încercat cu „Clipa de fericire“, iar Antena a avut „Am o scrisoare pentru tine“, pe care au scos-o după trei episoade. 


Mircea Radu s-a născut pe 15 noiembrie 1968 la Bucureşti. A absolvit Facultatea de Instalaţii pentru Construcţii din Capitală, iar în 1991, când era încă student, a devenit animator pentru Radio Contact Bucureşti, iar din 1993 - pentru UniPlus Radio. Aptitudinile de jurnalist şi le-a perfecţionat la Missouri School of Journalism (SUA, 1996) şi la BBC School of Journalism (1998). 

Între anii 1994 şi 2000 a fost prezentatorul jurnalului de Actualităţi de prime-time şi de noapte, la TVR 1. Tot în 1994, telespectatorii TVR l-au putut urmări şi duminica dimineaţa, într-un program de infotainment. În 1996 a făcut parte din echipa CNN România, iar în 1997 a moderat un talk-show politic de weekend tot la TVR 1.

Din anul 2000 a intrat în echipa Antena 1, mai întâi ca prezentator al Observatorului, apoi ca gazdă a emisiunii „Din dragoste“, cel mai longeviv show de televiziune din România (18 sezoane). Tot la Antena 1, Mircea Radu a mai prezentat emisiuni precum „Genialii“ (2005, 2006) sau „Noaptea erorilor“, în 2008, dar a avut un rol şi în serialul „Secretul Mariei“ (2006). De altfel, Mircea îşi dovedise talentul actoricesc cu un an în urmă, când a deţinut rolul principal în filmul de lungmetraj „Sistemul nervos“, în regia lui Mircea Daneliuc.

Din toamna anului 2010, până la sfârşitul anului 2011, Mircea a fost gazda emisiunii „În Trecerea anilor“, difuzată la TVR 1, iar în primăvara anului 2012, Mircea Radu s-a întors la prima sa dragoste - ştirile, prezentând Telejurnalului TVR şi emisiuni de dezbateri. 

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite