Mircea Dinescu şi Ion Caramitru fac revoluţie în bucătărie la „Politică şi delicateţuri“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Duminică, 26 martie, Mircea Dinescu lansează sezonul al şaptelea al emisiunii „Politică şi delicateţuri“ alături de un prieten vechi, actorul şi regizorul Ion Caramitru. Emisiunea se vede de la ora 15.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+.

Pentru debutul sezonului cu numărul 7, poetul a invitat la masă, dar şi la treabă, un bun prieten, de care îl leagă amintiri şi momente emoţionante – actorul şi regizorul Ion Caramitru.

Chitit să-şi dea gata musafirul, poetul pune la cale două feluri de plăcintă, aşa cum se mănâncă la aromâni şi cum făceau mama şi bunica lui Caramitru. Pentru primul fel, Dinescu amestecă prazul cu lapte şi brânză de capră şi iese o plăcintă „învârtoşat“, iar în compoziţia celei de a doua, „vedete“ sunt verdeţurile de primăvară, ştevia şi leurda. 

„Plăcintele de acest tip erau meniurile noastre favorite, predilecte, nu se poate imagina o masă la aromâni fără pitele, cum spunem noi, cu praz, brânză, ştevie“, spune Caramitru, care îl învaţă pe Dinescu şi un cuvant în aromână: „cârtsâcoani“, adică crocant, scârţâitor, aşa cum erau plăcintele din copilăria sa.

În cramă, cei doi prieteni savurează un pahar de vin rosé, căci plăcintei cu praz i se spune şi... „moartea vinului“. Şi tot acolo, ascultă muzica unui taraf prezent pentru prima dată la Politică şi delicateţuri - Taraful de la Iancu Jianu - şi pun ţara la cale, într-o atmosfera caldă şi tihnită de duminică după-amiază. 

image

Taraful de la Iancu Jianu FOTO TVR

image

FOTO TVR1

Ion Caramitru s-a născut pe 9 martie 1943, la Bucureşti. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L Caragiale în 1964, an în care a şi debutat pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti. A fost actor, regizor şi director la Teatrul Bulandra. Din 1990 este preşedintele UNITER, iar din 2005 director al TNB. 

Din primăvara lui 2014, duminica este, pentru telespectatorii TVR, prilej de întâlnire cu emisiunile pline de savoare marca Mircea Dinescu. Săptămânal, poetul, pamfletarul şi masterchef-ul Dinescu realizează şi moderează „Politică şi delicateţuri“ la TVR 1, TVR HD, TVRi şi online, pe TVR+. Pasionat de arta culinară şi la curent cu dedesubturile jocurilor politice, Mircea Dinescu încearcă să scoată din banalitate ideea de bucătărie românească, asortând-o cu un vin bun şi cu muzică lăutărească veche.

Alături de el se află, de fiecare dată, o personalitate din actualitatea românească, o vedetă, un politician, un artist, un filosof sau un medic celebru. Pentru doritori, masterchefi şi gurmanzi, toate reţetele prezentate de Mircea Dinescu se găsesc pe site-ul TVR, în secţiunea dedicată emisiunii, sub titlul „Reţetele lui Dinescu“. 

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite